Brown en Wolff zijn het eens over de budgetcap: 'Geen ruimte meer voor mazen in de wet' Formule 1
Formule 1

Brown en Wolff zijn het eens over de budgetcap: 'Geen ruimte meer voor mazen in de wet'

Brown en Wolff zijn het eens over de budgetcap: 'Geen ruimte meer voor mazen in de wet'

McLaren-CEO Zak Brown gelooft dat de resterende mazen in de regels van het budgetplafond van de Formule 1 worden gesloten voor 2024 nadat de hele grid onder het plafond van 2022 is gebleven. Onlangs kondigde de FIA aan dat geen van de teams het budgetplafond had overschreden in 2023, ondanks de geruchten dat een aantal teams wel teveel zouden hebben uitgegeven.

De FIA kondigde na de Italiaanse Grand Prix aan dat alle deelnemers hun certificaten van overeenstemming hebben ontvangen om te bevestigen dat ze de budgetlimiet niet hadden overschreden in 2022. Dit gebeurde ondanks geruchten de afgelopen maanden dat sommige teams, waaronder Mercedes en Red Bull Racing, het risico liepen om in overtreding te zijn, na uitgebreide onderzoeken door de FIA om hun uitgaven te onderzoeken. Een bijzonder intrigerend aspect gedurende dit jaar waren de niet-F1-activiteiten van de teams, te midden van vermoedens dat sommige teams gebruik hadden gemaakt van het gebruik van intellectuele eigendom buiten het kostenplafond om hun ontwikkelingen voor hun Formule 1-auto's te helpen.

De FIA werd zich bewust van de mogelijkheid van teams om gebruik te maken van hun niet-F1 technologieafdelingen en heeft dit eerder dit jaar aangepakt. In een technische richtlijn die enkele maanden geleden werd uitgevaardigd, bekend als TD45, werd verklaard dat de FIA geen intellectuele eigendom zou toestaan om over te gaan van niet-F1-werk naar het Formule 1-team als dit buiten het kostenplafond werd beschouwd. 'De TD45 werd met een reden ingevoerd', kaart Brown aan in de persconferentie voor de teambazen in Singapore. 'Hopelijk zal dat eventuele mazen in de wet sluiten. Iedereen slaagde dit jaar, en dat is goed voor de F1, maar F1-teams proberen zo slim mogelijk te zijn.'

Wolff sluit zich aan bij Brown: 'Het lijkt erop dat iedereen grondig is gecontroleerd'

Na het groene licht voor vorig jaar denkt Brown dat de invoering van TD45, die officieel pas aan het begin van 2023 van kracht werd, zal helpen om de zaken veel gelijker te maken voor de inzendingen van dit jaar. 'Hopelijk s TD45 iets dat eventuele maasjes die nog zouden kunnen bestaan, zal sluiten. Ik denk dat het kostenplafond altijd een kwestie was van leren terwijl je gaat', zegt Brown. Mercedes-baas Toto Wolff erkende dat hoewel er vermoedens waren dat sommige teams de regels hadden overtreden, zijn team erop moest vertrouwen dat de FIA grondig was geweest in haar onderzoeken om niets verdachts te vinden.

'Aan het einde was het resultaat dat alle teams het Certificaat van Overeenstemming hebben gekregen en wat dat betreft is het goed om te weten', zegt de Oostenrijker. 'Het lijkt erop dat iedereen grondig is gecontroleerd. En alle mogelijke ideeën achter de schermen zijn verdwenen omdat ze carte blanche hebben gekregen, of degenen die misschien verdacht werden om het niet gehaald te hebben. Dus, ik denk dat we nu gewoon verder moeten gaan met de rest.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws