Verslag VT3 | Verstappens voorsprong van vier tienden magistrale voorbereiding op de kwalificatie Formule 1
Formule 1

Verslag VT3 | Verstappens voorsprong van vier tienden magistrale voorbereiding op de kwalificatie

Verslag VT3 | Verstappens voorsprong van vier tienden magistrale voorbereiding op de kwalificatie

Max Verstappen sloot de derde vrije training als snelste af. In de drukke vrije training wist de tweevoudig wereldkampioen de concurrentie op maar liefst vier tienden te zetten en is daarmee ook de favoriet voor de Miami-poleposition. Charles Leclerc was de coureur die de tweede tijd klokte, en Sergio Pérez sloot aan op P3. De Nederlander wist de snelste tijd, die overigens bijna de hele tijd achter zijn naam stond, telkens opnieuw scherp te stellen en daar kon niemand aan tippen.

De derde vrije training op het circuit van Miami begon direct druk. In het eerste kwartier van de sessie was vrijwel iedereen op de baan te vinden om de eerste rondes te rijden. Daarbij openden Max Verstappen en Sergio Pérez zeer sterk, al wist de Nederlander zijn teamgenoot op bijna zeven tienden te zetten nadat de eerste rondes waren verreden. Verstappen ging kort daarna weer naar binnen, maar Pérez en de Ferrari-coureurs bleven buiten. Lewis Hamilton worstelde ondertussen een beetje met de W14, eerder in de training blokkeerde hij zijn voorbanden in bocht zeventien en vertelde hij aan zijn engineer dat hij last had van vibraties aan de voorkant van de auto.

De zevenvoudig wereldkampioen bleef even steken op P12, maar wist na twintig minuten de zesde tijd te rijden. Teamgenoot George Russell klokte de achtste tijd en kwam daarbij niet voorbij Carlos Sainz. Het verschil tussen de Brit en de Spanjaard was minder dan een tiende, maar Sainz deed op dat moment geen moeite om zijn eigen tijd scherp te stellen. De Madrileen nam een bocht wat ruim tijdens zijn out lap, maar toen hij eenmaal op stoom was gekomen pakte hij een paarse tweede sector en daarmee werkte hij zich richting de tweede plek, op slechts iets meer dan een tiende van Verstappen.

Hülkenberg en Alonso maken flinke uitstapjes naast de baan

Na een half uurtje vonden de Red Bulls het voorlopig wel weer genoeg, nadat beide heren hun tijden hadden geklokt gingen ze weer naar binnen. Sainz en Charles Leclerc waren ondertussen bezig om de snelste tijd af te pakken van Verstappen, maar dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Dat ondervond Fernando Alonso ook, die maakte een flinke uitstap naast de baan en moest even herstellen om zijn ronde voort te zetten. Nico Hülkenberg had afgekeken bij de Spanjaard en deed vervolgens hetzelfde, maar wist de tiende tijd neer te zetten.

De Nederlander besloot dat het ook tijd was om weer naar buiten te gaan, hij had de zachte band onder de RB19 en ging vervolgens op weg om de snelste tijd, die overigens nog steeds van hem was, scherp te stellen. Achter Red Bull en Ferrari stonden Aston Martin, Gasly, Albon en de Mercedessen in de tijdentabel en zij maakten de top tien compleet. Esteban Ocon gaf aan dat de baan veel meer grip begon te krijgen, en daar leek iedereen van te profiteren. Verstappen pakte in zijn ronde al gauw een paarse eerste sector en derde sector, en zette de Ferrari's daarmee op een halve seconde.

De baan evolueerde en de tijden van de coureurs ook

Dat het gripniveau verbeterde, was duidelijk te zien. Nadat Verstappen na het eerste halfuur van de derde vrije training opnieuw de snelste tijd pakte, wist Hülkenberg naar P5 te rijden. De Haas-coureur stond daarmee alsnog een seconde achter de Nederlander in de Red Bull. Pérez wilde ook weer bezig gaan, maar liet Oscar Piastri even schrikken in de pitstraat. De Australiër kwam binnen en de Mexicaan wilde naar buiten rijden en kwam gauw vlak voor de neus van de McLaren terecht. Gelukkig gebeurde er niets en kon Pérez beginnen aan zijn deelname aan de strijd om de snelste ronde.

De 33-jarige coureur uit Guadalajara kon echter niet veel betekenen, hij stond na zijn ronde op P3 en alsnog vijf tienden achter zijn teamgenoot. Sainz splitte de twee coureurs van de Oostenrijkse renstal met de tweede tijd. Hamilton zat maar liefst een seconde achter Verstappen. De training verliep niet echt soepel voor de zevenvoudig wereldkampioen en Mercedes. Russell kwam ook al met klachten over de vibraties aan de voorkant van de auto, dus dat leek vooral een probleem te zijn bij Mercedes. Op de rechte stukken verliest de Duitse renstal ook veel.

Norris en Stroll maakten even 'code bruin' mee

Richting het laatste kwartier van de derde vrije training leken Lando Norris en Lance Stroll even de spanning te verhogen, beide coureurs gingen over de kerbs en verloren bijna de controle over de auto, maar ze wisten hun bolides op de baan te houden. Norris verloor daarmee wel veel tijd en bleef daardoor steken op P18. Stroll belandde op de elfde plek, en ging het vlot daarna nog een keer proberen. Vooraan de grid was Verstappen nog sneller dan hij eerder was, en stelde hij de snelste tijd nog even extra scherp.

Alexander Albon deed ook goede zaken. De zon kwam erdoor, het asfalt werd warmer, en dat kwam goed uit voor de Britse Thai. Albon pakte P6 in zijn Williams en kwam daardoor voor Russell terecht. Het is nog altijd druk op de baan in Miami, slechts drie coureurs waren binnen, de rest was allemaal nog op het circuit. Tijdens de laatste vijf minuten hield Verstappen het voor gezien, hij was nadat hij opnieuw de snelste tijd pakte weer naar binnen gegaan. Voor Mercedes was het een matige dag, Hamilton kwam niet verder dan P13 en Russell sloot af als tiende. Leclerc schoot nog even naar P2, maar had alsnog vier tienden achterstand op Verstappen. Naar aanleiding van de uitslag van VT3 lijkt het erop dat Ferrari de grootste uitdager zal zijn van de Red Bulls.

Verstappen uitgesproken favoriet om de GP van Miami te winnen! Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws