F1 Kijktip | Verhitte discussie tussen Senna en FIA-president: 'Laat me uitpraten!' Formule 1
Formule 1

F1 Kijktip | Verhitte discussie tussen Senna en FIA-president: 'Laat me uitpraten!'

F1 Kijktip | Verhitte discussie tussen Senna en FIA-president: 'Laat me uitpraten!'

Door de jaren heen wordt er een hoop beeldmateriaal verzameld van coureurs, teams, teambazen en het hele circus eromheen. In de F1 Kijktip geven we elke vrijdag een bijzonder beeldfragment mee aan de lezers om het weekend alvast goed in te luiden.

Deze week duiken we diep de geschiedenis in terug, naar de rijdersbriefing vlak voor de Duitse Grand Prix van 1991 om precies te zijn. Een fragment van die bijeenkomst komt terug in de bekroonde documentaire Senna. De film gaat over het leven en de Formule 1-carrière van drievoudig wereldkampioen Ayrton Senna, volgens velen de beste Formule 1-coureur ooit. Hij kwam om het leven tijdens de Grand Prix van San Marino in 1994 op slechts 34-jarige leeftijd.

In het specifiek fragment is te zien hoe Senna in een verhitte discussie is geraakt met Jean-Marie Balestre, de toenmalige president van de FIA. De twee lagen elkaar niet, daar waar Balestre een controversiële straf gaf aan Senna tijdens de Japanse Grand Prix van 1989. De Braziliaan kwam in aanraking met teamgenoot Alain Prost, met wie hij om de wereldtitel streed, en strandde samen met hem in de chicane. Senna kon zijn weg vervolgen, sneed de chicane af en won. Balestre diskwalificeerde hem echter wegens het afsnijden van de chicane, ook al won Senna er geen tijd mee. Prost werd hierdoor wereldkampioen.

Daar ging de discussie in 1991 echter niet over. Senna vond het geen goed idee dat in één van de uitloopstroken van een bocht op de Hockenheim een paar bandenstapels stonden. Dat was volgens hem te gevaarlijk, omdat een crashende coureur over de kop kon slaan als hij in aanraking kwam met die banden. Het idee was om op die plaats een aantal pilonnen te plaatsen, maar daar was Balestre in eerste instantie niet voor te porren. Een bijzondere discussie volgde, waarin de twee elkaar niet altijd even genoeg ruimte gaven. 'Laat me uitpraten!', riep Senna bijvoorbeeld toen Balestre hem in de reden viel, en 'De juiste beslissing is mijn beslissing', toen Balestre zijn punt maakte.

Het drie minuten durende fragment uit Senna biedt een uniek inkijkje in hoe een rijdersbriefing in de Formule 1 er toentertijd aan toe ging. Twee kemphanen stonden tegenover elkaar onder het toeziend ook van tal van collega's, teambazen en dus ook camera's. Check de scene hieronder.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws