'Uitzendrechtenstrijd nog niet helemaal bepaald, Viaplay kan bankgarantie niet overleggen' Formule 1
Formule 1

'Uitzendrechtenstrijd nog niet helemaal bepaald, Viaplay kan bankgarantie niet overleggen'

'Uitzendrechtenstrijd nog niet helemaal bepaald, Viaplay kan bankgarantie niet overleggen'

De deal tussen Viaplay en Formula One Management betreffende de uitzendrechten van de Formule 1 in Nederland lijkt nog geen uitgemaakte zaak te zijn. Volgens TotaalTV laat de officiële aankondiging van de verlenging van de samenwerking op zich wachten omdat de streamingsdienst geen bankgarantie kan overleggen. Viaplay streeft ernaar om het in de komende weken rond te krijgen.

Op donderdag 18 april meldde De Telegraaf dat Viaplay de uitzendrechten van de Formule 1 in Nederland tot zeker 2029 in handen zou hebben en dat de huidige samenwerking was verlengd. De zaak was wat lastig, want Ziggo Sport zou meer hebben geboden om de uitzendrechten terug te krijgen, maar toch kwam Viaplay als winnaar uit de bus. Viaplay zou naar verluidt meer dan 45 miljoen euro per jaar betalen om de uitzendrechten in handen te houden. De officiële aankondiging van de verlenging tot en met 2029 is ondertussen uit gebleven. Volgens TotaalTV gaat het ook nog wel even duren voordat die aankondiging naar buiten wordt gebracht, de huidige financiële positie van Viaplay zou niet stevig genoeg zijn om de bankgarantie te overleggen.

Bij het ondertekenen van de overeenkomst betreffende de uitzendrechten moet de koper, in dit geval dus Viaplay, een deel van de totale waarde van de overeenkomst direct betalen. Voor het overige deel van de waarde van de overeenkomst dient een bankgarantie overhandigd te worden. Los van de afspraken met de FOM over inhoudelijke reacties op het bod op de Formule 1-uitzendrechten is Viaplay een beursgenoteerd bedrijf. Hierdoor onthoudt het bedrijf zich gedurende het proces van commentaar. VodafoneZiggo wil ook niet reageren, maar een woordvoerder stelde tegenover TotaalTV dat er pas definitieve duidelijkheid is als de FOM de officiële bevestiging wereldkundig maakt. Wellicht is er dus nog een kansje voor Ziggo.

Financiële problemen van Viaplay geen geheim

Dat Viaplay financiële problemen heeft, is inmiddels geen verrassing meer. In 2023 liet Viaplay een verlies van 900 miljoen dollar noteren, en in februari 2024 kwam de echte crash van het bedrijf, waarin het nog 270 miljoen dollar waard was. Na wat financiële injecties en een herstructurering van de schulden was het bedrijf weer aan het opkrabbelen. In april 2024 kwam Viaplay met een opvallend bericht, waarmee de samenwerking met Talpa werd aangekondigd.

SBS9 werd omgedoopt tot Viaplay TV, waarbij de Formule 1 wordt uitgezonden. De belangrijkste sessies worden echter niet live uitgezonden, of middels een samenvatting. Na een stijging van de kosten zag Viaplay in het eerste kwartaal van 2024 een forse daling van het aantal abonnementen. Dat is niet bepaald ideaal betreffende de situatie met de uitzendrechten. Of Viaplay dus echt de Formule 1 uit blijft zenden in Nederland, lijkt voorlopig onzeker.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws