Windsor zag Verstappen laatste zwakte wegwerken: 'Beste coureur van dit tijdperk' Opinie
Opinie

Windsor zag Verstappen laatste zwakte wegwerken: 'Beste coureur van dit tijdperk'

Windsor zag Verstappen laatste zwakte wegwerken: 'Beste coureur van dit tijdperk'

Analist en voormalig teammanager Peter Windsor denkt dat Max Verstappen in 2023 een nog completere versie van zichzelf is geworden. De 71-jarige Brit zag in het verleden nog wel bepaalde verbeterpuntjes bij de Red Bull Racing-coureur, maar beseft dat die inmiddels ook zijn weggewerkt.

Windsor blikte in een livestream op YouTube onder meer op het afgelopen seizoen terug, waarin Verstappen zeventien van de laatste achttien Grands Prix op zijn naam schreef. Windsor hoeft dan ook niet lang te twijfelen als hem gevraagd wordt of de Nederlander de beste Formule 1-coureur uit het moderne tijdperk van de Formule 1 is. 'Ja, is het antwoord', maakt Windsor meteen duidelijk. Daarbij wordt de Nederlander wel geholpen door de omgeving waar hij zich in bevindt.

Het Verstappen-tijdperk is aangebroken

'Als Max zijn Formule 1-carrière bij bijvoorbeeld Williams was begonnen, en daar tijdens zijn carrière was gebleven... Ik zeg niet dat hij dan niet briljant was geweest, maar zou hij dan dezelfde Verstappen zijn geweest in zijn volwassenheid, zijn benadering, en in wat hij van de auto vraagt? Natuurlijk niet', zegt Windsor, die zelf aan het begin van de jaren negentig teammanager van Williams was, en daar onder meer zag hoe Nigel Mansell dominant kampioen werd.

'Dit is zijn tijdperk. Het is niet echt het tijdperk van Lewis (Hamilton, red.) of Charles (Leclerc, red.), het is het tijdperk van Max, absoluut. Hij is de beste Formule 1-coureur van dit tijdperk', aldus Windsor, die zich vervolgens afvraagt wat precies het moderne tijdperk is. 'Als je met het moderne tijdperk alles bedoelt met de motoren die achter de coureur geplaatst zijn, dan moet je Jim Clark ook aan het verhaal toevoegen.'

Clark werd in 1963 en 1965 wereldkampioen en pakte in 72 Grand Prix-weekenden tijd maar liefst 25 zeges en 33 polepositions, percentages die sindsdien nooit meer behaald zijn door welke coureur dan ook. Verstappen reed verschillende records van Clark uit de boeken dit jaar. Zo had de Brit al sinds 1963 het hoogste percentage geleide ronden in een jaar op zijn naam staan, met 71,47 procent. Verstappen scherpte dat oude record dit seizoen aan tot 75,70 procent. Clark heeft wel nog de meeste grand slams, met poleposition, de snelste ronden, en het leiden van elke ronde. Clark deed dat in slechts 72 weekenden maar liefst acht keer, terwijl Verstappen zijn totaal na Spanje en Qatar op vier bracht.

Verstappen kent geen zwaktes meer

Ondanks een seizoen met 22 weekenden heeft Verstappen bijna altijd gemaximaliseerd. 'Het is heel moeilijk om Max op fouten te betrappen, heel moeilijk. Ik zei aan het begin van het jaar dat Max zich nog moest verbeteren onder tractie, en dat Pérez daar erg goed in was', blikt Windsor terug. 'Ik denk dat Max dat nu gedaan heeft, en dat hij daar nu net zo goed in is als Pérez. Daarom heeft Pérez het lastiger gehad aan het einde van 2023 dan in andere jaren, omdat Max dat boxje nu ook afvinkt. Hij is nu dus zelfs nog beter dan hij al was op dat gebied, waarschijnlijk zo goed als Pérez. Wauw! Pas als we in detail treden, kan je pas echt zien hoe goed hij is. Het is verbazingwekkend hoe goed hij is', zo beëindigt Windsor zijn lofzang aan het adres van de Limburger.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws