Wisselen Zandvoort en Spa elkaar binnenkort af op de kalender? Verstappen: 'Kan wel werken' Formule 1
Formule 1

Wisselen Zandvoort en Spa elkaar binnenkort af op de kalender? Verstappen: 'Kan wel werken'

Wisselen Zandvoort en Spa elkaar binnenkort af op de kalender? Verstappen: 'Kan wel werken'

Max Verstappen denkt dat een afwisseling van de Grand Prix van België en de Grand Prix van Nederlander wel eens kan werken. Vanaf 2025 is het onduidelijk of Zandvoort op de kalender blijft staan, en dat geldt ook voor Spa-Francorchamps. Aangezien de Formule 1 blijft zoeken naar nieuwe circuits op de kalender, die andere circuits dan weer vervangen, kan het rouleren van de twee thuiscircuits van Verstappen nog een optie zijn.

Door het succes en de populariteit van Verstappen is de Dutch Grand Prix een waar succes voor de Formule 1. Daarnaast gooit de organisatie grote ogen omwille van hun aanpak en kunnen andere organisatoren er zeker iets van leren. Circuit Zandvoort is een voorloper op het vlak van duurzaamheid. Een enorm deel van de fans reist namelijk met de fiets, te voet of met het openbaar vervoer naar het circuit af. Echter, is het niet zeker of de Grand Prix van Nederland vanaf 2025 nog wel een onbetwist plaatsje heeft op de F1-kalender.

Dit seizoen is het al wel duidelijk: de eigenaren van de Formule 1, het Amerikaanse Liberty Media, zet in op mondialisering. Ondanks dat Zandvoort momenteel aan alle wensen voldoet, is er volgens circuitdirecteur Robert van Overdijk 'geen garantie' dat de Dutch Grand Prix binnen een tweetal jaar nog op de kalender staat. 'Hoe Formula One Management (FOM, red.) naar het aantal races in Europa op lange termijn kijkt, zal de doorslag geven. Ze hebben namelijk al aangegeven dat ze de races nog verder willen verspreiden over de hele wereld', legt Overdijk uit.

'En dat kan maar ten koste van één continent gaan: Europa. De geruchten doen de ronde dat FOM het aantal races in Europa terug wil schroeven, bijvoorbeeld door middel van een roulatiesysteem', aldus de circuitdirecteur. In de Belgische media werd er de voorbije maanden al druk gespeculeerd dat er een voorstel op tafel ligt dat ervoor zou zorgen dat Spa en Zandvoort elkaar in de toekomst jaar om het jaar zouden afwisselen, maar dat werd aan Nederlandse kant vooralsnog niet bevestigd. Vanuit Duitsland werd aangekaart dat rouleren tussen de Hockenheimring en de Nürburgring ook mogelijk zou zijn, maar daar lijkt de Formule 1 zelf niet zoveel belang bij te hebben.

Verstappen ziet roulatiesysteem wel zitten: 'Dan kan het werken voor allebei'

Voor Max Verstappen heeft zowel Zandvoort als Spa een speciaal plekje in zijn hart: de eerste is zijn thuisrace, de andere zijn favoriete circuit op de kalender. Toch bekijkt de regerende wereldkampioen het realistisch. 'Ik denk dat heel veel circuits een plek op de kalender verdienen, maar bij de F1-organisatie willen ze natuurlijk zoveel mogelijk geld verdienen. Dat maakt het lastig. Maar toch denk ik dat het afwisselen (van Spa en Zandvoort red.) uiteindelijk ook wel kan werken voor allebei', aldus Verstappen tegen Motorsport.com.

Verstappen maakt zich momenteel op voor zijn derde thuisrace. Voor de Nederlander is het, zoals verwacht, alvast geen traditioneel raceweekend. 'Donderdag was het iets drukker dan normaal. Ik weet dat het er natuurlijk bijhoort, maar het leukste begint altijd op vrijdag als ik weer achter het stuur mag kruipen.' Ook Verstappen heeft alleen maar goede woorden over voor de organisatie in Zandvoort. 'Tien jaar geleden had niemand gedacht dat we hier met F1 zouden racen. Dat hebben ze toch wel heel mooi aangepakt, al denk ik dat Nederlanders daar ook wel een beetje om bekend staan.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws