Wie rijden er bij Aston Martin in 2022? Formule 1
Formule 1

Wie rijden er bij Aston Martin in 2022?

Wie rijden er bij Aston Martin in 2022?

De Formule 1 zit inmiddels in de zomerstop en dat betekent dat er volop overlegd wordt over welke coureurs er in 2022 in actie zullen komen. Bij sommige teams is deze beslissing al gemaakt, maar enkele renstallen hebben nog een vacature open staan, of twee. F1Maximaal licht per team uit wie er volgend jaar in actie komen in de Formule 1, voor de teams waarvoor dat nog niet vaststaat. Bij Aston Martin zijn er twee stoeltjes vrij, maar er is met overtuiging te zeggen wie deze gaan vullen.

Het eerste stoeltje gaat vrijwel zeker naar Lance Stroll. Hoewel hij Sebastian Vettel naast zich heeft, is het de Canadees die bij de Britse renstal zekerheid heeft. Zijn vader, Lawrence Stroll, heeft een flinke vinger in de pap bij moederbedrijf Aston Martin, wat betekent dat hij zijn zoontje een stoeltje kan bieden, mits zijn prestaties goed genoeg zijn. Echt goed is het in 2021 niet wat Stroll op het circuit laten zien heeft, maar slecht genoeg om een ontslag te rechtvaardigen ook niet. Daarom lijkt het dus steeds waarschijnlijker dat Stroll ook volgend jaar in de F1 te vinden is, hoewel een definitief contract niet getekend is.

Vettel imponeert in debuutseizoen

Het tweede Aston Martin-zitje wordt momenteel bezet door Vettel. De viervoudig wereldkampioen heeft zijn strepen binnen de sport al wel verdiend en in zijn eerste jaar voor zijn nieuwe werkgever heeft hij zijn waarde bewezen. Het materiaal zit lang niet altijd mee, wat het des te knapper maakt dat hij dertig punten bij elkaar heeft verzameld, onder meer middels een prachtige tweede eindklassering in Azerbeidzjan. Was hij niet gediskwalificeerd na de Grand Prix van Hongarije dan had hij in elk races al op twee podia gezeten in de AMR21. Die dertig punten zijn voldoende voor een tiende plaats in het WK-klassement, waar Stroll met achttien punten veertiende staat.

Met technisch gezien twee podiumplaatsen haalt Vettel in de Aston Martin fratsen uit die veel fans vermoedelijk niet voor mogelijk hielden. Toegegeven, de Vettel van zijn Red Bull Racing-dominantie aan het begin van vorig decennium zien we op het circuit (nog) niet terug. In Groot-Brittannië vergooide hij zijn kans op een goed eindresultaat bijvoorbeeld met een knullige pirouette. Foutloos is het zeker niet, maar Vettel bewijst het team wel een dienst, en kan met zijn grote mate van ervaring bovendien Aston Martin een vliegende start bieden in het nieuwe tijdperk van de F1. Een verlengd verblijf van de Duitser staat dan ook in de sterren geschreven.

Hülkenberg als buitenbeentje

Mocht een van de twee bovengenoemde heren toch onverwachts zijn heil ergens anders zoeken, of met pensioen gaan, dan is het voorlopig Nico Hülkenberg die zijn gehoopte entree zou maken. De Duitser vervult momenteel een rol als reservecoureur en heeft zelf wel oren naar een terugkeer naar de koningsklasse. Aston Martin heeft bovendien ook geen juniorenprogramma waarin er talenten doorstromen die op de deur kloppen. Een ervaren kracht binnen het team vormt dan ook een waarschijnlijker scenario dan het plaatsen van een eigen junior, of een Mercedes-junior. Aston Martin neemt immers voldoende materiaal af bij de Duitse renstal.

Wie wordt het?

Bij Aston Martin kan de vraag relatief makkelijk beantwoord worden: Stroll en Vettel. Stroll vanwege de politieke draagkracht die hij met zich meebrengt middels zijn familie, en Vettel omdat hij in 2021 toch al wel duidelijk heeft laten zien dat hij het nog kan. Bovendien heeft Otmar Szafnauer al aangegeven dat hij de Heppenheimer zeer prettig vindt om mee te werken, terwijl hij erop vertrouwt dat Vettel een mate van ervaring met zich meebrengt die Aston Martin kan verheffen naar een kampioenschapswaardig team. Het lijkt een gesloten zaak.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws