Albers is het oneens met straf voor Verstappen: 'Dat is gewoon slim' Formule 1
Formule 1

Albers is het oneens met straf voor Verstappen: 'Dat is gewoon slim'

Albers is het oneens met straf voor Verstappen: 'Dat is gewoon slim'

Regerend wereldkampioen Max Verstappen ging als grote favoriet richting Oostenrijk. Voor de ogen van duizenden in oranje uitgedoste Nederlanders viel de droom van Verstappen om zijn vijfde overwinning op het Spielberg-circuit te behalen in het water. In de ronde 63 crashten Verstappen en McLaren-coureur Lando Norris. Voor Norris bleek het einde verhaal, Verstappen kon zijn race vervolgen, maar werd wel bestraft. In de Telegraaf Formule 1-podcast zegt Christijan Albers de straf voor Verstappen nogal koude drukte te vinden.

De Nederlander kreeg een tijdstraf van tien seconden. Gelukkig maakte dat helemaal niets uit voor het behaalde resultaat. Na een pitstop te hebben gemaakt, was Verstappen als vijfde terug op de baan gekomen en eindigde hij de race ook op die plek. Het gat met Haas-coureur Nico Hülkenberg was zo groot dat de tien seconden straf voor de Red Bull Racing-coureur hem niet nog verder achterop in het veld brachten.

'Een mooi gevecht'

Na afloop van de race werd het incident tussen de Nederlander en de Brit het gesprek van de dag. Norris had geen goed woord over voor Verstappen en verkondigde zelfs 'al zijn respect te verliezen voor Verstappen als hij niet zou toegeven dat hij hun race had verpest'. Albers vindt alle commotie rond de crash eigenlijk vooral koude drukte. 'Het was een mooi gevecht, zoals het hoort', begint hij. Uitgaande van hoe Verstappen zijn eigen actie na de tijd beschreef, snapt Albers de coureur wel.

'Natuurlijk zijn er wat momenten dat Verstappen in de remzone beweegt. Er bestaat een reglement, of je het er nou mee eens bent of niet. Het is heel moeilijk om op de camera’s te zien (wat er gebeurde, red.). Verstappen zegt zelf dat hij al in beweging gaat voordat hij gaat remmen. Hij snijdt de bocht iets eerder aan en laat hem iets eerder inlopen waardoor hij dus ook een verdedigde lijn heeft. Daar is niets op aan te merken, dat is gewoon slim. Goed hoe hij dat doet', zegt de voormalig F1-coureur.

Volgens Albers ging Norris vervolgens in de derde bocht anders oplijnen. 'Verstappen zijn lijn verandert dan, hij lijnt hem iets meer op naar buiten. Daar zit Norris dan al.' Albers betwijfelt of Verstappen wel goed heeft kunnen inschatten hoeveel ruimte hij overliet voor Norris. 'Aan de ene kant zit hij fout, omdat hij beweegt. Aan de ander kant is zijn auto ook zo groot en heb je dan al volledig toegegeven aan het nemen van die bocht. Dan is het nog maar de vraag of je wel door kan hebben hoeveel ruimte je hebt. Dat is moeilijk in te schatten in de grote auto. Voor mij is het echt een race-incident geweest', concludeert hij.

Verstappen durft meer

Albers vindt het eigenlijk belachelijk dat Verstappen is bestraft voor het incident. 'Des te dichter je bij de bocht komt, des te scherper je die bocht moet nemen. Dus je moet hem ook een beetje openen en dus ga je automatisch een beetje naar links. Maar dat zie je overdreven op de beelden altijd. Daar zie je echt duidelijk wat er precies gebeurt', zegt hij. 'Dit soort dingen zou ik als ik de FIA was niet bestraffen. Dit zorgt ook voor het racen.'

Er mag volgens Albers überhaupt wel wat minder streng rekening worden gehouden met de reglementen. 'In het reglement staat ook dat je neus ervoor moet zitten en dat is al helemaal onmogelijk, want dan zou je allemaal van die divebombs moeten doen om als eerste in de bocht aan te komen. Dat red je helemaal niet. Wie dat bedacht heeft is helemaal een grote idioot. Dit is wat mensen willen zien, dit is wat ik wil zien. Dit is racen op de limiet.'

Beide coureurs hadden dan ook nog wel met meer risico mogen nemen, vindt hij. 'Als ik Norris was geweest, had ik ‘m er misschien nog wel harder in laten lopen. Als ik Verstappen was geweest misschien ook wel. Er moet gewoon eens een grens worden getrokken zodat iedereen weet waar hij aan toe is en tot hoever je kan gaan. Verstappen gaat gewoon soms verder dan andere coureurs. Anderen zijn veel liever. Tot hoever laat je het komen? Het moet wel eerlijk blijven, maar Verstappen zet gewoon dat ene extra stapje.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws