Alpine-topman denkt aan 'simpele oplossing' voor verwarrende F1-startgrids Formule 1
Formule 1

Alpine-topman denkt aan 'simpele oplossing' voor verwarrende F1-startgrids

Alpine-topman denkt aan 'simpele oplossing' voor verwarrende F1-startgrids

In Monza was er opnieuw veel verwarring na de kwalificatie. Door een enorme lijst van coureurs met gridstraffen was het voor fans, maar ook bij teams zelf, niet duidelijk wie vanaf welke positie de race kon starten. Zo dachten mensen bijvoorbeeld dat Max Verstappen eerst als vierde mocht beginnen, maar dat bleek uiteindelijk toch niet te kloppen. Alan Permane, de sportief directeur bij Alpine, vertelt dat er een simpele oplossing is.

Twee jaar geleden zijn de regels rondom gridstraffen aangepast en sindsdien is er veel onduidelijkheid. 'We hebben richtlijnen uit 2020 en ik denk dat de grid precies is gevormd zoals het in die richtlijn staat', vertelt Permane bij Motorsport.com. Zelf vindt de sportief directeur wel dat de regels nu duidelijk zijn. 'Die richtlijnen zijn ontwikkeld door de Formule 1 en de FIA en worden sindsdien consequent toegepast. Dus ik denk niet dat er verrassingen inzitten. Maar er zijn misschien mensen geweest die de richtlijn niet hadden.'

Toch snapt hij dat de manier waarop het nu honderd procent duidelijk is wie waar start, te lang duurt. 'Ik ben het er wel mee eens dat drie uur en drie kwartier wachten op een grid een beetje lang is', vertelt Permane. 'Ik denk dat het voor de Formule 1 relatief eenvoudig zou zijn om het te publiceren wanneer de laatste auto over de finish komt', vervolgt de Brit. 'Ze zouden alle bekende straffen ergens in een programma kunnen stoppen.'

'Ik denk dat ze alles driedubbel controleerden'

Permane gelooft dus dat het mogelijk is om een speciaal computerprogramma te maken dat automatisch de uitslag van de grid na de kwalificatie kan berekenen, omdat je dan alle informatie hebt. 'Ik weet zeker dat ze ernaar zullen kijken', vertelt de sportief directeur. 'Ik weet niet precies waarom het zo lang duurde in Monza, maar ik denk dat ze alles driedubbel controleerden', gaat hij verder. Permane vindt dat het niet de grootste prioriteit heeft, maar begrijpt dat een snelle reactie wel handig is. 'Ik snap het voor de media en ook voor ons als teams belangrijk is om te beginnen met het bouwen van onze strategieën en dat soort dingen', eindigt hij.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws