Boordradio's VT3 | Norris: 'Hamilton haalde die Haas in onder de rode vlag' Formule 1
Formule 1

Boordradio's VT3 | Norris: 'Hamilton haalde die Haas in onder de rode vlag'

Boordradio's VT3 | Norris: 'Hamilton haalde die Haas in onder de rode vlag'

De helft van het zaterdagprogramma zit er alweer op. De coureurs hebben op zaterdagochtend de derde vrije training verreden. Het verliep voor niet iedereen probleemloos, en dat meldden de coureurs over de boordradio. Zo was er heel even een rode vlag vanwege wat carbonstukken op de baan, en daar merkte Lando Norris wat ongewoons op, Lewis Hamilton zou namelijk een Haas hebben ingehaald. Ook Charles Leclerc had hier en daar een opmerking. F1Maximaal zet de boordradio's van de laatste training van het jaar op een rijtje.

Pierre Gasly reed halverwege de derde vrije training zijn rechtervelg aan de voorkant kapot op een kerb en kreeg direct een lekke band. Hij liet over de boordradio weten dat hij al dacht dat er iets kapot was gegaan. 'Iets is afgebroken, ik denk dat er iets vreemds is met wielas aan de voorkant', zei Gasly tegen zijn engineer. Die bevestigde dat er inderdaad iets kapot was en dat hij een lekke band had, en daardoor rustig richting de pitstraat mocht rijden. De Fransman kwam hierdoor niet meer in actie tijdens de vrije training. Het team moet het nu gaan repareren voor de kwalificatie.

Hamilton mogelijk ingehaald onder de rode vlag

Omdat er wat carbonstukken van Gasly zijn auto vlogen werd de sessie even stilgelegd door middel van een rode vlag. Hamilton en Norris waren onderweg naar de pitstraat. De jongere Brit merkte op dat Hamilton hem voorbijging, maar later ook nog de Haas voor hem inhaalde. Onder de rode vlag mag dat echter niet.

'Hamilton haalde die Haas ook in onder de rode vlag', zei de McLaren-coureur op de boordradio. De FIA maakte niet veel later bekend dat het incident onderzocht wordt na de sessie. Het kan zijn dat Hamilton hiervoor strafpunten op licentie krijgt, maar een gridstraf is ook mogelijk.

Niet alleen Hamilton had een incident met een vlag, Alpine-coureur Esteban Ocon had het er ook over met zijn engineer, al was dat een gele vlag. 'We moeten voorzichtig zijn, een aantal auto's reden te snel in de derde sector waar de gele vlag was', vertelde Ocon zijn engineer. 'Maar die gele vlag was ervoor', reageerde de Fransman. 'Nee, die gele vlag was voor jou. Je reed zo langzaam dat ze dachten dat je zou stoppen.'

Waar rook is, is vuur

Een aantal coureurs informeerde de pitmuren van hun teams over rook dat uit de auto zou komen. Zo zag Sebastian Vettel vanuit de cockpit van zijn Aston Martin dat er rook uit de auto kwam linksvoor. 'Rook, er komt rook uit de voorkant op de links', vertelde de Duitser. Ook Norris had problemen met de remmen linksvoor. 'Ik heb vuur in de linkervoorrem', zei de Brit.

Naast Vettel en Norris hadden de coureurs geen last van vuur, maar wel van de wind. Ten opzichte van de voorgaande dag op Yas Marina stond er namelijk een sterkere wind, en dat vernamen de coureurs. Daniel Ricciardo blokkeerde een aantal keren de wielen omdat hij een flinke wind mee had. 'Er is meer wind dan gisteren, veel meer wind in bocht zes', was er te horen over de boordradio.

Leclerc: 'Het ziet er niet goed uit'

Bij de Monegask ging het ook niet helemaal soepel. Hij was een aantal keren over de boordradio te horen over de vibraties in de motor en andere problemen in de auto. 'Ik had een groot moment, veel last van bottoming richting bocht twee, daardoor verloor ik bijna de achterkant in de derde bocht', zei Leclerc. Door het bottoming raakte de vloer van de auto het asfalt veel, dat veroorzaakte onbalans.

De Ferrari-rijder reed een aantal goede rondes op de mediums, de banden waarop Ferrari vooral reed in de derde sessie. 'Heel veel vibraties van de motor en het gaspedaal', meldde de 25-jarige. Daar hield het echter niet mee op, de laatste stint reed Leclerc op de softband, en die hield het dit keer niet lang vol. 'Het ziet er niet goed uit, de voorbanden zijn weg na vier bochten', aldus de Ferrari-rijder.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws