Circuit Zandvoort wil strijdbijl begraven na moeizame aanloop naar Grand Prix van Nederland Formule 1
Formule 1

Circuit Zandvoort wil strijdbijl begraven na moeizame aanloop naar Grand Prix van Nederland

Circuit Zandvoort wil strijdbijl begraven na moeizame aanloop naar Grand Prix van Nederland

De organisatie van de Grand Prix van Nederland zegt richting diverse milieuorganisaties de strijdbijl te willen begraven. In de aanloop naar de Nederlandse race van 2021 stuitte het evenement op veel weerstand. Robert van Overdijk, directeur van Circuit Zandvoort, en Imre van Leeuwen, hoofd van sportmarketingbureau SportVibes, geven aan in de komende jaren zo veel mogelijk samen te willen werken met diverse bezorgde tegenstanders.

Voorafgaand aan de Nederlandse Formule 1-race van 2021 had de rechtbank in Haarlem het druk. Rechtszaak na rechtszaak werd aangespannen tegen het evenement. Milieuoverwegingen moesten worden meegenomen, zoals de stikstofuitstoot, terwijl ook enkele bedreigde diersoorten in de Zandvoortse duinen niet ten prooi moesten vallen aan de Grand Prix. Terugkijkend op het proces geeft Van Leeuwen aan het anders aan te willen pakken in 2022.

'Wat we vooral hopen is dat we onze tegenstanders de hand kunnen reiken', meldt ze in gesprek met AD. 'Alle tijd, geld en energie die we de afgelopen jaren hebben verloren aan de strijd met die partijen, is zo ontzettend zonde. Het is veel effectiever om met die organisaties samen op te trekken op het gebied van innovatie, duurzaamheid en mobiliteit.' De Grand Prix van Nederland moet gehouden worden met minimale overlast, dat is voor Van Leeuwen het einddoel.

Mocht het coronavirus in 2022 geen rol meer spelen dan zit er nog veel meer in het vat voor de Dutch Grand Prix. Wel zegt Van Leeuwen af te zien van het 'fandorp' dat men in eerste instantie in gedachte had als kernpunt van het 'race-festival': 'Het werkt voor de spreiding van het publiek en de festivalbeleving beter om een stuk of drie kleinere podia te hebben, in plaats van één groot podium', beargumenteert ze.

Circuit Zandvoort bewijst critici ongelijk

De manier waarop het evenement verlopen is, is volgens Van Overdijk zoals hij had gehoopt. Geen extreme overlast, zoals sommige critici vreesden. Een van deze critici, Karel van Broekhoven, gaf na afloop van het evenement eerlijk bij de directeur aan positief verrast te zijn. 'Hij zocht drie dagen naar rottigheid, maar had die amper gevonden', aldus Van Overdijk. Van Broekhoven is actief voor stichting Rust bij de Kust, een van de tegenstanders van het plan voor een F1-race in Zandvoort.

De enige zware kritiek die Circuit Zandvoort te verduren gekregen heeft tijdens het weekend is dat er grote mensenmassa's te zien waren rondom de baan. Toen er ook nog eens een pinstoring optrad, verslechterde dat de situatie, en dat in een periode waarin mensenmassa's zo veel mogelijk voorkomen moeten worden. Over de organisatie van de race is echter niet meer negatiefs gezegd dan dat. Een positief voorteken voor een succesvol verloop in 2022.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws