Van Haren spitst zijn oren:  'Ik hoor van mensen binnen Red Bull dat Neweys invloed nul is' Opinie
Opinie

Van Haren spitst zijn oren: 'Ik hoor van mensen binnen Red Bull dat Neweys invloed nul is'

Van Haren spitst zijn oren:  'Ik hoor van mensen binnen Red Bull dat Neweys invloed nul is'

Oud-coureur Christijan Albers vindt het belachelijk dat er nu al zoveel wordt gespeculeerd over hoe de teams ervoor zullen staan in 2026. Albers hekelt de verhalen die rondgaan over de motor van Red Bull Racing en Ford. Als Red Bull haar dominantie verliest komt dat door meerdere factoren, waaronder het verlies van Adrian Newey. Erik van Haren hoort van mensen binnen het team dat de invloed van Newey op de huidige auto nul is.

Terwijl het op de baan rustig is tussen de Grands Prix van China en Miami, is er behoorlijk wat gaande naast de baan. Er wordt veel gespeculeerd over hoe competitief de teams zijn als de nieuwe reglementen ingaan in 2026, waarbij vooral de motor van Red Bull-Ford een gespreksonderwerp is. Volgens sommigen in de paddock zou de krachtbron van de Oostenrijkse renstal niet zo goed zijn als die van Mercedes of Ferrari, en lopen ze achter. Teambaas Christian Horner drukte die geruchten de kop in door aan te geven dat ze gewoon op schema lopen en ze de prestaties zien die ze willen zien.

Omdat het onmogelijk is om nu al te weten hoe de teams ervoor staan over twee jaar, is het voor de rijders lastig om de overstap naar een ander team goed te timen. 'Ik vind dat iedereen zo bluft over die motor. We hebben het over 2026', zegt Albers in de Formule 1-podcast van De Telegraaf. 'Ze weten van elkaar het vermogen niet. Dan wordt er gezegd dat Mercedes een geweldige motor zal hebben. Als je gaat kijken naar de motor die toen (in 2014, red.) gebouwd werd, had je er ook echt een fantastisch team zitten. Nu zit de helft bij Red Bull en andere teams. Dan is het makkelijk om te zeggen dat ze een slechte motor gaan bouwen', zegt Albers.

Van Haren twijfelt aan Newey's invloed

Als Red Bull haar dominantie in 2026 verliest, komt het volgens de oud-coureur door meerdere factoren. 'Als Newey weggaat, dan verlies je een heel belangrijk iemand. Ik zie hem nog wel zo'n stap maken. Wat er is gebeurd, is dat bepaalde vrouwen niet gecharmeerd zijn van de kwestie met Horner, daar ben ik overtuigd van', vervolgt Albers. Het zou volgens de oud-coureur dan ook impact hebben op Red Bull, en als Newey weggaat, kan het ook de keuze van Max Verstappen beïnvloeden.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen canada adrian newey fernando alonso lewis hamilton sunday montreacuteal
Verstappen en Newey: samen naar de Red Bull-uitgang, of niet?

'Een overstap maken in 2026 of 2027 zou een logisch moment zijn. Het is voor elke coureur een gok. Ik kan het niet uitsluiten. Als het rustig blijft, blijft hij ook.' Momenteel wordt er gespeculeerd dat Newey naar Mercedes, Aston Martin of Ferrari gaat. 'Aston Martin is nog wel een optie. Ik denk dat, als hij weggaat, heel veel mensen het niet eens erg vinden. Ik hoor van mensen binnen het team dat zijn invloed op de auto nul is', aldus F1-journalist Erik van Haren.

Redenen voor vertrek lopen uiteen

De redenen die worden genoemd voor het vertrek van Newey bij Red Bull lopen nogal uiteen. De één meldt dat hij klaar is met de machtsstrijd die er gaande is achter de schermen, die Albers overigens eind 2023 al aankaartte, de ander geeft aan dat het een persoonlijke kwestie is betreffende de zaak rondom Horner die begin februari aan het licht is gebracht. Mocht hij vertrekken, dan heeft Red Bull nog steeds een groep met getalenteerde engineers die Newey jaren heeft opgeleid.

Als de geruchten kloppen en Newey inderdaad spoedig aankondigt dat hij vertrekt, kan hij dus bij drie teams terecht. Ferrari wil 100 miljoen bieden voor vier jaar, maar Aston Martin zelfs 200 voor vier jaar. Mercedes hoopt mogelijk op een combideal, met ook Verstappen in de aanbieding. Velen vrezen dat Newey niet alleen vertrekt, en dat hij dus ook de drievoudig wereldkampioen meeneemt. Red Bull is dan vermoedelijk verder van huis. Het is nog even afwachten of het slechts een storm in een glas water is of niet.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws