F1 in het kort | Bizar: coureur urineert naast Yas Marina Circuit en krijgt enorme geldboete Formule 1
Formule 1

F1 in het kort | Bizar: coureur urineert naast Yas Marina Circuit en krijgt enorme geldboete

F1 in het kort | Bizar: coureur urineert naast Yas Marina Circuit en krijgt enorme geldboete

In de rubriek 'F1 in het kort' houdt F1Maximaal.nl u op de hoogte van het laatste nieuws van de koningsklasse van de autosport dat nét niet in aanmerking komt voor een uitgebreide vermelding, maar uiteraard wel relevant is om toch even te benoemen op de website.

Bizar: coureur urineert naast Yas Marina Circuit en krijgt enorme geldboete

Alfred Renauer, een coureur die uitkomt in de Asian Le Mans-series, heeft een boete gekregen van 20.000 euro voor openbaar urineren naast het Yas Marina Circuit. In de Verenigde Arabische Emiraten is openbaar urineren strafbaar, en dat zag de wedstrijdleiding van het endurancekampioenschap ook in. Toen de coureur het tijdens een rode vlagsituatie niet meer binnen kon houden, werd hij door een marshal gezien terwijl hij naast het circuit zijn behoefte deed. Dat zal hij in de toekomst niet snel nog eens doen na de fikse boete die hij gekregen heeft.

Video: schade aan Interlagos na sinkhole

Interlagos heeft schade opgelopen door een 'sinkhole'. Zinkgaten, die doorgaans ontstaan door een slechte en poreuze ondergrond, kunnen spontaan optreden, en ook het Braziliaanse circuit heeft er momenteel last van. In de Ferradurabocht kent het asfalt nu een gat aan de linkerkant van de baan, dat binnenkort met niet al te veel moeite gerepareerd moet worden.

Mercedes bevestigt De Vries en Vandoorne als reservecoureurs voor 2022

Mercedes heeft bevestigd dat haar Formule E-coureurs, Nyck de Vries en Stoffel Vandoorne, zullen fungeren als reservecoureurs voor 2022. Daarmee is de kans dus aanwezig dat ze aankomend seizoen in actie zullen komen voor de Duitse renstal. Mocht een van de Mercedes-coureurs bijvoorbeeld het coronavirus oplopen dan zijn Vandoorne en De Vries de eerste twee coureurs die in de rij staan om het stoeltje op te vullen.

COTA verlengt contract, Amerikaans GP tot en met 2026 op de kalender

De komende vijf jaar worden er nog geracet in Austin, Texas. Dat is zojuist bekendgemaakt via de officiële site van de Formule 1. Met de groeiende interesse in de koningsklasse in Amerika wordt het gezien als een strategisch goeie zet om Circuit of the Americas tot en met 2026 aan te doen.

Hamilton laat zich uit over 'lastige tijd' in de winterstop

Lewis Hamilton heeft zich uitgelaten over de 'lastige tijd' die hij kende gedurende de winterstop van 2021. Na de titel te verliezen aan Max Verstappen moest de Brit tot zichzelf komen. 'Het was een lastige tijd voor mij en een tijd waarin ik een stap terug moest nemen', geeft hij toe. 'Ik kwam op een punt waarop ik besloot het seizoen weer vol aan te pakken.'

'Het gaat een spannend jaar worden, ook met de komst van George (Russell, red.). Dat verandert mij niet, die nieuwe energie zie ik vooral als iets positiefs. George heeft een geweldige carrière gehad tot dusver, niet alleen in de F1, maar ook ervoor', concludeert Hamilton. Hij weet dus duidelijk dat hij aankomend seizoen een toptalent naast zich heeft.

Ferrari-junior Shwartzman krijgt twee vrije trainingen toegewezen in 2022

Ferrari-junior Robert Shwartzman krijgt in 2022 twee vrije trainingen toegewezen van Ferrari. De 22-jarige vormt al sinds 2017 onderdeel van het juniorenprogramma van het Italiaanse team en wordt door Ferrari gebruikt om aan de sportieve reglementen van 2022 te voldoen. In de gewijzigde reglementen wordt namelijk geëist dat elk team een junior met minimale Grand Prix-ervaring minstens twee keer in een jaar naar buiten stuurt. Overigens is nog niet duidelijk tijdens welke raceweekenden de Rus plaatsneemt in de F1-75

Ferrari voelt 2022-materiaal aan de tand met demo op Fiorano

Ferrari heeft vrijgegeven dat ze vandaag (vrijdag 18 februari) de 2022-bolide het asfalt op zullen sturen voor een demo-run. Tijdens zo'n demo-run mag een team niet meer dan 15 kilometer afleggen op een circuit dat niet gecertificeerd is door de FIA. Middels de aangepaste lay-out van Fiorano zullen ze volgens Motorsport.com dus de allereerste meters van het nieuwe seizoen maken, om ook in Barcelona vóór de wintertests een filmdag af te leggen.

Verstappen en Pérez maken eerste meters in RB18

Max Verstappen en Sergio Pérez hebben de eerste meters met de RB18 erop zitten, zo meldt De Telegraaf. Op het circuit van Silverstone werkten de coureurs tijdens een zogeheten shakedown maximaal 100 kilometer af in hun nieuwe bolide. De sessie was geheim en dus zijn er vooralsnog geen beelden van de eerste meters in de bolide. Red Bull schijnt ook met een camo-livery te hebben gereden en doet er alles aan om zo de concurrentie niet wijzer te maken dan nodig.

Mercedes neemt twee nieuwe junioren op in programma voor 2022

Mercedes maakte vandaag de namen voor het juniorenprogramma van 2022 bekend. Door de komst van George Russell heeft de Duitse renstal voor het eerst iemand uit eigen opleiding achter het stuur zitten komend seizoen. Om meer talenten naar dit doel te laten groeien, is er een juniorenprogramma. Dit jaar zijn er twee nieuwe gezichten te vinden in het programma. Allereerst karttalent Luna Fluxa, de enige jongedame in het programma. Daarnaast is ook Brits talent uit de Formule 4, Daniel Guinchard, toegevoegd. Onderstaand vind je de volledige lijst.

Voormalig Red Bull-junior draait om reden voor overstap naar Alpine heen

Jack Doohan, tot recent Red Bull Racing-junior, heeft voor 2022 de overstap gemaakt naar het opleidingsprogramma van Alpine. In gesprek met de Britse tak van Motorsport.com weigert hij echter in detail in te gaan op waarom hij deze overstap wilde maken. 'De lay-out van het programma en wat ze gaan doen om mij een betere coureur te maken heeft mij overtuigd.'

'Red Bull had dat natuurlijk ook, maar als het hetzelfde verhaal was, was ik niet overgestapt. Ik wil er niet te diep op ingaan, maar het pad voor mij om een goede coureur te worden is gewoon goed, ongeacht het einddoel. Om zo veel mogelijk te leren, en waardevolle tijd te krijgen (van je team, red.) is vrij zeldzaam en is ook iets wat ik niet kreeg', concludeert de Australiër.

AlphaTauri onderwerpt dinsdag AT03 aan shakedown

AlphaTauri bevestigt dat het dinsdag de nieuwe AT03 onderwerpt aan een shakedown, zo meldt Motorsport.com. De nieuwe auto wordt dan getest door de coureurs Pierre Gasly en Yuki Tsunoda en tegelijkertijd wordt er ook gefilmd door AlphaTauri. De coureurs mogen op speciale banden maar 100 kilometer rijden, maar kunnen wel alvast wennen aan de auto. Het is niet bekend op welk circuit het zusterteam van Red Bull Racing gaat rijden.

Williams sluit meerjarige deal met Duracell, gevolgen voor livery

Williams heeft een deal gesloten met batterijfabrikant Duracell. Het team sluit een deal voor de lange termijn, maar geeft daarbij geen specifieke lengte aan. 'Voor mij is het een persoonlijk hoogtepunt om hun naam op onze auto te hebben staan', zegt Jost Capito in een persbericht. 'Mijn bijnaam is al die jaren al Duracell.' Het is wel duidelijk dat er gevolgen lijken te zijn voor de livery. De kleuren van Duracell zijn goud en zwart, maar alleen de zwarte kleur lijkt voorlopig op de livery te komen.

Ricciardo: 'Zou er geen problemen mee hebben als Masi wedstrijdleider blijft'

Daniel Ricciardo tijdens de lancering van de MCL36: 'Ik zou er geen problemen mee hebben als Masi terugkeert als wedstrijdleider, als hij dat zelf graag wil.' Ricciardo vindt dat zijn landgenoot de rol van wedstrijdleider moet blijven vervullen en sluit zich daarmee aan bij bijvoorbeeld Sebastian Vettel. Ook de Heppenheimer gaf eerder al aan geen vertrek van de huidige leider te willen.

Wel geeft Ricciardo aan dat er intern bij de FIA dan veranderingen plaats moeten vinden. 'Natuurlijk is er een en ander wat we kunnen verbeteren. De eerste suggestie is al wel eens aangekaart: hij kan meer ondersteuning gebruiken, met name met een kalender die zo groot is als dat deze nu is. Zijn schema is erg intens', concludeert hij bij Sky Sports F1.

FIA maakt aanvangstijden komend seizoen bekend

De FIA heeft de tijden waarop de verschillende sessies komend seizoen zullen aanvangen bekendgemaakt, zo meldt Erik van Haren via Twitter. De opvallendste veranderingen zijn dat de eerste vrije training niet meer 's ochtends maar in de middag wordt verreden, en dat in dit format geen sprintraces te zien zijn. Er klonken vanuit sommige teams al geluiden dat zij geen fan waren van de sprintraces en mogelijk verdwijnen deze dus van de kalender.

Speelfilm over Enzo Ferrari op de planning

Er staat een speelfilm op de planning over het leven van Enzo Ferrari. De oprichter van het illustere Italiaanse automerk zal gespeeld worden door Adam Driver, terwijl tegenspeelster Penelope Cruz de rol van Ferrari's vrouw, Laura, zal vertolken. In de lente van 2022 begint men met filmen.

F1 sluit megadeal met Bahrein en houdt race jarenlang in Midden-Oosten

De Formule 1 heeft een megadeal gesloten met Bahrein. De Grand Prix in het Midden-Oosten zal de komende jaren op de kalender blijven staan. Er is namelijk sprake van een contractverlenging tot 2036. Dat betekent dat de samenwerking voor meer dan een decennium vastgelegd is.

Aston Martin gaat het circuit al op met recent gelanceerde AMR22

Aston Martin gaat vandaag (11 februari) het circuit al op met de recent gelanceerde AMR22. Op Silverstone maken ze de eerste oefenronden met de nieuwe bolide. Dit wordt gedaan onder het mom 'filmdag', waarin het promotiemateriaal schiet, maar zo'n filmdag wordt tevens gebruikt om te kijken of het materiaal naar behoren functioneert.

Norris: 'Ongetwijfeld andere manieren om diverse zaken aan het licht te brengen'

Lando Norris gelooft nog steeds dat de Formule 1 belangrijke maatschappelijke problemen zal blijven belichten. Recent werd bekendgemaakt dat het knielmoment van de coureurs, onderdeel van de 'We Race As One' beweging, geschrapt wordt. De coureurs mogen nog wel knielen, maar het wordt niet meer uitgezonden op televisie. 'Ik weet niet wat het plan is', vertelt Norris geciteerd door Motorsport.com. 'We hebben binnenkort met alle coureurs en de Formule 1 een vergadering over wat de plannen zijn.'

Norris gelooft dat de organisatie van de Formule 1 in de winter heeft nagedacht over andere manieren om maatschappelijke problemen aandacht te geven. Zo zei Stefano Domenicali, de CEO van de Formule 1, dat het niet meer gaat om woorden maar om daden. 'Er zijn naast het knielen ongetwijfeld andere manieren om diverse zaken aan het licht te brengen en bespreekbaar te maken', eindigt Norris.

Verstappen maakt met verschijning op 2022-grid einde aan bizarre statistiek

Max Verstappen zal in 2022 aan de start verschijnen als eerste enkelvoudig wereldkampioen sinds 2011. Daarmee heeft de sport dus maar liefst elf jaar geen nieuwe wereldkampioen op het asfalt zien staan. Denk maar even mee: Sebastian Vettel begon aan 2011 als kersverse wereldkampioen, maar domineerde de jaren daarop - geen nieuwe wereldkampioen dus. Daarna was het de beurt aan Hamilton, die zijn eerste titel in het decennium daarvoor behaalde.

Ook Nico Rosberg won in zijn periode bij Mercedes een titel, maar ging met pensioen toen hij deze eenmaal behaald had. Hij was daarom niet op de startgrid te vinden en telt dus niet mee voor deze bizarre statistiek. Andere wereldkampioenen zijn er in de sport tot aan 2021 niet geweest, dus Verstappen is de eerste in elf jaar, en dus de man die de teller weer reset.

De vorige langste termijn dat er geen enkelvoudig wereldkampioen op de grid verscheen, was van 1999 tot en met 2006, en van 1953 tot en met 1960. In de eerste termijn was het Mika Häkkinen die in 1999 zijn eerste titel veroverde, waarna er wederom geen nieuwe wereldkampioenen verschenen tot aan Fernando Alonso. In 1960 was het Jack Brabham die een einde maakte aan een nieuwe wereldkampioenendroogte die teweeg werd gebracht door onder meer Alberto Ascari en Juan Manuel Fangio.

Marko weegt mee in België-Nederlanddiscussie Verstappen

Recentelijk haalde Jos Verstappen in een interview met De Telegraaf aan dat er na de wereldtitel van Max Verstappen in België gemeld werd dat het jammer is dat hij niet onder de Belgische vlag rijdt. Hij kan zich er niet in vinden en vindt het een compliment dat de Belgen de waarde van zijn zoon inzien. Ook benadrukt hij dat Verstappen zich Nederlands voelt.

Bij Red Bull Racing zijn ze met de discussie niet echt bezig, maar Red Bull-adviseur Helmut Marko kon het bij SPORT1 toch niet laten om zijn mening te geven: 'Er zit ook een beetje Oostenrijk in hem, als je het graag zo ziet', meldde de Oostenrijker, die de 24-jarige al jarenlang voor een Oostenrijks team uit ziet komen. Verstappen zelf noemt de Oostenrijkse Grand Prix dan ook een van zijn thuisraces, die nota bene op de Red Bull Ring verreden wordt.

Vijf Formule 1-teams plannen filmdagen rondom wintertests in Barcelona

Maar liefst vijf Formule 1-teams gebruiken deze maand het Circuit de Barcelona-Catalunya om promotiemateriaal te schieten voor het nieuwe seizoen. Haas begint hiermee op 21 februari, gevolgd door Ferrari en Alpine, die de opnames een dag later maken, vermoedelijk ook met het oog op de voorbereidingen voor de testdagen. Na de testdagen zijn Williams en Alfa Romeo aan de beurt, op respectievelijk 26 en 27 februari.

In 2022 nog steeds zwarte accenten op Mercedes-bolide?

Mercedes heeft een voorproefje gegeven van de kleurenstelling van 2022. Ze werken met de gebruikelijke rode, lichtgroene en witte kleuren, maar ook zwart vormt nog een onderdeel van de kleuren voor aankomend seizoen. Daarmee suggereert het team uit Brackley dus dat er in het nieuwe F1-seizoen nog steeds zwarte accenten op de Mercedes-bolide te vinden zijn.

Alpine-ingenieur zinspeelt op radicaal 2022-ontwerp

Nick Atkinson, een senior ingenieur van Alpine lijkt op twitter te zinspelen op een radicaal ontwerp van de 2022-bolide van Alpine. Een twitteraar spreekt zijn zorgen uit over de 2022-bolides en hoopt dat ze niet teveel op elkaar lijken. 'Je kan ze zeker wel onderscheiden als je ons ontwerp ziet', suggereert Atkinson grof vertaald via twitter.

Aston Martin wekt Mercedes-motor tot leven

Ook Aston Martin heeft inmiddels een fire-up geplaatst voorafgaand aan het 2022-seizoen. Het Britse team wekte de Mercedes-motor tot leven en deelde het geluidsfragment op haar social mediakanalen. Wel is dit dezelfde motor die Mercedes gebruikt, dus het klinkt niet significant anders dan de fire-up die we eerder al van het Duitse team kregen.

Bottas zegt last-minute Race of Champions af

Valtteri Bottas heeft zich last-minute afgemeld voor de Race of Champions. In het jaarlijkse evenement, waarin coureurs per land tegen elkaar strijden, wordt Finland nu vertegenwoordigd door Mika Häkkinen en W series-coureur Emma Kimilainen. De reden dat Bottas heeft afgezegd, is tot op heden nog niet duidelijk.

Ferrari-motor van 2022 levert personeel flinke bonus op

De Ferrari-motor van 2022 levert de ingenieurs in Maranello een flinke bonus op. Op Speedweek wordt gesproken van een bonus van 11,535 euro per persoon, die het afgelopen jaar aan ongeveer 4,500 personen uitgedeeld werd. Het wordt een 'productiebonus' genoemd, die uitgekeerd is als dank voor het leveren van een motor van hoge kwaliteit. Deze bonus is in 2012 eens in een overeenkomst opgenomen en is nu uitbetaald.

Albon gaat onder de Thaise vlag racen komend seizoen

Alexander Albon zal komend seizoen gewoon onder de Thaise vlag racen, nu de World Anti-Doping Agency ernaar kijkt om de sancties jegens Thailand op te heffen, zo meldt motorsport.com. Dit komt in navolging van de aangepaste antidopingwetgeving in Thailand. De Britste-Thai is al zijn gehele F1-carriere uitgekomen onder de Thaise vlag, de nationaliteit die hij draagt dankzij zijn moeder. Albon had ondanks de sancties wel onder de Thaise vlag kunnen uitkomen, maar in dat geval had de vlag niet getoond geworden tijdens bijvoorbeeld de podiumceremonie. Nu de sancties worden opgeven kan ook dat gewoon gebeuren.

Jos Verstappen staat voor begin van rallycarrière: 'Heel andere tak van sport'

Het idee was er al sinds langere tijd, maar nu is ook echt een datum vastgelegd voor zijn debuut. Jos Verstappen zal op 26 februari zijn racedebuut in een rally-auto maken. De vader van huidig wereldkampioen Max Verstappen kijkt uit naar de nieuwe uitdaging. 'Het is een heel andere tak van sport, maar ik vind het waanzinnig leuk om te doen en kijk er ook echt naar uit', zo laat de Limburger weten tegenover de Telegraaf.

De toegangsprijzen van de Formule 1-teams zijn bekend

De toegangsprijzen van de Formule 1-teams om mee te doen met het komende seizoen zijn bekend gemaakt. Zo moet Mercedes net iets meer dan 4 miljoen dollar betalen. De toegangsprijzen zijn gebaseerd op de resultaten van het afgelopen seizoen. Hoe beter een team het deed, hoe meer het moest betalen. Ieder team moest al een minimaal bedrag van $ 556.509 aan de FIA worden betaald. Een volledig overzicht van alle entreeprijzen staat op Speedcafé.com.

Verstappen genomineerd voor 'Sportman van het Jaar' bij prestigieuze Laureus Awards

Max Verstappen won in Nederland al de titel van 'Sportman van het Jaar', maar kan deze ook op internationaal niveau winnen. De Red Bull Racing-coureur is namelijk genomineerd voor 'Sportman van het Jaar' bij de Laureus Awards na zijn eerste wereldkampioenschap in de Formule 1. De Nederlander neemt het op tegen onder andere voetballer Robert Lewandowski, MotoGP-rijder Marc Marquez en tennisser Novak Djokovic. Het team van Mercedes is genomineerd in de categorie 'Sportteam van het Jaar'.

Bottas en Vettel treffen elkaar in achtste finale van Race of Champions

Aankomend weekend staat de Race of Champions op het programma in de wereld van de motorsport. Coureurs van meerdere klassen, waaronder Nascar en de Formule 1, staan tegenover elkaar op de ijsbaan in Zweden. De Race of Champions bestaat uit een landentoernooi en een individueel toernooi, waarin coureurs het één-op-één tegen elkaar opnemen. Valterri Bottas en Mika Häkkinen representeren Finland, terwijl Sebastian Vettel en Mick Schumacher rijden voor Duitsland. In een één-op-één gevecht in het individuele toernooi staan Bottas en Vettel tegenover elkaar in de achtste finale. Schumacher moet nog een extra ronde overleven.

Sky doneert meer dan 1 miljoen pond aan goede doel Hamilton

Sky UK heeft aangekondigd meer dan 1 miljoen pond te doneren aan Lewis Hamiltons goede doel, Mission44. Daarmee wil de Britse mediagigant 'meehelpen in het bestrijden van de hoge mate van gekleurde studenten die niet in staat zijn om naar school te gaan'. Ook wordt er gesuggereerd dat het gaat om een termijn van twee jaar waarin ze samenwerken met het fonds van de zevenvoudig wereldkampioen.

Ricciardo positief over aanpassingen Albert Park Street Circuit

Daniel Ricciardo denkt dat de aanpassingen die worden gedaan aan Albert Park positieve effecten zal hebben voor de Grand Prix van Australië. De omloop in Melbourne zal sneller worden en de 32-jarige McLaren-coureur verwacht dat inhalen hierdoor makkelijker wordt, meldt Motorsport.com. De Grand Prix staat al sinds het begin van de coronapandemie in 2020 niet meer op de kalender, maar maakt nu in 2022 zijn terugkeer. De Grand Prix van Australië is de derde race op de kalender en zal verreden worden op 10 april.

De Formule 1 voert vaccinatieplicht in voor al het betrokken personeel

De FIA heeft besloten om een vaccinatieplicht in te voeren voor al het personeel dat betrokken is bij de Formule 1, meldt BBC.com. Alle coureurs, teams, media, horecamedewerkers en alle gasten die de races bijwonnen moeten gevaccineerd zijn. Het plan om al het personeel te vaccineren werd vorige maand al goedgekeurd door de FIA, maar er is een vertraging opgetreden met de communicatie. De sport zal niet alleen een vaccinatieplicht invoeren, maar ook aan alle maatregelen voldoen van de landen die het bezoekt.

23 keer je inzet terug bij F1-titel Sainz voor herstellend Ferrari

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws