Windsor met nieuws over straf Norris: 'Had niks te maken met gevecht met Verstappen' Opinie
Opinie

Windsor met nieuws over straf Norris: 'Had niks te maken met gevecht met Verstappen'

Windsor met nieuws over straf Norris: 'Had niks te maken met gevecht met Verstappen'

Na de Grand Prix van Oostenrijk is er heel veel gezegd over het contact tussen Lando Norris en Max Verstappen. Analist Peter Windsor maakte zijn mening daarover eerder al duidelijk, maar de voormalige teammanager stond ook stil bij andere momenten in de race. Zo werkt hij op dat de wedstrijdleiding een aantal vreemde keuzes maakte. Zo vindt Windsor dat Verstappen eerder in de race aan een straf ontsnapte, terwijl ook Norris de pineut had kunnen zijn.

Norris kon na zijn tweede pitstop de jacht openen op Max Verstappen. De Brit zat echter op de limiet qua track limits, en overschreed in zijn duel met de wereldkampioen nogmaals de witte lijnen. Daarna was een tijdstraf onvermijdelijk, al kon de Brit vanwege zijn uitvalbeurt deze tijdstraf nooit uitzitten. Windsor merkt echt op dat Norris helemaal niet bestraft werd voor het buiten de baan rijden in zijn gevecht met de Red Bull Racing-coureur.

Norris ontsnapt aan extra straf

'In ronde 58 hoorden we de race engineer van Norris op de radio zeggen dat hij met de track limits op de limiet zat en dat hij zijn laatste waarschuwing had gekregen', vertelt Windsor over de communicatie tussen Norris en Will Joseph. 'Blijkbaar overschreed hij de baanlimieten daarna opnieuw, en dat had niks te maken met het gevecht met Max, waarbij hij wijd ging en de positie teruggaf. Dit gaat puur over Lando Norris, die in zijn eentje over de witte lijn reed. Er staat namelijk een tijdstip van 16:12 uur bij. Dat was rond de 58e ronde, en dus lang voordat ze die crash hadden', stipt de 72-jarige aan op zijn YouTube-kanaal.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Windsor met nieuws over straf Norris: 'Had niks te maken met gevecht met Verstappen'
Track limits zijn altijd een gespreksonderwerp in Oostenrijk.

Windsor leest vervolgens het document van de FIA voor, waar vermeld wordt dat Norris de baanlimieten vier keer overschreed zonder een reden waarmee hij dat kon rechtvaardigen. 'Hier is het nieuws: als die beslissing al eerder tijdens de race bekend was gemaakt, dan had Verstappen de Oostenrijkse Grand Prix gewonnen. Dan had hij hem langs gelaten, en was hij met DRS achter hem aangereden, en dan had hij de race gewonnen. Wat een wending van deze race!'

Het blijkt dus zo te zijn dat Norris al een straf van vijf seconden had voor hij Verstappen aan kon vallen. Daarbij kwam hij opnieuw buiten de baan, wat normaal gesproken een extra straf van vijf seconden zou hebben opgeleverd. Norris kreeg die straf dus niet, omdat de wedstrijdleiding blijkbaar vond dat hij in het duel een verklaarbare reden had om de witte lijn te overschrijden, en hierbij geen voordeel pakte.

Verstappen ontsnapt ook?

'Alsof dit nog niet genoeg was, was er nog een incident', gaat Windsor verder, die zelf liever had gezien dat Verstappen geen straf had gekregen in duel met Norris. 'Als Red Bull en Verstappen zich verongelijkt voelen vanwege het krijgen van een straf voor dat incident, dan mogen ze zich gelukkig prijzen dat ze geen straf kregen voor een unsafe release bij zijn pitstop. Wat mij betreft was dit een unsafe release van Red Bull voor Verstappen. Hoewel de wedstrijdleiding ernaar keek, werd er geen actie ondernomen. Red Bull mag zich daar opgelucht over voelen, want ik vond dat best gelukkig.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Windsor met nieuws over straf Norris: 'Had niks te maken met gevecht met Verstappen'
Verstappen krijgt nieuwe Pirelli-banden van Red Bull.

Windsor leest vervolgens ook dat document ter uitleg voor: 'Er is een kans dat auto nummer 1 (Verstappen, red.) auto nummer vier (Norris, red.) hinderde, maar artikel 34.14.a geeft er sprake is van een unsafe release als personeel bij de pitstops of andere coureurs in gevaar gebracht worden. Dat was niet het geval, waardoor er geen actie ondernomen werd', leest Windsor, die daarna zijn eigen mening geeft. 'Dit is echt een heel grijs gebied. McLaren en Norris kunnen makkelijk zeggen dat hij de Red Bull geraakt zou hebben als hij niet geremd had, en dan was er zeker sprake van gevaar geweest. Red Bull was heel gelukkig dat ze hiermee wegkwamen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws