Red Bull ziet Verstappen fouten maken en baalt van Newey-vertrek: 'Een klap voor ons' Formule 1
Formule 1

Red Bull ziet Verstappen fouten maken en baalt van Newey-vertrek: 'Een klap voor ons'

Red Bull ziet Verstappen fouten maken en baalt van Newey-vertrek: 'Een klap voor ons'

Jarenlang vormden Adrian Newey en Pierre Waché het technische hart van Red Bull Racing, maar nu Newey vertrekt zal er meer druk op de schouders van Waché komen te liggen. De Fransman ging in de FIA-persconferentie in Imola in op het vertrek van zijn ervaren collega, en reageerde hij ook op de lastige eerste trainingssessie van zijn team.

Red Bull introduceerde in Imola enkele upgrades. Zo werden de neus, de voorvleugel, en de vloerranden aangepast bij de RB20. Tot veel tevredenheid leidde dat vooralsnog niet. Max Verstappen kwam met de vijfde tijd in de eerste vrije training 0,007 seconden tekort op de vierde tijd van teamgenoot Sergio Pérez, waarbij vooral opviel dat de Nederlander het heel erg lastig had in de middensector. Paarse sectortijden in het eerste en laatste deel van de ronde leverden geen snelste tijd op, omdat het telkens misging in het middelste gedeelte.

Red Bull vindt het nog te vroeg om zich zorgen te maken. 'De fouten van Max? De jongens zijn de data aan het analyseren, en proberen hem te helpen', gaf Waché desgevraagd aan bij de persconferentie. 'Het is echter een normale vrijdag. Het werk van een engineer is om sessie na sessie te verbeteren.' Verstappen werd in de eerste sessie niet bijgestaan door vaste engineer Gianpiero Lambiase, maar door back-up Tom Hart, die zo meer ervaring kan opdoen, voordat Lambiase het weer overneemt.

Gezien de drie trainingssessies is er enige ruimte voor dit soort experimenten, al zijn er ook nieuwe onderdelen om uit te proberen. Waché gaf aan dat het geheim echter niet met het blote oog zichtbaar is. 'De update die we hebben is niet echt heel spannend van buitenaf, maar voor ons is het wel heel interessant. Het doel is uiteindelijk gewoon om te presteren.'

Vertrek van Newey

Waché vervult bij Red Bull de functie van technisch directeur, terwijl Newey de afgelopen jaren actief was als Chief Technical Officer. Het vertrek van topontwerper Newey beïnvloedt Waché dus ook. De Fransman nam vanaf 2021 meer werk over van Newey, die toen bij een fietsongeluk zwaar geblesseerd raakte. 'Newey is de succesvolste engineer in de Formule 1', weet Waché. 'Dit is een klap voor ons, maar we waren wel voorbereid. Wat we aan hem gaan missen? Zijn ervaring. Hij heeft de mentaliteit van een coureur.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws