Vormcheck GP Miami | Hamilton feilloos op nieuwe circuits, Verstappen pakt louter podiums Formule 1
Formule 1

Elke coureur is anders en elke coureur excelleert onder verschillende omstandigheden. Zo kent de huidige Formule 1-grid ware straatvechters, terwijl anderen zich bijvoorbeeld uitstekend voelen op extreem glad asfalt. Hoe zit het met de vorm van rijders op het circuit waar we aankomend weekend naar afreizen? In de vormcheck kijken we wie het circuit dat op de agenda staat goed ligt. Voor het volgende Grand Prix-weekend reizen we voor het eerst af naar Florida voor de Grand Prix van Miami.

De Formule 1 kent dit seizoen twee raceweekenden in de Verenigde Staten. De eerste van die twee races zal gehouden worden in Miami op een gloednieuw stratencircuit. Omdat de Grand Prix voor het eerst op de kalender staat, is het dus onmogelijk om een vormcheck te doen op de prestaties van de coureurs in Miami. Desalniettemin hebben de rijders in de afgelopen jaren wel te maken gehad met meerdere circuits die nooit eerder op de kalender stonden. Dat zijn het Algarve International Circuit in Portugal, het Losail International Circuit in Qatar en het Jeddah Corniche Circuit in Saoedi-Arabië. In 2020 en 2021 werd voor het eerst op deze circuits gereden, waardoor de meeste coureurs in deze vormcheck staan. Alleen Alexander Albon, Zhou Guanyu en Kevin Magnussen verreden één of minder races, waardoor zij niet in de vormcheck staan.

Hamilton feilloos, Verstappen altijd op het podium

Coureur Puntentotaal nieuwe circuits 2020 en 2021 DNFs nieuwe circuits 2020 en 2021
14. Mick Schumacher* 0 1

* Coureurs met een sterretje achter de naam hebben aan twee van de meest recente drie edities meegedaan.

Lewis Hamilton heeft in de drie voorgaande races op een nieuw circuit telkens de overwinning weten te grijpen. Dat niet alleen, de Mercedes-coureur pakte ook nog eens twee keer de snelste raceronde, dus ook een extra punt. De overwinningen van de zevenvoudig wereldkampioen in Portugal en Qatar waren zeer overtuigend. Tijdens de Grand Prix van Portugal in 2020 kwam Hamilton met 25 seconden voorsprong op Valtteri Bottas over de lijn en een jaar later, tijdens de race in Qatar, was het gat naar Max Verstappen ook 25 seconden. In Saoedi-Arabië was de race een stuk spannender en had de Nederlander ook de kans op de overwinning. De race werd gekenmerkt door het fiasco omtrent het teruggeven van de eerste positie. Voor het laatste DRS-detectiepunt knalde Hamilton tegen de achterzijde van de Red Bull Racing-bolide. Ondanks de schade kon Hamilton naar de overwinning rijden. Die zege was er ook wel gekomen als hij als tweede was geëindigd, aangezien Verstappen een tijdstraf van 15 seconden had.

De Red Bull-coureur gaat zelf ook graag naar onbekend terrein. De regerend wereldkampioen heeft op de nieuwe circuits de afgelopen drie keer telkens een podiumplek weten te bemachtigen. Tijdens de Grand Prix van Portugal kwam Verstappen als derde over de streep, terwijl hij in het Midden-Oosten dus tweemaal als tweede de finishvlag haalde. In Qatar was daar nog een heuse inhaalslag voor nodig, aangezien Verstappen een grindstraf had van vijf plaatsen, nadat hij tijdens de kwalificatie een dubbele gele vlag negeerde. In de vijfde ronde van de race lag de Red Bull-rijder al op de tweede plaats, nadat hij Bottas, Carlos Sainz, Lando Norris en Fernando Alonso had ingehaald.

Leclerc put hoop uit cijfers, Ocon als mogelijke verrassing

Bottas wist in zijn Mercedes-tijdperk goed te scoren op nieuwe circuits. De Fin pakte in totaal 33 punten in de laatste drie races op onbekend terrein, maar hij moest zijn race in Qatar staken door een lekke band. Charles Leclerc wist wel onafgebroken punten te scoren op nieuwe circuits. De Monegask wist geen podium te scoren, maar hij eindigde wel één keer op de vierde plek. Leclerc zou in de ijzersterke F1-75 waarschijnlijk een goede eindpositie weten te behalen. Esteban Ocon staat net zoals de Ferrari-rijder op 22 punten uit de laatste drie races op onbekend terrein. In 2020 pakte hij op het Algarve International Circuit een achtste plek, maar in het Midden-Oosten vorig jaar behaalde hij respectievelijk een vijfde en een vierde plek. De Alpine-bolide ziet er sterk uit in de openingsfase van dit jaar, dus als de auto de eindstreep houdt dan zou de Fransman mogelijk voor een verrassing zorgen.

Pérez, Sainz, Gasly en Alonso mogen hopen op podium

In deze vormcheck staan Sainz, Sergio Pérez en Pierre Gasly alle drie op achttien punten. Sainz wist elke race in de punten te eindigen, maar kwam niet hoger dan de zesde plek tijdens de Grand Prix van Portugal in 2020. Toen reed de Spanjaard zelfs nog voor McLaren. Ook Gasly pakte in Portugal zijn beste resultaat van deze vormcheck. De AlphaTauri-rijder eindigde in het Zuid-Europese land op de vijfde plek. De overige acht punten haalde hij in Saoedi-Arabië, nadat hij in Qatar buiten de top tien eindigde. Voor Pérez kwam het grootste gedeelte van zijn punten tijdens de race in Qatar. Hij eindigde achter Fernando Alonso, die toen voor het eerst weer op het podium mocht plaatsnemen. Deze coureurs mogen allemaal stiekem hopen op een podiumfinish in Miami. Als dat niet lukt, dan lijken ze waarschijnlijke goede punten bij te mogen schrijven.