Jos Verstappen voorspelt: 'Max zal doorgaan tot hij 40 of 45 is' Max Verstappen
Max Verstappen

Jos Verstappen voorspelt: 'Max zal doorgaan tot hij 40 of 45 is'

Jos Verstappen voorspelt: 'Max zal doorgaan tot hij 40 of 45 is'

Jos Verstappen heeft in een interview met Sky Sports F1 teruggeblikt op de jongere jaren van zijn zoon Max, en stond daarbij stil bij enkele hoogtepunten van de nu drievoudig wereldkampioen. Verder voorspelde Verstappen senior dat de Red Bull Racing-coureur voorlopig zijn helm nog niet aan de wilgen zal hangen.

De nu 26-jarige Max Verstappen reed zijn eerste kartrace niet lang nadat vader Jos zijn Formule 1-carrière beëindigde bij Minardi. 'Zijn eerste race in een mini , toen hij wegreed om zijn eerste race te rijden, was ik bang', weet Verstappen senior nog. 'Hij was zo klein. Hij was zeven jaar oud, en hij nam het op tegen kinderen van negen, tien, of elf jaar oud. Dat was heel speciaal.' Verstappen won in de Nederlandse en Belgische kampioenschappen 123 van de 129 races in zijn eerste vier jaar.

Overstap naar de Formule 1

In 2013 pakte Verstappen de wereldtitel karting, en minder dan een jaar later werd zijn Formule 1-contract bij Toro Rosso wereldkundig gemaakt. Op 17-jarige leeftijd verscheen hij in Australië in 2015 voor het eerst aan de start van een Formule 1-race, en ruim een jaar later stapte hij over naar Red Bull Racing. Dat leverde in Spanje meteen een overwinning op. 'De eerste overwinning in de Formule 1 in Barcelona was heel speciaal', zegt vader Jos daarover.

'Hij reed voor het eerst voor Red Bull en hij won. Het was zenuwslopend. Zouden de banden het houden?' vroeg Verstappen senior zich destijds af. 'Om bij zijn eerste race meteen te winnen, was heel speciaal. Als ik hem daar zie, is hij nog altijd dezelfde man, of jongen, als tien jaar geleden. Privé zie ik geen verschil, maar op een serieus circuit is hij echt een man. Hij weet wat hij doet, en daar houd ik van', zegt de Limburger trots.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

jos max verstappen red bull racing f1 gp verenigde staten 2022
Vader en zoon Verstappen vieren de tweede wereldtitel in 2022.

Wereldtitel als ultieme beloning

Na jarenlang te hebben toegekeken hoe Mercedes alle wereldtitels kon pakken, kreeg Verstappen in 2021 zijn eerste kans om zelf aan de titelstrijd deel te nemen. Na een bloedstollend spannende apotheose in Abu Dhabi bekroonde Verstappen zijn carrière met een eerste wereldtitel, waardoor het grote doel behaald werd. 'Als ik het zie, krijg ik meteen weer kippenvel. Iedereen was heel nerveus. Mijn hartslag was de hele race hoog, en na de race viel een last van mijn schouders', zegt de 51-jarige voormalig Formule 1-coureur.

Een van de bijzondere kenmerken aan Verstappen is zijn mentale weerbaarheid onder druk. 'Hij is heel relaxed, hij maakt zich nooit zorgen om de volgende race. Hij gaat naar huis en wil dan niet over racen of Formule 1 praten, en wil gewoon relaxen', zo legt 'papa Verstappen' uit dat zijn zoon de knop snel omzet als hij thuis is. 'Hij maakt zich niet druk om wat mensen denken of zeggen over hem, en de volgende race is hij weer gemotiveerd om er het beste uit te halen.'

Lange carrière in het verschiet

In de Verenigde Staten pakte Verstappen zijn vijftigste overwinning in de Formule 1, waarmee hij meer dan veertig zeges pakte in drie jaar tijd. 'Dat hij zo goed is, hoe hij de races wint en hoeveel races hij al gewonnen heeft, dat hadden we nooit verwacht, vooral niet op 26-jarige leeftijd', verklaart Verstappen. De Red Bull-coureur heeft het racen in het bloed zitten, en zal voorlopig ook niet stoppen, verwacht Jos: 'Hij is het racen nooit moe. Hij zal doorgaan tot hij 40 of 45 jaar oud is, maar het hangt allemaal van de kleine dingen af.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws