Verstappen trekt conclusie over DRS-systeem na frustrerende Spaanse Grand Prix Max Verstappen
Max Verstappen

Verstappen trekt conclusie over DRS-systeem na frustrerende Spaanse Grand Prix

Verstappen trekt conclusie over DRS-systeem na frustrerende Spaanse Grand Prix

Max Verstappen is van mening dat de huidige generatie Formule 1-bolides nog steeds niet zonder DRS kan. Zo nu en dan speelt de discussie over het kunstmatige inhaalsysteem weer op, maar volgens de enkelvoudig wereldkampioen is er geen twijfel over mogelijk: de sport heeft het nog nodig. Enkele races geleden werd dit nog pijnlijk duidelijk bij de Red Bull Racing-coureur.

Tijdens de Grand Prix van Spanje weigerde het DRS-systeem van de Nederlander namelijk mee te werken. Verstappen kwam vervolgens George Russell tegen op het circuit. De Brit had in de Mercedes aanzienlijk minder snelheid, maar wist een Red Bull met technische problemen toch achter zich te houden, waarna Verstappen zich gefrustreerd uitte via de boordradio.

Naar aanleiding van die race verstevigt Verstappen zijn pleidooi in het voordeel van het DRS-systeem. 'Als dat niet meer op de auto zit, rijden we als een soort treintje achter elkaar', beargumenteert hij bij Motorsport.com. 'Ik denk dat ik wel aangetoond heb dat dat ontzettend frustrerend is. Met deze auto's heb je die DRS simpelweg nog nodig.' Inhaalacties moeten dus nog steeds kunstmatig geaccommodeerd worden.

Verstappen erkent dat effect 2022-reglementen niet voldoende is

Met de introductie van de reglementen van 2022 werd gehoopt dat de noodzaak voor een DRS-systeem af zou nemen. Er wordt nu immers vooral downforce gegenereerd via de vloer, en niet zozeer via de vele vleugeltjes waarmee dit gedaan werd in 2021. Dat betekent dat de lucht achter een F1-bolide een stuk minder verstoord wordt, wat toe zou moeten staan dat coureurs dichter bij elkaar kunnen blijven.

Verstappen beaamt dat de reglementswijzigingen goede gevolgen gehad hebben, maar het is dus niet voldoende om helemaal geen DRS meer op de auto's te hebben. 'We kunnen iets makkelijker volgen, maar zodra je achter iemand zit, heb je wel iets minder drag. Dat slipstream effect is dus kleiner dan vorig jaar. Dan heb je dus nog steeds de DRS nodig wanneer je in bocht 1 een aanval wil plaatsen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws