Update | Pirelli pareert zware kritiek van Vettel en Verstappen sr. Formule 1
Formule 1

Update | Pirelli pareert zware kritiek van Vettel en Verstappen sr.

Update | Pirelli pareert zware kritiek van Vettel en Verstappen sr.

Sebastian Vettel is niet blij met Pirelli na de Grand Prix van Monaco. De tweemaal uitgestelde race op het stratencircuit werd verreden op een nat wegdek, maar op de natweerbanden had de Heppenheimer naar eigen zeggen totaal geen grip. Dat is wel eens anders geweest, weet de Aston Martin-coureur, en daarom krijgt de Italiaanse bandenleverancier van hem de volle laag.

'Ik had het moeilijk op de regenbanden. Ze waren gewoon extreem traag', stelt hij kritisch over de blauw omrande set. 'Ze zijn veel te hard voor Monaco en zelfs in Imola waren ze al te hard. Het is gewoon een slechte band', vervolgt hij. Vettel vond dat hij niets uit kon halen op de wets, waar de hele grid verplicht op startte in de dwergstaat.

'Ik kan mij dagen herinneren waarop wij hier wel gewoon hadden kunnen rijden', zo vervolgt hij zijn verhaal bij F1-Insider. Vettel draait natuurlijk al een tijdje mee in de sport en heeft periodes meegemaakt waarin Bridgestone nog banden leverde aan de koningsklasse van de autosport. Hij weet dus hoe het is om met andere leveranciers te werken.

Des te frustrerender moet het voor hem zijn om op het natte wegdek rubber aangeboden te krijgen waar hij niets mee kan. 'Met deze band hadden we onmogelijk kunnen starten. Eigenlijk is die set nutteloos', vervolgt Vettel bikkelhard over de wets. 'Het ziet er leuk uit, maar je hebt er niets aan. Zodra je naar die intermediates kan, doe je het.'

Vettel naar huis met een punt

Vettel vertrekt niet met lege handen weer terug naar huis. Voor Aston Martin wist hij een punt binnen te slepen, na zich ook al in de top tien te kwalificeren. Op strategisch gebied verliep het niet vlekkeloos: 'We moesten iets proberen, maar helaas was de undercut niet zo effectief als we hadden gehoopt. We hebben er alles aan gedaan, daarom ben ik blij met een punt, al had ik wel op meer gehoopt.'

Update 10.05u (12/06) | Pirelli pareert zware kritiek van Vettel en Verstappen sr.

Pirelli-topman Mario Isola heeft gereageerd op zware kritiek die de bandenleverancier te verduren heeft gekregen na afloop van de Grand Prix van Monaco. Van diverse kanten werd gesuggereerd dat de natweerbanden niet aan de kwaliteitseisen voldeden. Vettel bekritiseerde het rubber, maar ook Jos Verstappen haalde de blauw omrande bandenset aan in zijn column.

'Ik vind het ongelooflijk om te zien hoe weinig grip de coureurs hebben op die extreme wets. Dat was niet alleen het geval bij de afgelopen race, dit zie je al langer. Daar moet iets aan gedaan worden', stelde de oud Arrows-rijder. Ook Jos was dus niet onder de indruk van de bandensets die Pirelli in Monaco leverde, Vettel suggereerde dit eerder ook al.

Pirelli reageert

Isola heeft nu gereageerd op de aantijgingen van beide Formule 1-prominenten: 'Natweerbanden zijn altijd moeilijk te begrijpen', stelt de Italiaan volgens Motorsport-Total. 'Ik denk niet dat Monaco het juiste circuit is om de regenbanden op te beoordelen.' Het nauwe stratencircuit kent namelijk andere eigenschappen dan de meeste wedstrijden van de F1-kalender.

'We hebben maar één compound voor in de regen, en één compound voor wanneer het circuit verder opdroogt. Deze compounds moeten overal werken, op 22 verschillende circuits. Daarom moeten we compromissen sluiten', beargumenteert de topman. Ook stelt hij dat er zeer beperkt getest wordt met de natweerbanden, deels omdat de teams daar geen tijd voor vrij maken. Krijgt Pirelli die mogelijkheid niet dan wordt het lastig om de bandentypen te ontwikkelen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws