Verslag VT3 | Pérez en Verstappen bezorgen Red Bull één-twee, Ferrari valt tegen Formule 1
Formule 1

Verslag VT3 | Pérez en Verstappen bezorgen Red Bull één-twee, Ferrari valt tegen

Verslag VT3 | Pérez en Verstappen bezorgen Red Bull één-twee, Ferrari valt tegen

Sergio Pérez mag met een goed gevoel vooruitkijken naar de kwalificatie voor de Grand Prix van Abu Dhabi. De coureur van Red Bull Racing noteerde de snelste tijd tijdens de laatste vrije training van het Formule 1-seizoen. Teamgenoot Max Verstappen moest anderhalve tiende toegeven, maar staat wel voor Lewis Hamilton en George Russell. Lando Norris werd knap vijfde.

De sessie kwam pas wat later op gang. De twee Aston Martins gingen als eerste de baan op op hards, waarna Carlos Sainz na enkele minuten volgde op de mediums. Zijn eerste rondetijd was een 1:27,821. Even later, met nog vijftig minuten op de klok, noteerde teamgenoot Leclerc een 1:27,314, een halve seconde sneller dan Sainz. En dat terwijl hij een momentje kende in bocht 3. Mick Schumacher noteerde vlak daarvoor een 1:27,9 op de zachte banden.

Mercedes ging meteen op de softs naar buiten en gingen dan ook niet geheel verrassend sneller dan het Ferrari-duo. Russell noteerde een 1:26,530, waarna Hamilton een 1:26,040 op de tijdenlijst zette - maar liefst een halve seconde sneller dan zijn stalgenoot en goed genoeg voor plaats één. Charles Leclerc verbeterde met nog drie kwartier te gaan naar een 1:26,764, maar deed dit nog altijd op de mediums.

Alpine sterk in openingsfase VT3, Gasly zorgt voor code rood

Fernando Alonso en Leclerc noteerden met 42 minuten te gaan enkele mooie verbeteringen. Zo ging Alonso naar plek twee op de mediums en was het verschil met Hamilton op de softs slechts tweeënhalve tiende. Leclerc nam die tweede plaats echter snel over en naderde de Mercedes-coureur bovenaan tot 55 duizendsten, eveneens op de mediumbanden. Esteban Ocon ging naar P4, wat een top vier van Hamilton-Leclerc-Alonso-Ocon opleverde.

Pérez ging naar buiten op de mediums met nog veertig minuten te gaan in de ochtendsessie. Zijn eerste tijd, een 1:26,534, was op dat moment goed genoeg voor de zevende plaats. Daarna ging Russell, toen P6, op de softs sneller dan Hamilton in sector 1. In de middensector was hij tien duizendsten sneller dan zijn teamgenoot, maar in de laatste sector verloor hij plotseling een halve seconde.

Met nog 33 minuten te gaan ging Pérez naar de top van de tijdenlijst. Met een 1:25,861 loste hij Hamilton af, terwijl het bandenverschil in het voordeel van de zevenvoudig wereldkampioen was. Bij Pierre Gasly was er schade rechtsvoor nadat een onderdeel stukging op de kerb uitkomend van bocht 9. Dat onderdeel, de velg over de band, lag op de kerb en dat zorgde voor een code rood. Op dit punt in de sessie had Verstappen nog altijd geen rondetijd neergezet.

Verstappen pas na halfuur voor het eerst de baan op

Eenmaal weer code groen ging Verstappen vrijwel direct de baan op met de softs op zijn RB18. Met een eerste tijd van 1:26,044 ging hij naar plaats drie. Vooral in de tweede en derde sector verloor hij tijd ten opzichte van Pérez, die zijn tijd op de mediumbanden noteerde. Het verschil met de Mexicaan bedroeg twee tienden. Vlak na de tijd van Verstappen noteerde Hamilton een 1:25,824, wat de nieuwe snelste tijd was.

Over Hamilton gesproken: de Mercedes-coureur haalde Norris en een Haas-auto in, vermoedelijk aan het begin van de rode vlag-situatie. Norris meldde dat over de boordradio en even later meldde de wedstrijdleiding dat het voorval na de sessie zou worden bekeken. Terug naar de baanactie, want met zeventien minuten te gaan nam Verstappen P1 over met een 1:25,618.

Maar niet voor lang, want Russell noteerde vlak daarna een 1:25,395. Met name in de derde sector won de Mercedes-rijder zijn tijd. Daarbij moet wel gezegd worden dat Verstappen zijn tijd op een oud setje softs reed, waar Russell dat op nieuwe zachte banden deed. Na de snelste tijd van de Engelsman gingen Hamilton en Pérez, toen P3 en P4, naar buiten op nieuwe softs. Hamilton nam met een 1:25,222 de snelste tijd over.

Red Bull-duo jaagt op snelle Mercedessen, Ferrari valt tegen

Pérez volgde en noteerde een 1:24,982, ruim twee tienden sneller dan Hamilton. In de eerste twee sectoren was de Red Bull-coureur de snelste man, maar was hij in de derde sector een fractie langzamer. Toen Norris naar P4 ging, was het wel duidelijk dat de rondetijden steeds beter en beter werden en nog zouden worden. Verstappen ging dan ook naar buiten op nieuwe softs, toen er nog twaalf minuten te gaan waren.

Verstappen ging direct paars in de eerste sector, waarna een persoonlijke verbetering volgde in de tweede. Daar verloor hij wel bijna twee tienden op Pérez. Uiteindelijk noteerde de tweevoudig wereldkampioen een 1:25,134, wat anderhalve tiende langzamer was dan zijn teamgenoot. Uitkomend van bocht vijf ging de Nederlander wel wijd, wat hem tijd kostte.

Ferrari was duidelijk bezig met zijn eigen programma, want écht snelle tijden bleven in de slotfase uit. Leclerc ging met zes minuten op de klok naar P6, een plek die vlak daarna alweer werd overgenomen door collega Sainz. Er was bovendien geen bandenvoordeel voor Red Bull en/of Mercedes ten opzichte van Ferrari, maar uitgedrukt in tijd bedroeg het verschil meer dan zes tienden. Norris stond op dit punt tussen de twee Mercedessen en Ferrari's.

De sessie kwam ten einde zonder grote verbeteringen op de tijdenlijst. Leclerc liet nog even over de boordradio weten dat het er niet goed uitzag voor zijn team, terwijl Pérez bovenaan eindigde. Met een 1:24,982 was hij zowel sneller als Verstappen als de enige onder de 1:25-grens. Hamilton en Russell moeten gemiddeld drie tienden toegeven op de Mexicaan, terwijl Norris knap vijfde werd, voor de twee Ferrari's van Leclerc en Sainz.

Uitslag derde vrije training F1 Grand Prix van Abu Dhabi 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws