Blog Spa-Francorchamps: Een dag vanuit het perspectief van een fan Formule 1
Formule 1

Blog Spa-Francorchamps: Een dag vanuit het perspectief van een fan

Blog Spa-Francorchamps: Een dag vanuit het perspectief van een fan

F1Maximaal is op de vrijdag in Spa-Francorchamps aanwezig als medium, al is het niet in de gebruikelijke hoedanigheid. Dit weekend ben ik als fan aanwezig met een aantal vrienden en dus geen kijkje vanuit het mediacentrum zoals u van ons gewend bent. In deze blog neem ik jullie mee vanuit het perspectief van een fan op Spa-Franchorchamps.

Het is 6.00u als mijn wekker gaat en na een korte nachtrust (het nieuwe spel F1 Manager 2022 is een aanrader) maak ik mij klaar om samen met een aantal vrienden te vertrekken richting Spa-Francorchamps. Het iconische circuit is mogelijk voor de laatste keer te zien, aangezien het volgend seizoen wellicht van de racekalender zal verdwijnen. Na een rustig verlopen begin van de reis komen we in de file als we vlakbij het circuit zijn. Het navigeren was nog even een dingetje, maar gelukkig kan je via de site van de organisatie een app gebruiken om de weg te vinden, aangezien meerdere wegen zijn afgesloten.

De Formule 3 is inmiddels begonnen aan de vrije training en vanuit de auto kan je de auto's horen scheuren over het circuit. Dat maakt het wachten toch wat dragelijker en zo komen we al in de sfeer voor ons bezoek aan Spa-Francorchamps. Er is veel politie aanwezig en we worden doorverwezen naar een groot weiland waar we de auto kunnen parkeren. Bij de Red Bull Racing-stand hebben ze nog een leuke actie: bij elke aankoop krijg je een gratis kus. Nadat de rugzakken nog even door de beveiliging zijn gecontroleerd kan ons bezoek beginnen!

Divers gezelschap aanwezig

We besluiten onze spullen neer te zetten op een heuvel bij Kemmel Straight met uitzicht op Les Combes. Onze 'buren' zijn een man met zijn dochter die net als wij voor het eerst aanwezig zijn op een circuit. Ze zijn vergeten iets mee te nemen om op te zitten, maar een creatieve oplossing wordt gevonden met een boomstronk. Het valt mij op dat er een divers gezelschap aanwezig is hier op Spa-Francorchamps. Ik zelf heb een PSV-vest aan en al snel kom ik iemand tegen met een Rangers-shirt aan. Het levert een mooie uitwisseling van blikken op.

Verder zie je hier mensen in een Schalke-shirt, een Dortmund-shirt, een Burnley-shirt, een West Ham-shirt, maar ook veel mensen hebben een petje of shirt aan van hun favoriete raceteam. Het is wachten op het begin van de historische auto's die zo een aantal rondes gaan rijden. Een grappenmaker doet het geluid van een raceauto na wat het nodige gelach op levert. De sfeer is gemoedelijk en zit er goed in, op wat misschien wel de laatste keer op Spa-Francorchamps kan zijn.

Dan zijn de eerste auto's te horen en kunnen we genieten van de historische auto's. Er zijn veel verschillende auto's te zien en je kan ook goed het verschil in snelheid zien en geluid horen. Echt geracet wordt er niet, maar het is een goede opwarmer voordat straks de Formule 1 zal beginnen aan VT1.

Tijd voor de Formule 1

Om 14.00u is het dan zover, de Formule 1 is terug na een zomerstop en begint aan VT1. Vlak voor het begin word ik nog bijna onthoofd door een jongen die een tak net naast mij laat vallen. Geschrokken rent hij er gelijk vandoor. Gejuich klinkt als Max Verstappen langskomt rijden op Kemmel Straight. Het is een behoorlijke drukte rond Kemmel Straight en ook zie ik dat Les Combes vol staat met fans.

Doordat ik niet de grootste persoon ben en er voor mij veel mensen staan, besluit ik in één van de vele bomen die hier langs het circuit staan te klimmen. Ik heb zo een veel beter zicht, maar echt comfortabel zit het niet. Richting het einde van VT1 zien we een rood lampje knipperen dat aangeeft dat er een rode vlag is. Op de schermen zien we dat Kevin Magnussen stil is komen te staan. Een fan weet mij te vertellen dat hij stilstaat in bocht 1 en dat het rode lampje knippert op zijn auto, wat aangeeft dat de auto niet veilig is.

Als de rode vlag is verdwenen en de eerste coureurs de baan weer opkomen, begint het enorm hard te regenen. Snel pakken we de meegenomen paraplu's en zien we veel mensen zich proberen te verschuilen onder de bomen. Anderen doen een regenpak aan of proberen op verschillende creatieve manieren droog te blijven. Het weer past typisch bij een dagje Spa-Franchorchamps, zoals we vorig jaar ook zagen. Het is mooi om te zien hoe de coureurs de nodige spray hebben op Kemmel Straight en wat eerder remmen voor de bocht.

Blog Spa-Francorchamps: Een dag vanuit het perspectief van een fan
Men zoekt beschutting voor de harde regen.

Vertrek rond VT2

De Formule 3 heeft inmiddels de kwalificatie achter de rug en Caio Collet wist poleposition te pakken. De Formule 1 gaat zich weer opmaken voor VT2. Tot mijn verbazing zie ik dat er een soort massastroom in gang wordt gezet en dat veel mensen zich richting de uitgang begeven. Zeker nu het mogelijk het laatste jaar is dat we Spa-Francorchamps op de racekalender zien, vind ik dat enorm opmerkelijk.

Vlak naast ons is er een jongen van een jaar of tien met een Hamilton-vlag aan het wapperen. De Britten zijn ook in België in grote getallen aanwezig om hun held te supporteren. Een langslopende Ferrari-fan kan het niet laten om even boe te roepen. Ook zie ik nog iemand lopen met een opvallende combinatie, hij draagt een Red Bull-petje met een Mercedes-shirt. In het voetbal zou je zoiets niet zien, maar hier lijkt niemand er een probleem van te maken. Het past ook wel bij de sfeer op het circuit waar iedereen het gezellig met elkaar heeft.

Blog Spa-Francorchamps: Een dag vanuit het perspectief van een fan
Deze fan had een duidelijke mening over de regen.

Les Combes brengt de nodige coureurs in de problemen

De regen mag dan ondertussen wel gestopt zijn, het is nog wel redelijk nat op de baan. Dat is vooral goed te zien bij Les Combes. De één na de andere coureur verremt zich of komt op het natte gedeelte in de bocht terecht. Het levert een aantal keer een gele vlag op en wat spektakel. We zien meerdere keren rook komen door het blokkeren van de banden.

Het is Verstappen die de snelste tijd weet neer te zetten en dat stemt de nodige mensen hier langs het circuit tevreden. Na de Formule 1 komen de historische auto's nog een keer de baan op en daarna is het tijd voor de kwalificatie van de Formule 2. Voor ons het laatste hoogtepunt van een mooie dag, aangezien we besluiten de Porsche Supercup niet mee te pakken.

In het begin van de kwalificatie krijgen we veel actie voorgeschoteld, het lijkt haast wel alsof ze bezig zijn aan een sprintrace. Dan ineens krijgen we weer het signaal dat er een rode vlag is, op de schermen zien we dat Jüri Vips gespind is en stilstaat midden op de baan. Nadat de rode vlag is verdwenen, moedigen we nog even Richard Verschoor aan. Onze landgenoot rijdt een prima kwalificatie, maar komt niet in de buurt van poleposition. Die eer gaat naar leider Felipe Drugovich.

Onderweg naar het weiland waar onze auto staat, passeren we weer de camping. De muziek schalt luid door de speakers en een groep Nederlandse jongeren is bier aan het drinken in een bak op de achterkant van een vrachtwagen. Eén van de jongeren besluit nog even zijn blote kont aan de groep passerende mensen te laten zien. Zo even na 19.00u zitten we weer in de auto en in de file onderweg om wat te eten praten we nog even na. Spa-Francorchamps was een mooie unieke ervaring en het is dan ook enorm jammer dat de fans mogelijk volgend jaar deze kans niet meer hebben. Om uit mijn interview met Gijs van Lennep te citeren: 'Ik snap niet waarom ze één van de klassiekers weglaten.'

Blog Spa-Francorchamps: Een dag vanuit het perspectief van een fan
De sfeer op de camping zat er goed in.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws