Vettel laat zich uit over Formule 1-hybridemotoren: 'We doen niet genoeg' Formule 1
Formule 1

Vettel laat zich uit over Formule 1-hybridemotoren: 'We doen niet genoeg'

Vettel laat zich uit over Formule 1-hybridemotoren: 'We doen niet genoeg'

Viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel verscheen in de BBC-talkshow Question Time, waar hij onder meer sprak over milieubescherming, maar ook over Britse binnenlandse politiek. Toen hem werd gevraagd naar het tv-optreden op een persconferentie van de FIA, waarom hij niet van de gelegenheid gebruik maakte om publiekelijk reclame te maken voor 's werelds meest efficiënte motor, de hybride Formule 1-motor, lanceerde de Duitser zijn kritiek.

'De vraag is wat de zogenaamd zuinigste motoren ter wereld brengen voor de mensen die elke dag pendelen naar hun werk? Waar helpt deze motor en wat voor nut heeft het? Dat is zeer twijfelachtig', klaagt Vettel. De Aston Martin-coureur gelooft niet in de stelling dat de Formule 1-hybridemotor de zuinigste ter wereld is, en roept de sport op om duurzamer te worden.

'Het is een hele complexe motor en het is fascinerende technologie. Als liefhebber en technisch gezien is het natuurlijk fascinerend. Maar hoeveel daarvan kun je op de weg bij de gewone automobilist toepassen? Behalve dat je een hybride aandrijflijn in de auto kunt plaatsen? Niet veel.'

Formule 1 adverteert sinds kort

Vooral in de beginjaren van de nieuwe motorreglementen slaagde de Formule 1 er niet in om de verbazingwekkende efficiëntie van de hybride motor in de media te adverteren. Pas sinds november vorig jaar adverteert de Formule 1 met de slogan: 'De meest efficiënte motor ter wereld, met een hybride aandrijving sinds 2014', naast het normale Formule 1-logo.

Daarvoor kreeg de hybride aandrijving vooral kritiek, vooral vanwege het geluid, dat niet meer in de buurt komt van het geluid van de gierende motoren uit het verleden. Ook Vettel was lange tijd een van de critici, met citaten als: 'Batterijen horen te zitten waar ze horen, namelijk in de afstandsbediening.' In de loop der jaren is hij echter van gedachten veranderd.

Vettel: 'We zitten diep in de shit!'

'Je moet dus eerlijk zijn en de waarheid vertellen', vervolgt de Duitser. 'Vooruitkijkend is de Formule 1 nu nog wel even afhankelijk van deze motor. Maar de vragen zijn: is dat genoeg? En doen we genoeg? Als je bedenkt hoe slecht we in de shit zitten, waar het met de wereld heen gaat, en als je kijkt naar de klimaatcrisis en de ineenstorting, dan is het antwoord dat we niet genoeg doen', analyseert Vettel.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws