Wist Je Dat | Red Bull pakte in Abu Dhabi 2022 eerste één-twee kwalificatie sinds 2018 Formule 1
Formule 1

Wist Je Dat | Red Bull pakte in Abu Dhabi 2022 eerste één-twee kwalificatie sinds 2018

Wist Je Dat | Red Bull pakte in Abu Dhabi 2022 eerste één-twee kwalificatie sinds 2018

In ieder Formule 1-seizoen zijn er interessante statistieken en dat is in 2022 niet anders. In de rubriek 'Wist je Dat' licht F1Maximaal een aantal van deze statistieken uit. Ditmaal staat het één-twee resultaat van Red Bull Racing bij de kwalificatie van de laatste Grand Prix van 2022 centraal. Dat was namelijk de eerste keer in een lange tijd dat de Oostenrijkse renstal de eerste startrij domineerde. Max Verstappen pakte dat weekend de poleposition, en teamgenoot Sergio Pérez sloot aan in P2.

De laatste Grand Prix van het 2022-seizoen, die in Abu Dhabi verreden werd, stond voor Pérez vooral in het teken van het bemachtigen van de tweede plek in het kampioenschap. De Mexicaan wist immers dat Ferrari-coureur Charles Leclerc op de loer lag om dat van hem af te pakken. Een goede startpositie voor de Grand Prix op de zondag zou voor Pérez zeker wel goed zijn. Ruim voor het einde van het seizoen had Verstappen zijn tweede titel al behaald, en kon Red Bull ook schitteren met de constructeursbokaal.

Pérez onderdeel van de eerste één-twee-kwalificatie sinds Mexico 2018

Tijdens de Q3-sessie van de kwalificatie van Abu Dhabi 2022 pakte de tweevoudig wereldkampioen zijn zevende poleposition van het seizoen, terwijl Pérez achter Verstappen nog bezig was om onder de tijd door te duiken van de Ferrari-coureurs, aangezien Carlos Sainz ook nog een poging wilde doen om P2 te pakken. Het leek even alsof Leclerc P2 zou hebben, maar de Mexicaan wist toch nog wat van de tijd van de Ferrari-rijder af te snoepen. Daarmee verzekerde Pérez Red Bull van de eerste één-twee in de kwalificatie sinds de Grand Prix van Mexico in 2018.

Tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi 2022 domineerde Red Bull Racing de eerste startrij.
Tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi 2022 domineerde Red Bull Racing de eerste startrij.

Ruim vier jaar voor de Grand Prix van Abu Dhabi 2022 maakte de Oostenrijkse renstal ook de eerste startrij compleet, met voormalig Red Bull-coureur Daniel Ricciardo op poleposition. Verstappen, die op de vrijdag en de zaterdagochtend razendsnel was, liep de pole net mis. De Nederlander mocht de Grand Prix van Mexico in 2018 aanvangen vanaf de tweede stek. Op de zondag won hij de race echter wel, terwijl Ricciardo uitviel.

Abu Dhabi 2022 was derde keer P2 in kwalificatie voor Pérez

Gedurende het 2022-seizoen lukte het Pérez vaak niet om zich in de top drie te kwalificeren. In Saoedi-Arabië pakte hij weliswaar de poleposition, maar de kwalificatieresultaten die volgden, waren wat wisselvallig. In Azerbeidzjan, Singapore en Abu Dhabi wist de Red Bull-coureur echter drie van zijn beste kwalificaties neer te zetten. Met de P2 die de Mexicaan voor de start van de Grand Prix op Yas Marina had gescoord, wist hij dus zijn P2-collectie uit te breiden naar drie.

De beste kwalificatieresultaten van Pérez van het 2022-seizoen bestaan dus uit één poleposition (Jeddah), drie keer een P2 (Bakoe, Singapore, Abu Dhabi), en vier keer een P3 (Australië, Monaco, België, Frankrijk). Op twee kwalificaties na heeft Pérez telkens binnen de top tien gekwalificeerd. In Canada moest de Mexicaan genoegen nemen met een P13, en in Hongarije greep hij net mis, Pérez mocht daar de race aanvangen vanaf P11. Zijn gemiddelde startpositie in 2022 was P5.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws