F2 en F3 in Hongarije | Doohan met overmacht naar eerste zege dit seizoen, Vesti bouwt voorsprong uit F2 & F3
F2 & F3

F2 en F3 in Hongarije | Doohan met overmacht naar eerste zege dit seizoen, Vesti bouwt voorsprong uit

F2 en F3 in Hongarije | Doohan met overmacht naar eerste zege dit seizoen, Vesti bouwt voorsprong uit

Naast de Formule 1 zijn bij de Grand Prix van Hongarije ook de Formule 2 en Formule 3 aanwezig voor het respectievelijk negende en zevende raceweekend van het seizoen 2023. F1Maximaal.nl houdt je in dit topic op de hoogte van alle updates en uitslagen van de opstapklassen op de Hungaroring.

F2: Doohan met overmacht naar eerste zege dit seizoen, Vesti bouwt voorsprong uit

Jack Doohan heeft vanaf poleposition de hoofdrace in de Formule 2 weten te winnen. De coureur van Virtuosi kwam gedurende de race niet echt in gevaar, ondanks dat Frederik Vesti een tijdje kon aanhaken bij de Australische rijder. Uiteindelijk wist Doohan het gat continu te vergroten en kwam hij ook niet in de problemen na de pitstops. Doohan kent tot nu toe een moeilijk jaar, maar pakt op de Hungaroring dus zijn eerste overwinning van het jaar.

Vesti kan ook met een glimlach vertrekken uit Hongarije. De coureur van Prema had een voorsprong van één punt in het kampioenschap voorafgaand aan de race. Théo Pourchaire begon vanaf P4, één plekje achter Vesti, en had daarmee de Mercedes-junior pijn kunnen doen. Vesti kende echter een uitstekende start en lag na bocht 1 direct op de tweede plek. Deze positie stond hij niet meer af, terwijl Pourchaire afzakte naar de zesde plek. Hierdoor verstevigt Vesti opnieuw zijn koppositie in de Formule 2.

F3: O'Sullivan wint zonder moeite in verkorte hoofdrace

Zak O'Sullivan heeft de verkorte hoofdrace in de Formule 3 gewonnen. Na de sprintrace van zaterdag werd het duidelijk dat de bandenslijtage heel hoog lag op de Hungaroring, waardoor de FIA besloot de hoofdrace ook negentien ronden te laten duren. Er waren enkele gevechten in het middenveld, maar vooraan kon O'Sullivan onbedreigd naar de zege rijden. Dino Beganovic, de teamgenoot van de Brit, kwam niet in de buurt, maar wist de tweede plek veilig te stellen met Franco Colapinto op P3. Door zijn zege stijgt O'Sullivan naar de tweede plek in het kampioenschap.

F2: Hauger onbedreigd naar zege in sprintrace Hongarije

Dennis Hauger heeft de sprintrace in de Formule 2 op zijn naam geschreven. De Noor, uitkomend voor het Nederlandse MP Motorsport, stond eigenlijk geen moment onder druk en hij passeerde met ruime voorsprong op Red Bull-junior Ayumu Iwasa als eerste de meet. Het gevecht om de laatste podiumplaats waren daarentegen spectaculair. Kush Maini had de derde plaats lange tijd in handen, maar de Indiër werd in de slotfase gepasseerd door Theo Pourchaire en Oliver Bearman. Met de derde plek had Pourchaire op gelijke hoogte kunnen komen met WK-leider Frederik Vesti, maar Bearman had daar geen boodschap aan. Met twee ronden te gaan snoepte de Brit de laatste podiumplaats af van Pourchaire. Richard Verschoor kon geen potten breken en eindigde op P13.

F3: Mini pakt zege in sprintrace, Bortoleto op valreep naar P2

Gabriele Mini heeft de sprintrace in de Formule 3 weten te winnen. De Alpine-junior begon de race vanaf P1, maar raakte deze in de eerste bocht kwijt aan Nikita Bedrin. Mini kon aan het einde van de zevende ronde echt aansluiten bij Bedrin en kon hem uiteindelijk op het rechte stuk makkelijk inhalen met behulp van DRS. Bedrin had nog de hoop dat hij de Italiaan kon maken bij een safetycar-herstart, aangezien de banden van Mini erg versleten waren, maar de Russisch-Italiaanse coureur moest vooral achter zich kijken. Gabriel Bortoleto kwam er namelijk aangesneld en kon in de laatste ronde de tweede plek pakken.

F2: Alpine-duo op eerste startrij op zondag, P12 voor Verschoor

Jack Doohan heeft poleposition gepakt voor de Formule 2-hoofdrace op zondag. De Australiër hield een voorsprong van een halve tiende over op Victor Martins. Zowel Martins als Doohan komen zijn onderdeel van het Alpine-talententeam. Kampioenschapsleider Frederik Vesti sloot aan als derde, voor zijn grootste concurrent, Théo Pourchaire en Isack Hadjar. De nummer drie in het kampioenschap, Red Bull-talent Ayumu Iwasa, beëindigde de kwalificatie als zesde, voor Oliver Bearman. Richard Verschoor zette de twaalfde tijd neer. Het verschil tussen de nummers één en vijftien was minder dan een seconde.

F3: O'Sullivan pakt poleposition voor Prema Racing

Williams-talent Zak O'Sullivan heeft poleposition gepakt voor de Formule 3-hoofdrace op zondag. De 18-jarige Brit bleef teamgenoot Dino Beganovic voor, terwijl kampioenschapsleider Gabriel Bortoleto niet verder kwam dan de negende positie. De Braziliaan moet daarnaast ook nog vrezen voor een gridstraf van drie plekken nadat hij op onveilige wijze het circuit weer opreed, nadat hij in bocht vier rechtdoor ging in de opdrogende sessie. Mocht Bortoleto de negende tijd houden, dan mag hij wel morgen in de sprintrace als vierde van start gaan. Gabriele Minì zette de twaalfde tijd neer, en mag dus in principe in de sprintrace als eerste starten. De nummer twee in het kampioenschap, Josep María Martí, kwam niet verder dan een dertiende tijd, en zal dus tweemaal aan een inhaalrace moeten beginnen.

Geen stream? Bekijk de Grand Prix van Hongarije live via F1TV of Viaplay!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws