F2 in Saoedi-Arabië | Fittipaldi wint Feature Race dankzij sterk optreden en uitstekende strategie F2 & F3
F2 & F3

F2 in Saoedi-Arabië | Fittipaldi wint Feature Race dankzij sterk optreden en uitstekende strategie

F2 in Saoedi-Arabië | Fittipaldi wint Feature Race dankzij sterk optreden en uitstekende strategie

Naast de Formule 1 komen tijdens het Grand Prix-weekend in Saoedi-Arabië ook de Formule 2-coureurs voor de tweede keer dit seizoen in actie. De Formule 3-rijders slaan een weekendje over en komen over twee weken in Australië pas weer in actie. F1Maximaal.nl houdt je in dit topic op de hoogte van alle updates en uitslagen van de opstapklassen op het Jeddah Corniche Circuit.

Fittipaldi wint Feature Race dankzij sterk optreden en uitstekende strategie

Oliver Bearman verloor zijn poleposition nadat hij werd opgeroepen om plaats te nemen in de Formule 1-bolide van Ferrari, en daardoor kreeg Kush Maini de kans om vanaf de eerste startpositie te beginnen aan de Feature Race. Maini kwam uitstekend weg tijdens de start, maar na enkele bochten was Red Bull-junior Pepe Martí de eerste uitvaller na een spin. Ook Roman Stanek viel niet veel later uit, en de beide stilstaande auto’s op de baan veroorzaakten een Safety Car. Gabriel Bortoleto viel onder de Safety Car nog uit, en daarmee telde de Feature Race al drie uitvallers.

Na de herstart ontstonden er een aantal spannende gevechten op de baan: Maini kon de eerste plek prima verdedigen terwijl de Jak Crawford, Enzo Fittipaldi en Andrea Kimi Antonelli achter hem vochten om de podiumplekken. Na de eerste pitstops kwamen Antonelli en Crawford pas echt op gang, want met een aantal indrukwekkende inhaalacties wist Antonelli de Amerikaanse coureur enkele keren succesvol aan te vallen. Red Bull Racing-junior Isack Hadjar voegde zich niet veel later ook bij het gevecht, waardoor de twee oogappeltjes van de Formule 1-teams het elkaar lastig maakten.

Juan Manuel Correa lag tussendoor al een aantal ronden aan de leiding na de eerste ronde pitstops, maar had zelf nog wel een verplichte pitstop voor de boeg. In ronde 15 meldde de Safety Car zich voor een tweede keer. Franco Colapinto raakte in bocht 27 de muur en spinde daarom aan het einde van het rechte stuk door een lekke band. Bij DAMS kozen ze ervoor Correa niet te laten stoppen tijdens de Safety Car, en dat werd de Amerikaan uiteindelijk fataal na bij de herstart. De Belg Amaury Cordeel nam de leiding in de race over terwijl Enzo Fittipaldi in rap tempo naar voren reed. Vlak na de herstart werd de nachtmerrie van Campos Racing ook nog compleet toen Hadjar snelheid leek te verliezen en in rap tempo plekken verloor. Hij werd hiermee de vijfde uitvaller van de race.

Het duurde niet lang tot Fittipaldi de leiding op indrukwekkende wijze overnam. Hij haalde Correa én Cordeel tegelijkertijd in en reed meteen een seconde weg van de beide heren. Antonelli deed niet ver daarachter precies hetzelfde, al klom hij van de achtste naar de zevende plek op. Vier ronden voor het einde viel de auto van Zak O’Sullivan stil, waardoor er een Virtual Safety Car werd aangekondigd. Ondanks de chaos en spannende gevechten tijdens de laatste ronden kwam de overwinning van Fittipaldi uiteindelijk niet meer in gevaar. De Braziliaan was zo sterk dat hij met een voorsprong van ruim zeven seconden over de eindstreep kwam. Maini wist zijn poleposition niet te verzilveren maar eindigde wel als tweede, en Dennis Hauger wist op de eindstreep het gevecht om de derde plek te bepalen.

Verschoor raakt overwinning in sprintrace kwijt, Hauger erft zege

Richard Verschoor is enkele uren na de sprintrace uit de uitslag geschrapt. De Trident-coureur werd net als zijn teamgenoot Roman Stanek gediskwalificeerd. Beide bolides van het Italiaanse team voldeden niet aan de technische reglementen en dus moet de coureur uit Benschop zijn zege inleveren. Twee jaar geleden overkwam het hem ook al. Verschoor was destijds de sterkste in de hoofdrace op de Red Bull Ring, maar had na afloop te weinig benzine in de tank. Door de diskwalificatie van Verschoor gaat de zege naar MP Motorsport-coureur Dennis Hauger.

Verschoor pakt F2-zege in Saoedi-Arabië, eerste punten voor Antonelli

Paul Aron en Richard Verschoor mochten vanwege het omdraaien van de top tien voor de sprintrace vanaf de eerste rij aanvangen, terwijl Oliver Bearman, in de kwalificatie nog de snelste man, ontbrak vanwege het vervangen van Carlos Sainz. Verschoor bleef binnen DRS-afstand van Aron, en remde de Est bij het ingaan van de achtste ronde knap uit. Met de drie DRS-zones op het Jeddah Corniche Circuit bleef Aron echter nog even binnen een seconde van Verschoor. Uiteindelijk trok de Nederlander een gat dat voldoende was om ervoor te zorgen dat zijn uitdager de achtervleugel niet mocht openklappen.

De opgebouwde voorsprong werd halverwege de race tenietgedaan toen het stilvallen van de Belg Amaury Cordeel voor een Safety Car zorgde. Verschoor vloog na de herstart, en zorgde al binnen een ronde voor meer dan een seconde voorsprong, waardoor hij niet hoefde te vrezen voor DRS bij zijn achtervolger. Vlak voor het einde van de race zag Aron ook voormalig Formule 3-kampioen Dennis Hauger langszij komen.

Verschoor behield de leiding tot het einde van de race en pakte zo zijn eerste overwinning van het seizoen, en zijn vierde in totaal in de Formule 2! De Nederlander werd dus vergezeld voor Hauger en Aron op het podium, voor Enzo Fittipaldi. Red Bull-junior Josep María Martí eindigde als achtste. Hadjar lag zesde, maar viel in de laatste ronde stil. Kampioenschapsleider Zane Maloney, die in Bahrein beide races won, eindigde als vijfde, nadat hij als vijftiende gestart was. Mercedes-talent Andrea Kimi Antonelli startte slecht, maar werkte zich vervolgens naar voren, om als zevende over de streep te komen, en zo zijn eerste punten te pakken.

Ferrari-talent pakt poleposition, goede resultaten voor Antonelli en Verschoor

Voor de laatste snelle ronden was het voormalig Red Bull-junior Dennis Hauger met de snelste tijd, maar in de slotminuten gebruikten alle coureurs nieuwe banden op een snellere baan, en dus werd de ranglijst nogmaals op zijn kop gezet. Ferrari-talent Oliver Bearman klokte met een 1:42,2 de eerste serieuze tijd. Kush Maini, die in Bahrein nog zijn poleposition inleverde, naderde tot op 0,025 seconden.

Terwijl Bearman alweer in de pitstraat stond, zag hij Maini nog een nieuwe poging doen, maar de coureur uit India kwam wederom minder dan een tiende tekort. Jak Crawford en Victor Martins pakten de derde en vierde tijd, terwijl Andrea Kimi Antonelli het prima deed met een zesde plek. Richard Verschoor eindigde drie plakken achter het 17-jarige Mercedes-talent, en mag vanwege het omdraaien van de top tien in de sprintrace op vrijdag als tweede van start gaan.

Hauger snelste in onderbroken sessie, Verschoor en Antonelli tonen progressie

Nog voordat de grote mannen uit de Formule 1 aan het tweede raceweekend van 2024 zijn begonnen, hebben de talenten uit de F2 hun eerste meters van het weekend in Jeddah al verreden. Al vroeg in de sessie zorgde Van Amersfoort Racing-coureur Rafael Villagomez voor een rode vlag. De Spanjaard verloor de controle over zijn bolide en eindigde in de muur. Na tien minuten werd de baan weer vrijgegeven en kregen de coureurs nog een kleine minuten om zich voor te bereiden op de rest van het weekend.

In de slotfase werden de tijden nog flink aangescherpt, maar net als voor de onderbreking was MP Motorsport-coureur Dennis Hauger de snelste. Met een tijd van 1:43,793 bleef hij Kush Maini, die afgelopen weekend nog de poleposition voor de hoofdrace in Bahrein misliep door een diskwalificatie, en Victor Martins nipt voor. Richard Verschoor opende met P6 en ook Mercedes-talent Andrea Kimi Antonelli begon met een negende plek beter aan het raceweekend in Jeddah dan een week geleden in Bahrein.

Niets missen van Verstappen in 2024? Sluit dan een abonnement met korting af bij Viaplay, of bekijk hier alle opties.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws