Circuit de Catalunya

Al sinds 1991 is het Circuit de Catalunya, gelegen nabij Barcelona, de gastheer van de Spaanse Grand Prix. De baan staat bekend als een uitdagende waar het erg lastig is om in te halen. Vroeger was het Circuit de Catalunya het vaste toneel van de Formule 1-testdagen voorafgaand aan elk seizoen. De toekomst van het circuit in de Formule 1 staat inmiddels op het spel, nu de Grand Prix van Spanje in 2026 naar Madrid verhuist. Het circuit heeft een contract tot en met 2025.

Deze pagina gaat verder onder het nieuws.

De eerste van Max

Bij veel Nederlanders staat het Catalaanse circuit nog fris in het geheugen. In mei 2016 wist Max Verstappen, die toen zijn eerste race reed voor Red Bull Racing, rondenlang Kimi Räikkönen achter zich te houden. Dat hield hij vol tot het einde van de race, waardoor de Nederlander zijn eerste Grand Prix wist te winnen. En dat als achttienjarig broekie!

Meer historische momenten

Voor veel Nederlandse Formule 1-fans was die ene dag in 2016 historisch. Maar wat te denken van de Venezolanen? Hun held Pastor Maldonado, bepaald geen held, beleefde in 2012 de dag van zijn leven op het Circuit de Catalunya. Hij pakte in een doorgaans niet bijzonder snelle Williams pole en verzilverde die door op de zondag ook nog eens de race te winnen. (afbeelding: Will Pittenger)

Circuit de Catalunya

Circuit de Catalunya Nieuws