Verslag VT3 | Russell verrassend snelste na rode vlag, Verstappen vierde Formule 1
Formule 1

Verslag VT3 | Russell verrassend snelste na rode vlag, Verstappen vierde

Verslag VT3 | Russell verrassend snelste na rode vlag, Verstappen vierde

George Russell heeft de derde vrije training in Las Vegas als snelste afgesloten, nadat Alexander Albon voor een rode vlag zorgde met een crash. Oscar Piastri en Logan Sargeant completeerden verrassend de top drie, met Max Verstappen en Sergio Pérez daarachter. De coureurs van Red Bull Racing en Ferrari wilden nog voor een serieuze kwalificatierun gaan zitten, en dus gaf de uitslag een vertekend beeld.

Na het debacle van de openingsdag van het raceweekend in Las Vegas, werd vooralsnog wel de normale programmering gevolgd, inclusief fans op de tribunes. Deze fans zagen een rustige start van de sessie, waarbij Valtteri Bottas, in VT2 nog knap vijfde, de eerste serieuze tijd neerzette met een 1:39,8. Na acht minuten meldden de Ferrari-coureurs zich op de mediumbanden, waarbij Charles Leclerc met 1:38,9 het snelste was. Daarmee was de Monegask echter nog een kleine vier seconden langzamer dan een dag eerder, om maar aan te geven dat de banden nog op temperatuur moesten komen en het gripniveau laag was.

De Ferrari-coureurs waren in de eerste trainingen al de snelste mannen over één ronde, en dus was het niet geheel verrassend dat de lat hoger werd gelegd bij latere pogingen op het mediumrubber. Leclerc was bij de tweede ronde met 1:36,5 de snelste, terwijl Carlos Sainz in de derde poging terugsloeg met een 1:35,9. Leclerc was echter Kevin Magnussen tegengekomen in zijn snelle ronde, en heroverde de eerste plek niet veel later met eveneens een 1:35,9. Bovenaan was het dus stuivertje wisselen tussen de Ferrari-coureurs, waar Fernando Alonso na twintig minuten met een derde plek voor een identieke top drie zorgde als in VT2.

Red Bull lost Ferrari af aan het front

Max Verstappen en Sergio Pérez kwamen na twintig minuten pas het asfalt op. De beide Red Bull Racing-coureurs deden dat meteen op de zachte C5-banden. Waar Pérez bij zijn eerste poging niet verder kwam dan een zesde plek, sloot Verstappen aan op P3, met een tekort van ruim twee tienden op de Ferrari-mannen. De eerste ronde is in Las Vegas zelden tot nooit de snelste ronde, en dus viel het wel te verwachten dat er verdere tijdsverbeteringen aan zouden komen.

Pérez toonde als eerst meer van het potentieel in de tweede ronde, met een snelste tijd van het weekend: 1:35,1. Verstappen begon een minuut of twee later aan zijn tweede snelle ronde, en wist met een 1:34,6 zijn teamgenoot op een halve seconde achterstand te zetten en zo de eerste plek voor het eerst te pakken. Het gat naar de Ferrari-coureurs was daarmee 1,2 seconden, al zat er dus ook een compound verschil tussen de beide teams. Pérez versnelde laat in zijn stint nog naar 1:34,8, en verkleinde zo het verschil naar Red Bull.

Williams versus AlphaTauri

In het gevecht voor de zevende plek in het kampioenschap, lijkt Williams vooralsnog de beste kaarten in handen te hebben. Het Britse team zag Alexander Albon met twintig minuten te gaan knap op de derde plek terug, terwijl ook Logan Sargeant het met een zesde positie goed deed. Bij AlphaTauri was Yuki Tsunoda ruim zes tienden langzamer dan Albon, en daarmee stond de Japanner voorlopig achtste, terwijl Ricciardo nog geen goede ronde aan elkaar had weten te knopen. AlphaTauri heeft met twee weekenden te gaan nog zeven punten achterstand op Williams.

Albon zorgt voor rode vlag

Mercedes koos ervoor om pas in de laatste twintig minuten voor een serieuze rondetijd te gaan. Opvallend genoeg was Lewis Hamilton in zijn run langzamer dan George Russell, die dankzij een sterke middensector de eerste plek van Verstappen overnam, weliswaar met een klein verschil en op een baan met meer grip. Dat het gripniveau steeds beter werd, bleek wel uit de vele tijdsverbeteringen, met Albon en Alonso op nog maar een tiende achterstand van Verstappen.

Piastri nam het stokje over als leider, terwijl Verstappen in zijn kwalificatierun na een bloedsnelle openingssector rechtdoor ging aan het einde van het rechte stuk. Russell was in zijn vijfde snelle ronde op de zachte band weer sneller met een 1:34,0, en aangezien Alexander Albon op dat moment het rubber van een van zijn Pirelli-banden zorgde, werd de sessie vroegtijdig beëindigd. De Britse Thai was met zijn Williams in de muur terechtgekomen, waardoor de Red Bull- en Ferrari-coureurs geen serieuze kwalificatiepoging gedaan hadden. Zowel Verstappen en Leclerc zaten net in een snelle ronde. Ferrari had enkel op de mediumbanden gereden.

Verstappen kan dit weekend in Las Vegas zijn achttiende zege van het seizoen pakken. Ook wedden op F1? Via deze link van JACKS kom je in aanmerking voor 60 euro aan free bets! Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws