Barretto voorspelt geen vanzelfsprekende pole voor Red Bull: 'Beste beentje voorzetten' Formule 1
Formule 1

Barretto voorspelt geen vanzelfsprekende pole voor Red Bull: 'Beste beentje voorzetten'

Barretto voorspelt geen vanzelfsprekende pole voor Red Bull: 'Beste beentje voorzetten'

F1-presentator Lawrence Barretto maakt uit data op dat de strijd voor pole position bij de Grand Prix van Saoedi-Arabië nog wel eens spannend kan gaan worden. Hoewel Red Bull Racing vooralsnog de beste papieren heeft, zit de rest van de top 5-teams er niet al te ver achter. ‘Max Verstappen en Sergio Pérez moeten hun beste beentje voorzetten om zich te verzekeren van pole position', zegt de Brit in zijn analyse op Formula1.com

Hoewel de andere teams dus niet belachelijk ver achterliepen op Red Bull in de vrije trainingen, acht Baretto het wel waarschijnlijk dat beide Red Bulls op de eerste startrij zullen staan tijden de race op zaterdag. ‘De auto zag er uit als een beest, zowel met een volle brandstoftank als met een legere.’ Hoewel Red Bull in de tweede vrije training niet bovenaan eindigde, die plek was voor Fernando Alonso, is er in feite nog niets aan de hand.

Ferrari mogelijke bedreiging voor Red Bull

Volgens de data loopt Red Bull maar een tiende van een seconde per rondje voor op Ferrari, Mercedes en Aston Martin. Wanneer er naar de race-simulatie gekeken wordt, loopt dit echter al snel op tot twee of zelfs drie tienden ten opzichte van de rest van de top 5. De overige teams blijven hier ver achter met een halve seconde achterstand voor Haas tot bijna een hele seconde voor Stake.

Ferrari lijkt momenteel de enige renstal die een bedreiging kan vormen voor Red Bull, meent de analist. De nog niet volledig uitgeziekte Carlos Sainz en teamgenoot Charles Leclerc lopen over één ronde slechts 0.11 seconde achter op Red Bull, waarmee ze Mercedes en Aston Martin nipt voorblijven. Hierbij lijkt Ferrari de sessie vooral gebruikt te hebben om data over de banden te verzamelen, gezien Leclerc op softs reed en Sainz mediums onder zijn bolide had. Barretto ziet daarom ook eventuele mogelijkheden voor Ferrari in de kwalificatie, hoewel het in de race een lastiger verhaal zal worden.

Eventuele kansen voor Alonso en Mercedes

Volgens de data zit Aston Marton slechts 0.14 seconde van een pole position af. ‘De tweevoudig wereldkampioen was snel op alle banden waar hij op reed en wist een competitieve rondetijd te rijden op de zachte banden’, aldus Baretto. Hoewel Alonso wel direct het enthousiasme temperde, is het volgens de data niet onmogelijk dat de Spanjaard met zijn groende bolide mee zal doen om pole, al zal het niet gemakkelijk worden. Bovendien zou de race pace erop wijzen dat ze met Mercedes, Ferrari en McLaren kunnen vechten voor een podiumplek.

De Mercedes-coureurs waren niet al te positief over de vrije trainingen. Zowel George Russell als Lewis Hamilton hadden het lastig op donderdag. Toch ziet Barretto ze wel meedoen om pole, indien ze hun beste mini-sectoren aan elkaar weten te rijgen in één ronde. In de race wordt het dan weer een ander verhaal. ‘Ze kunnen als tweede, maar ook als vijfde eindigen’, sluit hij zijn analyse af.

Niets missen van Verstappen in 2024? Sluit dan een abonnement met korting af bij Viaplay, of bekijk hier alle opties.

Pakt Verstappen de poleposition in Saoedi-Arabië? Krijg twee keer je inzet terug bij Jacks. Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws