Wolff mengt zich in discussie Norris en Verstappen: 'Wees eens wat objectiever!' Formule 1
Formule 1

Wolff mengt zich in discussie Norris en Verstappen: 'Wees eens wat objectiever!'

Wolff mengt zich in discussie Norris en Verstappen: 'Wees eens wat objectiever!'

In de week na de Grand Prix van Oostenrijk ging het vooral heel veel over het harde duel tussen Max Verstappen en Lando Norris, waarbij de Brit uitviel, en vervolgens iedereen er een mening over had. In de persconferentie voor teambazen werd ook Toto Wolff naar het incident gevraagd. De Oostenrijker stelde zich opvallend politiek correct op, maar kon een kleine sneer naar zijn collega's niet achterwege laten.

'Ten eerste kunnen de coureurs dit het beste zelf beoordelen', geeft Wolff aan als hem naar een oordeel gevraagd wordt over het gevecht tussen Lando Norris en Max Verstappen. 'Ze kunnen goed met elkaar opschieten, en zullen het samen besproken hebben. Ze gaan elkaar niet afkraken in de media, maar zullen het samen doornemen, en ze zullen er een bepaalde mening over hebben. We gaan vanzelf zien wat dat inhoudt.' Verstappen en Norris hebben zelf aangegeven dat ze hard tegen elkaar blijven racen, en naast het circuit gewoon vrienden kunnen blijven, ondanks de rivaliteit op het circuit.

Emotie nam het over bij Stella en Horner

'Ten tweede hebben we bepaalde reglementen', vervolgt de teambaas van Mercedes. 'Die reglementen geven de grenzen aan voor coureurs voor wat wel en niet mag. Dat is niet anders dan met de track limits. Je wordt ofwel bestraft, ofwel niet. De reglementen kunnen soms een beetje vaag zijn, en de interpretaties kunnen van tijd tot tijd verschillen. Het is duidelijk dat de toppers dan de grens op gaan zoeken, waardoor je in dit soort situaties terechtkomt', legt Wolff de situatie uit.

'Dat gaat niet alleen over deze twee coureurs, maar we hebben het bijvoorbeeld ook bij Alpine gezien. Vervolgens krijg je dan vaak nogal een eenzijdig oordeel van een teambaas, waarvan je denkt: wees eens wat objectiever!' Met die laatste opmerking lijkt Wolff met de vinger te wijzen naar zowel Andrea Stella als Christian Horner, die allebei zeer uitgesproken waren na het incident. Stella stelde zelfs dat Verstappens gedrag niet veranderd was, omdat hij in het verleden niet hard genoeg aangepakt werd.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Wolff mengt zich in discussie Norris en Verstappen: 'Wees eens wat objectiever!'
Andrea Stella was heel boos op Verstappen in Oostenrijk.

Dansen op de limiet

Wolff werd zelf dan ook gevraagd naar het gevecht tussen Verstappen en Lewis Hamilton uit 2021. 'Dit is gewoon hoe hij rijdt', antwoordt Wolff op de vraag of Verstappen zijn verdedigingstactieken sindsdien aangepast heeft. 'Ik wil hier ook niet echt over oordelen. Als coureur ga je zo ver als je kan gaan zonder bestraft te worden. Dat is niet goed of slecht', benadrukt Wolff. 'Op de startlijn ga je zo ver mogelijk naar voren staan zonder bestraft te worden. Bij de track limits maximaliseer je ook de baanbreedte. Bij de technische reglementen maximaliseren we ook elk gebied. Coureurs zullen altijd het randje opzoeken van wat wel en niet mag, zo simpel is het. Er was uiteindelijk een straf van tien seconden. Misschien is dat dan het gevolg, maar dat is prima.'

Inhaalslag Mercedes

Mercedes kon met George Russell profiteren van het gevecht vooraan, maar Wolff beseft dat zijn team nog niet ver genoeg is om op eigen kracht races te kunnen winnen. 'Ik denk dat Lando en Max momenteel wel een stapje verder zijn dan de rest. Dan heb ik het niet alleen over de kwalificaties, waarin het heel spannend kan zijn - al was dat in Oostenrijk niet zo, omdat ze een paar tienden sneller waren op een rondje van een minuut - maar ook over de race pace, waarin ze een stapje verder zijn.'

'Wij pushen heel hard om nieuwe snufjes aan de auto toe te voegen', laat Wolff optekenen. 'We worden steeds sneller, en dat is het gevolg van het meedogenloze werk van de engineers in Brackley en Brixworth, om het gat te dichten. George (Russell, red.) maximaliseerde door de race te winnen. Voor de crash hadden we vijftiend seconden achterstand. Aangezien ze aan het vechten waren is het gat in realiteit misschien wat groter, maar laten we zeggen twee tot tweeënhalve tiende per ronde. Zolang we dat gat niet kunnen dichten, gaan we niet met deze twee coureurs vechten.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws