Sainz krijgt alsnog tijdstraf voor aanvaring Piastri, ook Magnussen twee keer bestraft Formule 1
Formule 1

Sainz krijgt alsnog tijdstraf voor aanvaring Piastri, ook Magnussen twee keer bestraft

Sainz krijgt alsnog tijdstraf voor aanvaring Piastri, ook Magnussen twee keer bestraft

Carlos Sainz krijgt alsnog een vijf seconden-tijdstraf voor zijn aanvaring met Oscar Piastri tijdens de Grand Prix van Miami. De Spanjaard en de Australiër vochten een aantal rondes lang op het scherpst van de snede, en het gevecht eindigde met een inhaalactie van Sainz op de McLaren-coureur. Bij die inhaalactie raakte de Ferrari-man de voorvleugel van Piastri, waarvoor de Spanjaard na de race alsnog een tijdstraf heeft gekregen. Ook Kevin Magnussen en Lance Stroll hebben tijdstraffen gekregen voor hun acties tijdens de Amerikaanse race.

Terwijl Piastri's teamgenoot Lando Norris vooraan het veld reed en zijn allereerste overwinning wist te pakken, reed de Australiër een minder fijne race. Tijdens zijn eigen tocht kwam hij Sainz tegen, en de twee coureurs vochten tijdens de tweede helft van de race rondes lang om P4. Dat gevecht werd uiteindelijk door de Spanjaard gewonnen, toen hij binnendoor een inhaalactie plaatste op de jonge McLaren-coureur. Daarbij kwam het achterwiel van Sainz tegen de voorvleugel van Piastri aan, die vervolgens de pitstraat in moest om deze te verwisselen. Piastri's race was toen zo goed als voorbij, en de Australiër kwam als dertiende over de finish.

Sainz wist wel als vierde te finishen, maar krijgt nu dus alsnog een vijf seconden-tijdstraf van de stewards. 'De stewards hebben geluisterd naar de bestuurder van wagen 81 (Oscar Piastri, red.), de bestuurder van wagen 55 (Carlos Sainz, red.), teamvertegenwoordigers en bekeken videobeelden en stelden vast dat Auto 55 Auto 81 aan het inhalen was in bocht 17 toen hij de achterkant iets verloor en in botsing kwam met auto 81', zo luidt het officiële oordeel van de stewards over het incident, volgens de officiële FIA-documenten.

De stewards zeggen verder geen enkele twijfel te hebben over de schuld van Sainz. 'Het was ons duidelijk dat Auto 55 de schuldige was van de botsing. Bij de inhaalpoging, remde Auto 55 te laat, miste de apex en verloor daarbij de achterkant, met de botsing als gevolg. Hoewel Auto 81 probeerde in te draaien om de inhaalpoging tegen te gaan, gaf Auto 81 voldoende ruimte aan Auto 55.' Sainz zakt door de tijdstraf terug van P4 naar P5 in de eindstand van de Grand Prix in Miami, maar blijft Lewis Hamilton op P6 wel voor. Sergio Pérez stijgt hierdoor een plaatsje, naar P4. Ook voor de coureursstand heeft de straf van de Spanjaard gevolgen, want Sainz zakt hierdoor naar 83 punten en komt op gelijke hoogte met Norris. Norris pakt wel een plekje winst en staat nu op P4, omdat de Brit een tweede plek meer heeft gepakt dan de Spanjaard dit seizoen, tijdens de Grand Prix van China.

Magnussen pakt volgende twee tijdstraffen

Sainz was niet de enige coureur die na afloop van de race in Miami bij de stewards op het matje werd geroepen, want ook Magnussen kreeg nog twee keer een straf toebedeeld. De Deen kreeg een tien seconden-tijdstraf voor zijn aanvaring met Logan Sargeant, die vervolgens uit de wedstrijd lag en zijn thuisrace niet meer kon afmaken. Daarbij kreeg de Haas-coureur later ook nog een drive through penalty, na de race omgezet in een twintig seconden-tijdstraf, voor het door de pitstraat rijden, zonder banden te wisselen, terwijl de safety car op de baan was. Het was niet de eerste tijdstraf voor Magnussen tijdens het Amerikaanse Grand Prix-weekend, want de Deen kreeg tijdens de sprintrace ook al meerdere tijdstraffen voor zijn acties tijdens zijn gevecht met Hamilton.

De laatste tijdstraf van de stewards, wederom tien seconden, is voor Lance Stroll. De Canadees kreeg de straf voor het verlaten van de baan om zo een voordeel te pakken, en haalde op deze manier Alexander Albon in. Stroll gaf de plek vervolgens niet terug aan de Britse Thai, waardoor de Aston Martin-coureur alsnog tien seconden bij zijn eindtijd krijgt opgeteld.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws