Windsor beschuldigt Wolff: 'Hij saboteerde alles toen hij Russell liet tekenen in de plaats van Bottas' Opinie
Opinie

Windsor beschuldigt Wolff: 'Hij saboteerde alles toen hij Russell liet tekenen in de plaats van Bottas'

Windsor beschuldigt Wolff: 'Hij saboteerde alles toen hij Russell liet tekenen in de plaats van Bottas'

Formule 1-journalist en voormalig teammanager Peter Windsor is van mening dat Mercedes de performance van Lewis Hamilton 'saboteert' sinds Toto Wolff George Russell een contract heeft laten tekenen. De Brit vindt ook dat de Duitse renstal meer had kunnen doen na de Grand Prix van Abu Dhabi 2021. Het is volgens Windsor duidelijk dat Russell nu de prioriteit is van Mercedes.

Windsor heeft vaker laten weten dat hij niet helemaal snapt waarom Mercedes Russell heeft laten tekenen. Naar het idee van de Brit hebben ze de recordkampioen daarmee onder grote druk gezet, en dat is ook een reden waarom Mercedes nu niet het maximale uit haar rijdersduo kan halen. Aan het einde van het jaar vertrekt Hamilton naar Ferrari, en dus vestigt de Duitse renstal nu al alle aandacht op Russell. Vanzelfsprekend mag Hamilton niet bij alle vergaderingen aanwezig zijn, als het gaat over 2025 en daarna. De Brit heeft begin 2024 vaker gezegd dat hij niet tevreden is over de bolide.

Hij gaf ook aan dat hij het gevoel had dat Mercedes niet naar hem heeft geluisterd betreffende bepaalde richtingen met de auto. Het begin van het 2024-seizoen verliep dan ook niet soepel voor de Zilverpijlen. In Canada vocht Russell voor de zege, maar vanwege wat foutjes zakte hij terug in de rangorde. Hij vocht ook met teamgenoot Hamilton om een podiumplaats. Uiteindelijk belandde Hamilton niet op het podium. Windsor krijgt de vraag of dat het bewijs is dat de inspanningen van Hamilton worden 'gesaboteerd'. 'Nou, ik denk dat Wolff Lewis' efforts saboteerde toen hij Russell in de plaats van Bottas tekende', stelt Windsor in The F1 Hour.

'Naar mijn mening had Mercedes ook veel verder kunnen gaan na Abu Dhabi 2021 om dat op te lossen. Dus dat was, als dat al het geval was, geen sabotage te noemen, maar een tamelijk lauwe reactie op wat Lewis toen duidelijk nodig had. Ik denk dat het wat onzinnig is om te bekritiseren wat er in Canada gebeurde, omdat Lewis goed werk levert', gaat de Brit verder. 'Kritiek op de bandenkeuze zou belachelijk zijn, want er waren geen mediums meer. De softs zouden die afstand nooit kunnen overbruggen. Het enige wat je kan zeggen is dat ze George hadden kunnen vragen om Lewis niet in te halen.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

mercedes 2024 canada montreal russell
Russell en Hamilton vochten het uit in Canada. (Foto: Mercedes AMG F1).

'Dat sijpelt door in de psyche van iedereen bij Mercedes'

Windsor wijst aan dat het duidelijk is dat Russell de toekomst van Mercedes is, en dat daarom de focus op hem ligt. 'En het is onvermijdelijk, zelfs als Lewis daar niet dagelijks aan wil denken, dat dat doorsijpelt in de psyche van iedereen bij Mercedes', vervolgt de 72-jarige. 'Dus hoe kan dat geen effect hebben? Natuurlijk heeft het een effect. Nu is de vraag, vanuit het perspectief van Lewis, heeft het daadwerkelijk effect op zijn prestaties? Ik denk het niet. Maar onthoud dat Mercedes nog steeds niet zo'n optimaal werkvenster heeft. We hebben gezien dat George dit jaar ook al wat slechte races heeft gehad.'

Windsor vermoedt dat Russell net wat meer uit de auto kan halen omdat hij een jonge, extreem snelle coureur heeft die niets te verliezen heeft, behalve het verslaan van Hamilton. 'Hij is een zevenvoudig wereldkampioen met genoeg ervaring om te zeggen, als hij in de auto stapt en iets opmerkt: er is hier iets vreemds. Ik ga proberen uit te zoeken wat dit is. Hij rijdt er niet gewoon omheen zoals George dat zou doen. Dat is het verschil. En als je dat vermenigvuldigt met het feit dat Lewis ook het team verlaat, dan krijg je een soort sneeuwbaleffect', zegt Windsor, die Mercedes opnieuw niet de perfecte auto ziet hebben.

Windsor steekt de loftrompet voor Hamilton

Wat de voormalig teammanager probeert uit te leggen, is dat Mercedes wellicht nog veel meer problemen tegen gaat komen zonder de input van Hamilton. Russell rijdt om de problemen van de auto heen, maar Hamilton heeft het in zich om die problemen op te lossen. 'Russell staat er zo in: op volle snelheid rijden en die Lewis Hamilton laten zien dat ik het kan', zegt Windsor. 'Maar Lewis heeft nog steeds zijn talent. En ik denk dat we dat zullen zien bij Ferrari. Het heeft alles te maken met de successen die hij al heeft geboekt. Lewis is uitzonderlijk, en hij is de enige coureur ter wereld die dat niveau van motivatie en snelheid met zoveel succes achter zich heeft weten vol te houden.'

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws