Doornbos legt uit waarom Newey na Red Bull-vertrek meteen aan de slag kan: 'Gardening leave al bezig' Opinie
Opinie

Doornbos legt uit waarom Newey na Red Bull-vertrek meteen aan de slag kan: 'Gardening leave al bezig'

Doornbos legt uit waarom Newey na Red Bull-vertrek meteen aan de slag kan: 'Gardening leave al bezig'

Volgens Red Bull Racing moet het verlies van Adrian Newey niet groter gemaakt worden dan het is, maar Robert Doornbos is echter een hele andere mening toegedaan. De voormalig Formule 1-coureur stelt dat het vertrek van de topontwerper een aderlating is voor het Oostenrijkse team van Max Verstappen en Sergio Pérez. De 65-jarige Brit kan namelijk dingen die niemand bij Red Bull hem momenteel na kan doen.

Afgelopen woensdag werd bekend wat velen al hadden verwacht: Newey gaat Red Bull verlaten. De Brit kan echter al in het eerste kwartaal van 2025 vertrekken, terwijl zijn contract nog tot het einde van dat jaar doorliep. Newey mag op het moment van zijn vertrek ook meteen aan de slag bij een ander team, mocht hij deze wens hebben. Aan de tafel bij het Race Café vindt Rick Winkelman dat toch wel verrassend. 'Het verbaast mij zeer dat hij zo snel weg kan.'

Doornbos legt echter uit hoe de vork in de steel zit. 'Dat komt omdat zijn gardening leave nu al ingaat. Dat is het verschil. Je hebt twee trajecten in een F1-team. Het huidige project is het 2024-seizoen met de 2024-auto en je hebt een project voor de 2025-auto. En daar bemoeit hij zich niet meer mee en in meetings daarover zal hij ook niet meer worden toegelaten. Dus daar heb je je antwoord: hij is al op gardening leave', aldus Doornbos, die vervolgens ook toelicht dat het hypercar-project waar Newey bij betrokken blijft, volledig losstaat van de F1-werkzaamheden. 'Dat is een heel ander project, dus zijn gardening leave is al volop gaande.'

Red Bull zwakt kracht Newey af

Bij Red Bull stelde men dat het verlies van Newey niet onoverkomelijk is en dat er genoeg kwaliteit in het team aanwezig is. Doornbos is het daar niet mee eens en hij ziet vooral dat de Oostenrijkse renstal het belang van Newey aan het bagatelliseren is. 'Het is wel degelijk een aderlating voor Red Bull dat hij weggaat. Absoluut', is de analist stellig.

Tekst gaat na de afbeelding verder.

adrian newey 2024 miami red bull 2
Het vertrek van Adrian Newey is volgens Robert Doornbos een aderlating voor Red Bull. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

'De foto's en de beelden die wij zien als hij met zijn boekje naast de auto gaat staan, wat hij daar tekent en wat hij ziet met het blote oog, dat kan nog niemand hem nadoen hoor binnen die organisatie. Dat is de jarenlange ervaring die hij heeft. Hij heeft op een wit velletje papier winnende Grand Prix-auto's getekend. Er is geen enkele engineer die dat doet', aldus Doornbos.

'Newey gaat verschil maken bij Ferrari'

Dat Newey Red Bull volgend jaar verlaat, is inmiddels bekend. Het is echter nog niet duidelijk wat de 65-jarige Brit daarna gaat doen. Gaat hij met pensioen of gaat hij nog een nieuwe uitdaging aan, bijvoorbeeld bij Aston Martin of bij Ferrari? Doornbos is er desgevraagd in ieder geval van overtuigd dat Newey het verschil zou maken bij het Ferrari, het team waarmee hij het meest in verband wordt gebracht. 'Ja, absoluut', dicht Doornbos Newey een cruciale rol toe, alvorens hij een anekdote over de vorige contractsituatie van de Brit deelt.

'Zijn laatste contract dat hij bij Red Bull tekende, daar is Christian Horner voor naar Monaco gevlogen. Een half uur daarvoor had hij ook nog een contract van Ferrari liggen', vertelt Doornbos. 'Daar zat een half uur tussen. Hij was echt aan het kiezen. Wat ga ik doen? Bij Ferrari krijg ik ook de vrijheid om de auto te ontwikkelen en ze willen me elke dag invliegen met een helikopter, alles kon. Veertig miljoen per jaar, wat hij maar wilde verdienen', lijkt Doornbos vooral te verwachten dat de toekomst van Newey bij Ferrari ligt.

Als presentator Rob Kamphues daar vervolgens nog tegenin brengt dat Eddie Jordan, de manager van Newey, stelde dat er nog geen serieuze gesprekken zijn gevoerd, grijpt Doornbos in. 'Ken jij Eddie Jordan? Ik ken hem en hij gaat natuurlijk nooit vertellen wat er echt speelt. Hij zit al lang gesprekken te voeren in Maranello', besluit de voormalig F1-coureur.

Niets missen van Verstappen in 2024 en 2025? Sluit dan een abonnement af bij Viaplay.

Pakt Verstappen de overwinning in Miami? Krijg 50x of 100x je inzet bij een winstmarge van 10 seconden of meer! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws