McLaren-teambaas wilde raceverbod voor Magnussen: 'Misschien moet je een weekend thuis nadenken' Formule 1
Formule 1

McLaren-teambaas wilde raceverbod voor Magnussen: 'Misschien moet je een weekend thuis nadenken'

McLaren-teambaas wilde raceverbod voor Magnussen: 'Misschien moet je een weekend thuis nadenken'

Kevin Magnussen zorgde na de sprintrace in Miami voor behoorlijk wat discussie in de paddock, vanwege de racetactieken die hij gebruikte tijdens de sprintrace om Lewis Hamilton achter zich te houden. De Deen werd bestraft voor onder andere het verlaten van de baan om daar vervolgens een voordeel mee te pakken, maar volgens McLaren-teambaas Andrea Stella gingen die straffen niet ver genoeg.

De Haas-coureur was vaak in beeld tijdens de sprintrace in Miami, vanwege zijn aanhoudende gevecht met Hamilton. Magnussen gaf echter na de sprintrace wel toe 'domme tactieken' te hebben gebruikt om Hamilton op te houden in de sprint van Miami, zodat teamgenoot Nico Hülkenberg uiteindelijk als zevende twee waardevolle punten voor het team kon scoren. Magnussen kreeg daarom ook vier keer een straf voor zijn acties tegen de Brit, waaronder drie overtredingen voor het verlaten van de baan om zo een voordeel te behalen. Het is echter niet de eerste keer in het 2024-seizoen dat Magnussen controversiële tactieken gebruikt om zo zijn teamgenoot aan een buffer te helpen, en ook McLaren-teambaas Stella hoopt dat de stewards vanaf nu strenger zullen zijn voor zulke acties.

De McLaren-teambaas gaf aan dat hij er van overtuigd is dat de FIA dit soort rijgedrag hard moet aanpakken, en zei zelfs dat een raceverbod gepast zou zijn. 'Voor mij is deze zaak eigenlijk relatief eenvoudig,' aldus Stella, tegenover The Race. 'Omdat we een geval hebben van opzettelijk gedrag in de zin van het beschadigen van een andere deelnemer. Dit gedrag wordt binnen dezelfde race herhaald en in hetzelfde seizoen herhaald.'

Magnussen zei zelf ook tijdens zijn hoorzitting dat de stewards 'de straffen voor eenzelfde opeenvolgende soort incidenten meestal niet zwaarder maken', wat impliceerde dat hij bereid was om de standaard straffen voor dergelijke overtredingen te accepteren. De Haas-coureur zou toch hebben geweten dat een opeenvolging van tijdstraffen geen wezenlijk verschil zou maken voor zijn resultaat, aangezien hij al buiten de punten reed.

Stella hoopt dat stewards voortaan 'exponentieel' gaan straffen

Stella zet om deze reden dan ook vraagtekens bij dat de straffen van Magnussen niet zwaarder werden, naarmate de Haas-coureur meer overtredingen maakte. 'Hoe kunnen straffen cumulatief zijn? Ze zouden exponentieel moeten zijn. Misschien moet je een weekend thuis met je familie nadenken over je sportiviteit en dan teruggaan', hint Stella op een raceverbod. 'En als we zien dat je loyaal, eerlijk en sportief wordt, tegenover je medestrijders, dan kun je in dit vak blijven. Het is volstrekt onacceptabel.'

'Opzettelijk een race van je concurrenten beschadigen heeft gewoon geen zin vanuit sportief oogpunt', vervolgt Stella. 'Dit moet onmiddellijk worden aangepakt, want als je uit de punten ligt en je krijgt twintig seconden straf of wat dan ook aan het einde van je race, dan maakt dat geen verschil. Maar voor de concurrenten die je hebt beschadigd, heb je hun race ten einde gebracht, op een opzettelijke, voortdurende en herhaalde manier.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kevin magnussen haas miami 2024
Stella hint op een raceverbod voor de Haas-coureur, na zijn acties tijdens de sprintrace in Miami (Foto: Pirelli)

Stella hoopt dat de FIA het sanctiesysteem zal gaan herzien en 'met een verstandig voorstel komt dat de sportieve adviescommissie kan evalueren en hopelijk gebeurt dat snel door regels of richtlijnen die de stewards kunnen toepassen'. De stewards hebben onafhankelijk al gezegd het ook met Stella eens te zijn. 'De stewards zullen moeten overwegen of, in voorkomende situaties, met name in het geval van herhaalde overtredingen, de straffen voor elke overtreding moeten worden verhoogd om scenario's zoals we die vandaag hebben gezien te ontmoedigen. Dit is iets wat we expliciet aan de orde zullen stellen bij de FIA en het stewardteam.'

Magnussen vond zelf dat hij binnen de regels bleef

Magnussen zelf is het oneens met het oordeel van de McLaren-teambaas over zijn rijden tijdens de sprintrace, en vond dat hij het recht had om op deze manier tegen Hamilton te racen. De Deen was zelfs 'bereid om te accepteren wat hij beschouwde als de standaard straffen die hem zouden zijn opgelegd voor eventuele overtredingen', aldus de stewards na de hoorzitting van de Deense coureur. De Haas-coureur vond daarbij ook dat het assisteren van Hülkenberg gewoon binnen de regels was en dat hij daarmee niets verkeerds deed. De stewards waren het uiteindelijk eens met het laatste punt.

Niets missen van Verstappen in 2024 en 2025? Sluit dan een abonnement met korting af bij Viaplay.

Pakt Verstappen de overwinning in Miami? Krijg 50x of 100x je inzet bij een winstmarge van 10 seconden of meer! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws