Nicholas Latifi

Nicholas Latifi is een voormalige Formule 1-coureur, die drie jaar lang voor Williams reed. In 61 Grands Prix verzamelde de Canadees negen punten, dankzij puntenfinishes in Hongarije (2021), België (2021), en Japan (2022). Latifi speelde onbewust een sleutelrol in de ontknoping van de titelstrijd in 2021, toen hij in de slotfase van de Grand Prix van Abu Dhabi crashte, en een safetycar veroorzaakte. Na de neutralisatie greep Max Verstappen de leiding, de winst, en de wereldtitel.

De tekst gaat verder onder het nieuws.

Nicholas Latifi wordt in 1995 geboren als zoon van een welvarend Canadees zakenman. Hoewel het kapitaal helpt bij het kunnen racen in een scala aan kampioenschappen, blijkt ook Latifi’s hart absoluut in het racen te liggen. Op dertienjarige leeftijd begint de carrière van Latifi in de karts, in 2009. Drie jaar later kan hij al de overstap maken naar het Formuleracen.

Hij begint in de Italiaanse F3. Na mindere resultaten in andere klassen lijkt Latifi in de Formule 2 beter op zijn plek: met twee raceweekenden te gaan, staat hij tweede in het kampioenschap. Alleen de Nederlander, en zijn rivaal, Nyck de Vries moet hij boven zich dulden. Dat jaar tekent Nicholas Latifi een contract bij Williams om in 2019 hun reservecoureur te zijn.

Latifi in de Formule 1

Nadat het F1-seizoen in 2019 is afgelopen, wordt bekend gemaakt dat Latifi de nieuwe coureur bij Williams wordt. Bij de Britse renstal gaat hij in het stoeltje van Robert Kubica zitten. Claire Williams hoopt dat hij samen met George Russell een onverslaanbaar duo kan vormen, dat het historische team weer terug naar de top kan boksen. De Canadees brengt daarnaast sponsorgeld met zich mee, wat gunstig is voor de financiële gesteldheid van Williams. In zijn eerste jaar in de Formule 1 weet Latifi geen punten te scoren in het WK. Hij is de enige (vaste) coureur die dat niet voor elkaar krijgt in 2020. Daar moet wel bij gezegd worden dat zijn teamgenoot George Russell zijn drie punten behaalde toen hij uitkwam voor Mercedes. In het seizoen 2021 kan Latifi af en toe wat laten zien en weet hij ook zijn eerste punten uit zijn F1-carrière te scoren.

Williams en Latifi uit elkaar na 2022

Williams maakte op 23 september bekend dat ze het aflopende contract van Latifi niet zouden verlengen. De Canadees deed het al het hele seizoen beduidend slechter en werd ook direct verslagen door gelegenheidsteamgenoot Nyck de Vries, die op Monza inviel voor de zieke Albon. 

Overzicht Formule 1-carrière Nicholas Latifi

Jaar Team(s) Overwinningen Punten Eindstand WK
2020 Williams 0 0 21e
2021 Williams 0 7 17e
2022 Williams 0 2 20e
Nicholas Latifi
Nicholas Latifi in actie voor Williams in 2022. In 2023 keert de Canadees niet terug bij het team.

Nicholas Latifi Nieuws