Welke Red Bull-junioren moeten in de voetsporen treden van Verstappen? Formule 1
Formule 1

Welke Red Bull-junioren moeten in de voetsporen treden van Verstappen?

Welke Red Bull-junioren moeten in de voetsporen treden van Verstappen?

Red Bull Racing staat erom bekend dat ze een streng doch rechtvaardig coureursbeleid voeren. De Red Bull-junioren worden onderworpen aan onzekere omstandigheden omdat Red Bull een reputatie heeft ondermaats presterende jongelingen snel de deur te wijzen. Zo scheiden de Oostenrijkers het kaf van het koren. Welke jonge Red Bull-rijders zijn er momenteel op de internationale circuits te vinden? En zit hier een nieuwe Max Verstappen tussen? F1 Maximaal is op onderzoek uitgegaan en geeft antwoord.

Yuki Tsunoda – Honda’s kroonprins

We beginnen bij het oudste lid van de Red Bull-academie. Yuki Tsunoda is geboren op 11 mei 2000 en aan de naam kan je het al raden: Tsunoda is een Japanner. Motorpartner Honda zou dolgraag een Japanse Formule 1-coureur op de grid zien. Dat was reden voor talentenscout Helmut Marko om de 20-jarige Tsunoda te ondersteunen.

Tsunoda heeft door de jaren heen wel al laten zien uit welk hout hij gesneden is. Zijn eerste succesvolle seizoen, in 2018, reed hij in de Japanse Formule 4. Tsunoda won de eerste vijf races allemaal en schreef in totaal zeven races op naam. Met 245 punten werd hij nationaal kampioen.

Welke Red Bull-junioren moeten in de voetsporen treden van Verstappen?

Red Bull-junior Yuki Tsunoda

Het jaar daarop debuteerde hij in het FIA Formule 3-kampioenschap en trad hij toe tot de juniorenopleiding van Red Bull. Het begin van zijn seizoen bij Jenzer Motorsport verliep moeizaam, maar na de zomerstop wist hij drie keer op rij het podium te halen. De race op Monza won hij. Tsunoda zal in 2020 voor Carlin zijn debuut maken in de Formule 2.

Jüri Vips – de uitwisselingsstudent

Het verhaal van Jüri Vips kreeg afgelopen jaar een wat vreemde wending. De 19-jarige Est begon zijn carrière zoals de meeste talenten met karten. In 2016 maakte hij de overstap naar de eenzitters en hij debuteerde dat jaar gelijktijdig in de Italiaanse Formule 4 en de ADAC (Duitse) Formule 4. In de Italiaanse raceklasse won hij de seizoensfinale op Monza en werd hij vijfde in het klassement. In het ADAC-kampioenschap behaalde hij vijf keer een podiumplek en eindigde hij dat jaar als zesde.

Vips reed het jaar daarop in het ADAC-kampioenschap en wist door consistent te presteren de Formule 4-titel te pakken. Noemenswaardig was zijn overwinning op de Red Bull Ring, het is altijd nét wat mooier om een thuisrace te winnen. Datzelfde jaar (2017, red.) debuteerde Vips in de Formule 3 en twee jaar later mocht hij nog een Formule 3-beker in de prijzenkast zetten, hij won de race op Silverstone. De jonge Red Bull-rijder hoopte na een relatief succesvol 2019-seizoen op een zitje in de Formule 2, Helmut Marko had andere plannen voor hem.

Welke Red Bull-junioren moeten in de voetsporen treden van Verstappen?

Jüri Vips op het podium in Macau

De Oostenrijkse scout kan de Super Formula (een juniorenklasse in Japan) namelijk wel waarderen. Honda wilde tweerichtingsverkeer en kreeg dat van Marko ook. Met Tsunoda in de Formule 2 en Vips in de Super Formula verzegelde Marko het huwelijk tussen Honda en Red Bull Racing. Vips heeft de eerste tests in het land van de rijzende zon al gereden, maar wacht nog op de officiële opening van het seizoen.

Liam Lawson – De Nieuw-Zeelandse superster

Liam Lawson is een achttienjarige Nieuw-Zeelander die in 2017 debuteerde in het Australische Formule 4-kampioenschap. In het eerste seizoen wist het supertalent meteen vijf races te winnen en eindigde hij als tweede in het kampioenschap. Het was het startschot voor een carrière die in een stroomversnelling kwam.

Het succes van de jonge ster bleef niet onopgemerkt en in 2018 waagde hij een poging in Europa. Onder Van Amersfoort Racing nam hij deel aan het ADAC Formule 4-kampioenschap waarin hij in zijn debuutjaar wederom successen boekte. Maar liefst drie overwinningen rijker en zes overige podiumplaatsen verder wist hij ook daar het jaar af te sluiten op de op één na hoogste trede.

Welke Red Bull-junioren moeten in de voetsporen treden van Verstappen?

Het einde van dat succesvolle jaar debuteerde hij ook in de Aziatische Formule 3. Hij behaalde in het laatste raceweekend elke pole position, reed in alle races de snelste ronde en pakte de overwinning. Met slechts één race op naam werd hij achtste in het kampioenschap. Momenteel bevindt Lawson zich in de Formule 3, waar hij samen met Dennis Hauger bij MP Motorsport op de start van het seizoen wacht.

Jack Doohan – De nieuwe Ricciardo?

Jack Doohan, inmiddels achttien geworden, is van Australische afkomst en is het zoontje van MotoGP-wereldkampioen Mick Doohan. Mick sleepte jarenlang zijn trofeeën binnen op de motor. Jack besloot in 2013 op tienjarige leeftijd het op vier wielen te proberen, en met succes.

In 2018 debuteerde Doohan in het Britse Formule 4-kampioenschap, in hetzelfde jaar dat hij opgenomen werd in het Red Bull-juniorenteam. Met drie overwinningen wist hij als vijfde te eindigen in het klassement, mede dankzij een overwinning op Silverstone. Ook reed hij enkele races in Italië en Duitsland. In de Italiaanse Formule 4 was zijn hoogste klassering een zesde plaats en in de Duitse Formule 4 werd hij vierde in zijn meest succesvolle race.

Welke Red Bull-junioren moeten in de voetsporen treden van Verstappen?

Red Bull-junior Jack Doohan

Het Aziatische Formule 3-kampioenschap waaraan hij in 2019 deelnam sloot hij uitstekend af. Hij won vijf races, waaronder de races op Suzuka en in China. Het leverde hem een tweede plaats in het eindklassement op. Daarmee reed hij zichzelf in de kijker bij Red Bull en kon hij eind 2019 de overstap maken naar de Formule 3. In deze raceklasse zal hij in 2020 uitkomen voor HWA Racelab zodra het seizoen van start gaat.

Dennis Hauger – De Noorse belofte

Dennis Hauger, die vorige maand zeventien geworden is, is een veelbelovend talent. Op vijfjarige leeftijd stapte hij in een kart en raakte hij verslingerd aan de adrenaline en de snelheid. De Noor heeft in een interview met F1 Maximaal toegelicht hoe het is om als coureur uit Noorwegen door te breken op het internationale podium. Mocht hij het tot de Formule 1 schoppen, dan zal hij de eerste van Noorse afkomst zijn die dit lukt.

In 2016 werd hij de jongste kampioen ooit in het Duitse kartkampioenschap en sindsdien is het alleen maar bergopwaarts gegaan met de Red Bull-junior. In 2018 debuteerde hij in de Britse Formule 4 én wist Red Bull hem te strikken voor een plaatsje in het juniorenteam van de Oostenrijkse renstal. Meerdere teams toonden namelijk interesse in de diensten van het toptalent. Hij behaalde vier overwinningen en werd met 329 punten vierde in het kampioenschap.

Welke Red Bull-junioren moeten in de voetsporen treden van Verstappen?

De Noorse Dennis Hauger in een Red Bull-bolide

Ook het jaar daarop bleef hij actief in de Formule 4, maar besloot hij - ook voor Van Amersfoort Racing - een poging te wagen in het ADAC- en het Italiaanse Formule 4-kampioenschap. In het Duitse kampioenschap moest hij het afleggen tegen Theo Pourchaire in het eindklassement maar werd hij wel tweede. In Italië werd hij overtuigend Formule 4-kampioen. Hauger werd beloond met een plekje in het Formule 3-team van Hitech Grand Prix voor 2020.

Jonny Edgar – De jonge Brit

Jonny Edgar werd in februari zestien en is de op één na jongste coureur van de lijst. De Brit brak internationaal door in de kartwereld, dat bleef niet onopgemerkt door Red Bull Racing. De Oostenrijkers zagen in 2017 – toen hij pas dertien was – het talent al in hem. Sindsdien heeft hij stappen gemaakt.

In 2019 begon hij aan zijn carrière in de eenzitters bij Van Amersfoort Racing. Daar racete hij in de Italiaanse Formule 4, belandde hij twee keer op het podium en wist hij – als een van de jongste coureurs van de competitie – de tiende eindklassering veilig te stellen.

Welke Red Bull-junioren moeten in de voetsporen treden van Verstappen?

Red Bull-junior Jonny Edgar

Dit jaar mag hij het wederom laten zien, maar nu doen ze er bij Van Amersfoort Racing nog een schepje bovenop. Naast de Formule 4 in Italië mag Edgar zich ook laten zien in het ADAC Formule 4-kampioenschap in Duitsland. Met een zelden vertoond racetalent is Edgar er zeker eentje om in de toekomst in de gaten te houden.

Jak Crawford – Het jongste broertje

Jak Crawford is de jongste coureur die door Red Bull wordt ondersteund. De veertienjarige Amerikaan is de meest recente aanwinst van het juniorenteam van Red Bull. Het toptalent begon op vijfjarige leeftijd met karten. Nadat zijn vader hem meenam naar een NASCAR-race was racen het enige wat telde in het leven van de jongeling.

In zijn nog relatief korte carrière kwam hij in 2019 uit voor Martiga in de Mexicaanse Formule 4. In het seizoen dat hij debuteerde liet hij onmiddellijk zien uit welk hout hij gesneden was. Crawford won maar liefst zes races en belandde veertien keer op het podium. Een racetalent was geboren.

Ook Crawford zal in 2020 voor Van Amersfoort Racing uitkomen, waarmee hij in de Italiaanse en Duitse Formule 4-kampioenschappen gaat debuteren. Zo zal hij samen met zijn Red Bull-teamgenoot Jonny Edgar voor een plekje op het podium strijden.

Wie wordt de nieuwe Verstappen?

Wie van deze heren gaat de nieuwe Max Verstappen worden? De Red Bull-junioren hebben genoeg talent en laten allen in de lagere internationale raceklassen zien wat ze waard zijn. Met name het enorme talent van Liam Lawson en Dennis Hauger springt eruit. Wellicht zien we een van deze heren in de nabije toekomst wel in een AlphaTauri zitten.

De jonge garde zal de komende jaren de Oostenrijkers moeten overtuigen, terwijl de Tsunoda en Vips in hun eigen competities met goede resultaten ongetwijfeld een plekje bij AlphaTauri af willen dwingen. Of dit ze gaat lukken wordt hopelijk in 2020 duidelijk. (Foto's: Red Bull Content Pool/Getty Images)

Christian Moerman | info@f1maximaal.nl

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws