F3 in Frankrijk | Doohan behaalt knappe overwinning op kletsnat circuit F2 & F3
F2 & F3

F3 in Frankrijk | Doohan behaalt knappe overwinning op kletsnat circuit

F3 in Frankrijk | Doohan behaalt knappe overwinning op kletsnat circuit

Ook de Formule 3 rijdt aankomend weekend in Azerbeidzjan. Hoewel de subklasse van de Formule 1 aan populariteit haar grotere broer niet evenaart, is de klasse voor Nederlandse F1-fans wel interessant. Zo is er voldoende talent te vinden van diverse juniorenprogramma's van de Formule 1-teams, terwijl we bij MP Motorsport Tijmen van der Helm terugvinden. Middels F3 in Frankrijk spelen wij de meest recente updates door van het Formule 3-raceweekend.

Doohan behaalt knappe overwinning op nat circuit

Op een kletsnat Paul Ricard wist Jack Doohan in de feature race van de Formule 3 knap naar de overwinning te rijden. De coureur van de Red Bull-opleiding kwalificeerde zich als vierde, maar liet zien dat hij goed kan racen in natte omstandigheden. Met een aantal felle en daadkrachtige inhaalacties was hij Frederik Vesti, Dennis Hauger en Victor Martins de baas. Thijmen van der Helm, kwam als enige Nederlander over de finish en kwam niet verder dan P16. Het racetalent leek hard op weg naar de eerste punten, maar viel vlak voor het einde een aantal plekken terug na een gevecht met Arthur Leclerc.

Leclerc scoort eerste zege in F3, Martins opnieuw naar podium

In een race vol inhaalacties was er één coureur die zijn plaats niet afstond, en dat was Arthur Leclerc voor de belangrijkste positie: de eerste. Het mag een klein wonder genoemd worden dat het broertje van Formule 1-coureur Charles Leclerc in Frankrijk wist te zegevieren. Leclerc ging in de kwalificatie nog de fout in en was daardoor niet in staat een tijd te noteren, waardoor hij Race 1 vanaf plaats dertig moest aanvangen. Leclerc vocht zich echter sterk terug naar P12, wat hem de poleposition opleverde voor Race 2.

Geef hem een vinger, en Leclerc pakt de hele hand, zo blijkt wel. De Monegaskische coureur, onderdeel van de Ferrari Driver Academy, gaf de leiding niet meer uit handen en controleerde de race van kop tot staart. Daarmee werd het een heus feestje voor Prema, want ook klassementsleider Dennis Hauger eindigde op het podium. De derde plek ging naar Victor Martins, die na een sterk optreden in de eerste race wederom bij de beste drie eindigde.

Smolyar wint, Martins rijdt indrukwekkende sprintrace voor MP Motorsport

Alex Smolyar heeft de eerste van twee sprintraces van de Formule 3 op Paul Ricard gewonnen. De ART-coureur wist voorbij te gaan aan Victor Martins in de laatste ronde van de race om de overwinning binnen te slepen. Martins, Alpine-junior en MP Motorsport-coureur, werd uiteindelijk tweede nadat hij vanaf een tiende startplek een inhaalrace reed. Calan Williams van Jenzer Motorsport werd derde en sluit het podium af.

Succes voor Martins' teamgenoot Thijmen van der Helm bleef uit. De Nederlander kwam in het midden van de race in aanraking met Amaury Cordeel en brak daardoor zijn voorvleugel af. Hij werd daardoor slechts P29, maar lag voor het incident op koers voor een achttiende plek. Een knappe inhaalrace ook van Arthur Leclerc, die van de laatste startplek (P30, red.) naar een twaalfde plaats wist te rijden voor Prema Racing.

Vesti snelste in kwalificatie, rode vlag door Leclerc

Al aan het begin van de kwalificatie was het raak bij Arthur Leclerc. Het jongere broertje van Charles Leclerc had problemen met zijn voorwielophanging, mogelijk door de kerbstones of een mechanisch probleem. Even werd de rode vlag gezwaaid. Na het incident werd de sessie hervat, waarin Frederik Vesti de snelste coureur was, gevold door Red Bull Racing-junior Dennis Hauger. Victor Martins kwalificeerde zich als derde.

Van der Helm kon tijdens de sessie niet in de top tien komen en kwalificeerde zich als vijftiende, op 0.787 seconde afstand van Vesti. Gezien het veld maar liefst dertig coureurs telt, een oké resultaat voor de Nederlander.

Goede zaken Hauger tijdens eerste training

Red Bull-junior Dennis Hauger heeft goede zaken gedaan gedurende de eerste vrije training in Le Castellet. De Noor klokte de snelste tijd van de sessie in de Prema, gevolgd door Caio Collet (MP Motorsport) en Red Bull-junior Jack Doohan (Trident). Daarmee bevinden zich dus maar liefst twee Red Bull-junioren onder de snelste drie tijden van de eerste sessie in Frankrijk. De enige Nederlander op de grid, uitkomend voor MP Motorsport, eindigde als 21ste. Van der Helm moet zijn draai op het Franse asfalt nog zien te vinden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws