F2 & F3

F2 & F3

De Formule 2 (F2) en Formule 3 (F3) zijn de belangrijkste opstapklasses voor de Formule 1. Elke coureur die ambieert om in de koningsklasse van de autosport terecht te komen, probeert doorgaans via de Formule 3 en de Formule 2 die droom te verwezenlijken. De twee competities zijn dan ook nauw verbonden aan de Formule 1. Niet alleen rijdt men in eenzelfde soort auto, maar doorgaans vinden de races ook in hetzelfde weekend plaats.

Deze pagina gaat verder onder het nieuws.

Formule 2

Hét voorportaal van de Formule 1 is de Formule 2, tussen 2005 en 2016 ook wel bekend als de GP2 Series. De één-na-hoogste autosportklasse volgt dezelfde kalender als de Formule 1, maar rijdt doorgaans dan alleen op de Europese circuits. De F2-bolides lijken erg op die van haar bovenliggende klasse, alleen zijn ze dan in meerdere opzichten minder snel. Bekende ex-kampioenen in de Formule 2 zijn Nyck de Vries, Charles LeclercGeorge Russell, en Oscar Piastri.

Formule 3

De Formule 3 lijkt op haar beurt ook weer op haar voorganger, alleen zijn de auto's ook een klap langzamer dan in de F1 en F2. De Formule 3 heeft haar naam verleend aan veel verschillende, onafhankelijke raceklasses, maar behoort sinds 2019 tot de piramide die de FIA voor ogen heeft in de autosport. De kalender is dan ook vrijwel hetzelfde aan die van de Formule 2. 

F2 & F3 Nieuws