Voormalig strateeg van Pérez: 'Ik heb een zwak voor Checo, maar Max is een veel sterkere coureur' Formule 1
Formule 1

Voormalig strateeg van Pérez: 'Ik heb een zwak voor Checo, maar Max is een veel sterkere coureur'

Voormalig strateeg van Pérez: 'Ik heb een zwak voor Checo, maar Max is een veel sterkere coureur'

Bernadette Collins, in de Formule 1 beter bekend als Bernie Collins, was jarenlang actief in de Formule 1 als het hoofd van de strategie bij Aston Martin en eerder Force India en Racing Point. Daar werkte Collins samen met coureurs als Sebastian Vettel en Sergio Pérez. Inmiddels is ze actief als analist voor F1TV en in die hoedanigheid gaf ze een interview aan Beyond the Grid.

Daar ging ze in op de samenwerking met Vettel, die in 2021 en 2022 voor Aston Martin actief was. De viervoudig wereldkampioen was intelligent en een harde werker, weet Collins nog. 'Hij begreep heel goed wat je probeerde te bereiken en waarom het wel of niet zou kunnen lukken. Daarnaast had hij een heel goed geheugen van alles dat er in het verleden gebeurd was. Hij had vaak eerdere races doorgenomen, en haalde dan bijvoorbeeld aan wat er in 2010 gebeurd was. Ik had toen zoiets van: zo ver heb ik niet teruggekeken', geeft Collins toe.

Strategisch gezien was Vettel heel makkelijk om mee samen te werken. 'Veel van de beste coureurs konden net als Sebastian echt een beeld vormen van wat er om hen heen gebeurde, en wat je met de strategie wilde bereiken, dus hij kon zich haast de lijntjes indenken die wij op papier hadden terwijl het zich in het echte leven afspeelde', aldus de Britse.

Pérez werd gered door Red Bull

De komst van Vettel in 2021 kostte Pérez de kop. De Mexicaan reed al sinds 2014 voor het in Silverstone gehuisveste team, maar leek in 2021 zonder stoeltje te zitten, totdat hij na een bizarre zege in Sakhir werd vastgelegd door topteam Red Bull Racing. Daar heeft hij nu drie jaar te maken gehad met Max Verstappen als teamgenoot. 'Ik denk dat zijn reputatie dit jaar een flinke deuk heeft opgelopen. Aan het begin van het jaar, was hij heel sterk, en was ik verrast door hoe sterk hij tegen Max was', zegt Collins over de twee zeges in de eerste vier weekenden.

Collins herinnert zich Pérez vooral als een bandenfluisteraar. Ik heb honderd procent een zwak voor Checo, want Checo was jarenlang de coureur die de punten scoorde in het team, door strategieën te laten werken zoals Rusland 2015 (waar Pérez een ontzettend lange stint afwerkte, red.), en door te doen wat van hem gevraagd werd.' Pérez sloot zijn 2020-seizoen bij Racing Point af als vierde in het kampioenschap.

Verstappen is Pérez de baas

Pérez was niet alleen goed in het managen van de banden, maar ook mentaal weerbaar, een kwaliteit die hij als teamgenoot van Verstappen goed kan gebruiken. 'Het was erg makkelijk om met hem te werken als het aankomt op het doornemen van de analyse achteraf. Hij was makkelijk om mee te werken als hij een slechte kwalificatie had, want in de race draaide hij de situatie meteen om.'

'Hij is niet dezelfde coureur als Max is', beseft Collins. 'Max is een veel sterkere coureur. Hij (Pérez, red.) is strategisch waarschijnlijk ook niet zo sterk als Sebastian (Vettel, red.), want Sebastian was heel sterk met de strategie. Maar hij was erg goed met bandenmanagement, en hij werkte erg goed met zijn oude engineer samen om de kwalificaties te verbeteren.' Ook dit jaar had Pérez het weer zwaar in de kwalificaties met maar één keer een startplek in de top vier in de laatste zeventien raceweekenden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws