Woerts bevestigt onrust in televisieland: 'Ziggo had meer geboden dan Viaplay' Formule 1
Formule 1

Woerts bevestigt onrust in televisieland: 'Ziggo had meer geboden dan Viaplay'

Woerts bevestigt onrust in televisieland: 'Ziggo had meer geboden dan Viaplay'

Viaplay heeft inderdaad minder geboden voor de uitzendrechten in Nederland dan Ziggo, bevestigt sportmarketeer Chris Woerts bij Vandaag Inside. Viaplay Group sloeg in 2022 toe, en Ziggo hoopte de rechten vanaf 2025 te heroveren. Het bedrijf bood dan ook meer, maar zag hoe Liberty Media tóch voor Viaplay koos. Daar is Ziggo dan ook boos over.

In eerste instantie zouden de uitzendrechten in Nederland voor een periode van drie jaar over de toonbank gaan. Die periode werd uiteindelijk verlengd. 'Het gaat in ieder geval om een deal van vijf jaar in vijf landen. Ook Scandinavië zit erbij met een deal van 500 miljoen euro', deelt Woerts, die verantwoordelijk is voor het inkopen van de sportcontent van Talpa, dat sinds kort rechtstreeks bij Viaplay betrokken is via SBS9, dat werd omgetoverd tot Viaplay TV. Woerts kent daardoor waarschijnlijk de precieze details van de uitzendrechtendeal.

Viaplay heeft momenteel de uitzendrechten in handen in Nederland, Finland, Noorwegen, Zweden, Denemarken, IJsland, Estland, Letland, Litouwen, en Polen. Voor de uitzendrechten in Nederland wordt naar schatting 225 miljoen euro betaald, verspreid over vijf jaar. Daarmee is Nederland hoogstwaarschijnlijk de grootste kostenpost binnen het pakket van vijf landen. Naast Nederland zou het dus vermoedelijk ook over Denemarken, Noorwegen en Zweden gaan, en waarschijnlijk ook Finland ofwel IJsland.

Zandvoort live te volgen

Woerts heeft in ieder geval goed nieuws voor de Nederlandse kijkers. 'Het leuke is dat de race in Zandvoort bij ons bij Talpa live op de televisie te zien zal zijn, bij Viaplay op SBS9', aldus de sportmarketeer. Vooralsnog geldt dat alleen voor de race in 2025, omdat Zandvoort een contract heeft dat na volgend jaar afloopt, al lijkt de kans op een contractverlenging groot.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen red bull racing f1 gp nederland 2022
Verstappen heerste de afgelopen jaren in Zandvoort.

Flinke investering

De investering van Viaplay is aanzienlijk te noemen. Het beursgenoteerde Viaplay Group heeft een beurswaarde van 290 miljoen euro, en investeert dus ruimschoots meer - een half miljard - in de uitzendrechten van alleen de Formule 1 in vijf landen. De totale schuldenlast van het bedrijf ligt momenteel ruim boven de beurswaarde, en dus heeft het bedrijf nog altijd een onzekere toekomst.

Hoewel dit een riskante strategie lijkt te zijn, lijkt Viaplay het hoofd boven water te willen houden dankzij de interesse in Max Verstappen. 'Hij heeft een contract tot en met 2028, en deze deal loopt tot en met 2029. Viaplay heeft dus één jaar risico', concludeert Woerts, die er vervolgens mee geconfronteerd wordt dat het maar zeer de vraag is of de Nederlander zijn contract bij Red Bull Racing wel uit zal zitten. 'Hij heeft een hekel aan die Christian Horner, die mag hij eigenlijk helemaal niet', haakt Woerts daarop in. 'Die heeft ook een betere klik met Sergio Pérez. De laatste race was Horner alleen maar met Checo (Pérez, red.) bezig, en niet met Max.'

Ziggo Sport boos

Ziggo Sport-verslaggever Jack Plooij gaf eerder al aan dat hij begrepen had dat zijn werkgever het hoogste bod had gedaan. Ziggo kreeg toch de uitzendrechten niet, terwijl het bedrijf nog wel onder Formule 1-eigenaar Liberty Media valt. Plooij had al opgevangen dat dit het resultaat was van een deal met Viaplay die meerdere landen betrof, en dat is volgens Woerts dus inderdaad het geval.

Woerts spreekt echter tegen dat Viaplay een voorkeursbehandeling kreeg. 'Ziggo had in Nederland iets meer geboden', geeft Woerts toe. 'Dat is echter marginaal, want het gaat over een paar miljoen. Die hele deal is wel wat groter. Viaplay zegt gewoon: 500 miljoen voor vijf landen. Dan mag Nederland voor de Formule 1 wat minder opleveren, als de rest van het bedrag in totaal maar groter is', aldus de sportmarketeer.

'Ziggo is boos, ze begrijpen het niet. Ze zeggen nu heel diplomatiek dat ze niet kunnen reageren tot het officieel is, en dat gaat deze week gebeuren', kondigt Woerts aan. 'Ze moeten nog wel even een bankgarantie overleggen', sluit hij af. Dat is gezien de financiële positie van Viaplay dus wel een belangrijk punt, al is de verwachting dat dit obstakel opgelost kan worden.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws