Voormalig Formule 1-engineer waarschuwt: 'Verstappen kan nog veel sneller' Opinie
Opinie

Voormalig Formule 1-engineer waarschuwt: 'Verstappen kan nog veel sneller'

Voormalig Formule 1-engineer waarschuwt: 'Verstappen kan nog veel sneller'

Voormalig Formule 1-engineer en huidig F1TV-analist Julien Simon-Chautemps denkt dat Max Verstappen in de derde vrije training niet de kans heeft gekregen om zijn potentieel volledig te tonen. De Nederlander zette wel de snelste tijd neer, maar volgens Simon-Chautemps zit er nog veel meer in het vat.

Simon-Chautemps besteedde in zijn analyse eerst aandacht aan de prestaties van Oliver Bearman. De Ferrari-invaller stond vroeg in de sessie op de eerste plek, en eindigde uiteindelijk als tiende, vlak achter Lewis Hamilton. 'Ik ben extreem onder de indruk', geeft Simon-Chautemps aan, die in de afgelopen jaren als race engineer van Romain Grosjean, Pastor Maldonado, Jolyon Palmer, en Kimi Räikkönen actief was.

Bearman mag na zijn eerste kennismaking meteen rekenen op complimenten. 'We wisten al dat hij snel is, want hij liet zijn snelheid al zien in de Formule 2, maar om in een Formule 1-auto te springen op het laatste moment. Hij deed het heel goed, en zocht de limieten bij de muur echt op. Ik ben echt onder de indruk. Hij heeft het heel erg goed gedaan', luidt het oordeel. Bearman moet vanwege zijn Formule 1-debuut zijn Formule 2-poleposition opgeven.

Verstappen heerst in Jeddah

Verstappen klokte al vrij vroeg in de sessie een 1:28,412, de voorlopig snelste tijd van het weekend. Die tijd was op dat moment acht tienden sneller dan de tweede tijd van achtervolger Charles Leclerc. Na de door Zhou Guanyu veroorzaakte rode vlag verbeterden veel coureurs zich nog, waardoor het verschil uiteindelijk zo'n twee tienden was. Verstappen zelf verbeterde zich niet: na een ijzersterke openingssector, en een persoonlijke verbetering in de middensector, blies Verstappen zijn ronde af, maar hij had nog duidelijk sneller kunnen gaan.

'Niet erg verrassend', lacht Simon-Chautemps, die denkt dat de Limburger nog lang niet het achterste van zijn tong heeft laten zien. 'Absoluut niet. Vergeet niet dat de coureurs aan het einde maar één ronde hadden om een tijd neer te zetten. Max kan nog veel sneller, maar dat geldt ook voor de rest. Dat zorgt voor wat onzekerheid in de pikorde', meent de analist.

Pérez was uiteindelijk een halve seconde langzamer dan zijn teamgenoot, net voldoende voor de derde tijd. De Mexicaan pakte in 2022 en 2023 poleposition in Saoedi-Arabië. 'Het zal voor hem heel belangrijk zijn om te bewijzen dat hij ook vooraan kan staan, en dat hij net zo snel als Max kan zijn. De auto is extreem snel. Hij móét vooraan staan', maakt de analist duidelijk. 'Hij mag niet derde of vierde staan met zo'n goede auto. Hij moet dus laten zien dat hij dicht bij Max kan staan. Dat is het minimum.'

Niets missen van Verstappen in 2024? Sluit dan een abonnement met korting af bij Viaplay, of bekijk hier alle opties.

Pakt Verstappen de poleposition in Saoedi-Arabië? Krijg twee keer je inzet terug bij Jacks. Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws