Verstappen krijgt complimenten voor 'een van de beste weekenden ooit': 'Niemand kan dat zoals hij' Max Verstappen
Max Verstappen

Verstappen krijgt complimenten voor 'een van de beste weekenden ooit': 'Niemand kan dat zoals hij'

Verstappen krijgt complimenten voor 'een van de beste weekenden ooit': 'Niemand kan dat zoals hij'

Voormalig Formule 2-coureur Frederik Vesti en F1-journalist en technisch analist Albert Fàbrega denken dat Max Verstappen één van zijn beste weekenden ooit heeft meegemaakt in China. De heren benadrukten hun bewondering voor de prestaties van de drievoudig wereldkampioen in de F1 Nation-podcast en raakten amper uitgepraat over de huidige vorm van de Nederlander, die onheilspellend is voor de concurrentie.

Verstappen won twee keer in China ondanks een lastige start van het weekend. De eerste vrije training sloot hij niet als snelste af en de sprintkwalificatie ging vanwege de regen ook niet van een leien dakje. Op zaterdagochtend startte hij vanaf P4, maar dat was geen enkel probleem. Hij kwam alsnog als eerste over de streep met een voorsprong van dertien seconden. Dat herhaalde hij op zondag. Twee safetycars en een wat chaotisch verloop van de Grand Prix brachten hem niet van zijn stuk. Een zondagsritje leek het bijna, en soms vinden we zijn prestaties vanzelfsprekend. 'Maar dit was echt een heel sterke race', begint Vesti. 'Ook tijdens de sprintrace liet hij, denk ik, zijn echte snelheid zien. Hij reed twaalf seconden weg in tien ronden of zoiets, dat was ongelooflijk', zegt de Mercedes-reservecoureur.

'Een van de dingen die hem hielpen in een lange race als die in China, is dat wanneer je een snelheidsvoordeel hebt, je goed voor de banden kan zorgen. Bij hoge snelheden kan hij de banden gewoon één procent minder gebruiken, en dat maakt een behoorlijk verschil over een lange stint. Dus, ja, hij is snel, maar het ziet er allemaal nog beter uit omdat hij goed voor de banden kan zorgen. Ik denk dat dit één van zijn beste weekenden ooit was', klinkt Vesti. Daar is Fàbrega het mee eens. 'Honderd procent', klinkt de Spanjaard stellig. 'Hij is de meest dominante en er is altijd een vraagteken aan het einde van de race: hebben we de snelste versie van Max gezien?' lacht Fàbrega. 'Max houdt altijd nog wat tienden achter de hand als hij nog sneller moet.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Verstappen krijgt complimenten voor 'een van de beste weekenden ooit': 'Niemand kan dat zoals hij'
Verstappen verdween in China aan de Chinese horizon. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images).

Fàbrega sluit zich aan bij de opmerkingen van Vesti over hoe Verstappen zijn banden kan managen. 'Ik denk dat er niemand anders is die de banden zo kan managen als hij. Het is niet alleen de coureur, het is de auto, het team, hoe ze de race en het hele weekend plannen', vervolgt Fàbrega. 'Ik denk dat het voor mij de meest dominante race van het jaar is geweest. Zo dominant in de race, maar ook in de kwalificatie. Hij is de eerste coureur sinds Mika Häkkinen in 1999 die vijf keer pole op een rij heeft gehaald in de eerste vijf races.' En dan zegt Verstappen dat hij nóg zelfverzekerder is in de RB20 dan in de RB19 van vorig jaar. Dat is onheilspellend voor de concurrentie. 'Die zelfverzekerdheid laat hij ook echt zien. Dat is iets waar je als coureur heel moeilijk op kan bouwen', geeft Vesti aan.

Verstappen verbetert, maar 'Checo blijft op hetzelfde niveau'

Als coureur weet Vesti dat het vertrouwen in de auto en de zelfverzekerdheid van een coureur op en neer kunnen gaan. 'Sommige weekenden zijn sterker dan andere weekenden, maar momenteel zijn ze (Red Bull, red.) zo sterk. Max is zo sterk', vervolgt Vesti. 'Het blijft zich gewoon opbouwen. En dat helpt enorm. Ik weet zeker dat hij al vooruitkijkt naar de volgende race en kijkt hoe hij het nog beter kan doen.' Verstappen versloeg niet alleen de concurrentie, ook teamgenoot Pérez werd op een flinke achterstand gezet. In Japan was de Mexicaan wat dichter bij Verstappen dan in China. 'Ik weet niet zeker hoe dat komt, maar natuurlijk heeft elk circuit en elke baan zijn eigen kenmerken, en de coureur zit op zijn manier in de auto', gaat Fàbrega verder.

'Ik denk dat Checo veel comfortabeler in de auto zit dan voorheen. Hij is veel consistenter dit jaar. Hij maakt geen fouten', looft de Spanjaard. 'Maar ik vond Max hier meer dominant dan tijdens andere races en dat legt waarschijnlijk de toenemende kloof uit. Ik denk dat Checo op hetzelfde niveau is gebleven', legt de journalist uit. 'Hij was een beetje verrast door Lando op zondag. En ja, zoals al werd gezegd, vijf poles op een rij. Tijdens de sprint pakte Lando de pole in de regen, dus dat betekent nog wel dat de auto en de coureur in sommige omstandigheden niet perfect zijn', denkt Fàbrega. 'Het was echt een goede poleposition van Lando, hij was 1,2 seconden sneller dan wie dan ook. Hij was ook in topvorm.'

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws