Weerbericht GP Qatar | Hoge temperaturen duiken weer op, windvlagen mogelijk ook van de partij Formule 1
Formule 1

Weerbericht GP Qatar | Hoge temperaturen duiken weer op, windvlagen mogelijk ook van de partij

Weerbericht GP Qatar | Hoge temperaturen duiken weer op, windvlagen mogelijk ook van de partij

Nadat de Grand Prix van Japan al in het teken stond van relatief hoge temperaturen zal de hitte in Qatar nogmaals opduiken. Er werden allerlei maatregelen genomen om de pieken zoveel mogelijk te vermijden, maar de weersverwachtingen staan vooralsnog in het teken van relatief hoge temperaturen. Daarbij komt ook de matige luchtvochtigheid nog kijken tijdens de sessies, wat mogelijk voor een lastig karwei zal zorgen voor de coureurs, en ook de mogelijke windvlagen kunnen een rol gaan spelen dit raceweekend.

De hoge temperaturen die verwacht worden tijdens de Grand Prix van Qatar zijn verder geen verrassing, want het is daar eigenlijk het hele jaar extreem warm. Tijdens het samenstellen van de kalender werd daar verder wel zo veel mogelijk rekening mee gehouden, want de race wordt niet voor niets pas in oktober verreden. Dan liggen de temperaturen aanzienlijk lager dan tijdens de Europese zomermaanden, wat dus voordeliger zal zijn voor de coureurs. Ook het kunstlicht komt in Qatar weer opduiken, want de race gaat vanwege de hitte later op de dag van start. Om 19:00u Nederlandse tijd, wat gelijk staat aan 20:00u in Qatar, zullen de lampen namelijk aangaan, in de hoop dat het afkoelen in de avond nog effect zal hebben op de baantemperatuur.

Zo vlak voor het raceweekend blijven de voorspellingen toch nog wat schommelen, hoewel de temperaturen in alle gevallen aan de hoge kant zijn. WeerOnline verwacht namelijk dat de temperaturen overdag tot wel veertig graden kunnen stijgen, om vervolgens relatief weinig af te nemen naarmate de avond valt. Onder de dertig graden zal het waarschijnlijk niet komen, zelfs in de latere avonduren niet. Daarbij kan ook de matige luchtvochtigheid in Qatar nog een rol gaan spelen, want ook in dat opzicht wordt er nog ongeveer vijftig procent verwacht. Die combinatie van hitte en luchtvochtigheid zullen dus naar alle waarschijnlijkheid een hoge inspanning vereisen van de coureurs. Er wordt verder geen regen verwacht, en de kans dat dat nog gaat gebeuren is vrijwel nihil.

Ook windvlagen kunnen mogelijk een rol spelen

Naast de hoge temperaturen en de matige luchtvochtigheid gaan de voorspellingen nog uit van een derde factor die mogelijk de situatie vorm zal geven. Het circuit ligt namelijk relatief ver buiten de stad, ten noorden van hoofdstad Doha, en bevindt zich in een open vlakte. De kans op relatief sterke windvlagen is daarom voortdurend aanwezig, en er wordt vooralsnog een sterke wind verwacht tijdens de sessies op vrijdag. Naar alle waarschijnlijkheid zal het weinig verkoeling tot gevolg hebben, maar mogelijk kan de wind wel invloed hebben op de afstelling van de auto's. Na de vrijdag zal de wind van richting veranderen en meer naar het noordoosten verplaatsen, waardoor de wind van zee komt en dus voor iets meer verkoeling kan zorgen.

Stem op F1Maximaal voor Website van het Jaar en maak kans op een PlayStation 5 en veel meer!

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws