F1 Kijktip | Verstappen blikt in interview terug op debuutseizoen naast Schumacher Formule 1
Formule 1

F1 Kijktip | Verstappen blikt in interview terug op debuutseizoen naast Schumacher

F1 Kijktip | Verstappen blikt in interview terug op debuutseizoen naast Schumacher

Door de jaren heen wordt er een hoop beeldmateriaal verzameld van coureurs, teams, teambazen en het hele circus eromheen. In de F1 Kijktip geven we elke vrijdag een bijzonder beeldfragment mee aan de lezers om het weekend alvast goed in te luiden.

Deze week aandacht voor het debuutseizoen van Jos Verstappen in de Formule 1. Als 22-jarige testcoureur kreeg de Nederlander plots de kans bij topteam Benetton, nadat vaste coureur JJ Lehto vlak voor de openingsrace in Brazilië geblesseerd raakte. Verstappen werd ingevlogen en zodoende kwam er een begin aan een jaargang met ups en downs, waarin de vader van Red Bull Racing-coureur Max Verstappen zeker zijn talent etaleerde.

Gestart als negende maakte Verstappen een prima indruk op Interlagos. Zijn race eindigde echter in mineur na een zware crash met Eddie Irvine en Martin Brundle, waarin de Nederlander werd gelanceerd en over de kop sloeg. Een aantal GP's later vloog zijn Benetton-bolide in de brand bij het morsen van benzine tijdens een pitstop. Beide keren kwam Verstappen er zonder noemenswaardige kleerscheuren van af.

Van koprol en brand naar twee podiums

Later in het seizoen zag Verstappen zijn rauwe talent wel beloond worden met resultaat. Zijn eerste puntenfinish in de Formule 1 was gelijk een podiumplek. In Hongarije reed hij vierde op een ronde achterstand van teamgenoot en leider Michael Schumacher, maar die liet hem voorbij in de laatste ronde. Zodoende kon Verstappen de raceafstand volledig afleggen en derde worden. Waarom? In de absolute slotfase viel Brundle in zijn McLaren stil en die reed voor de Nederlander. Een race later herhaalde hij hetzelfde kunstje, al stond Verstappen niet fysiek op het podium. Hij werd eigenlijk vierde in de Belgische Grand Prix, maar winnaar Schumacher werd na alle festiviteiten gediskwalificeerd. Zodoende pakte Verstappen zijn tweede Formule 1-trofee.

Uiteindelijk was het niet genoeg om bij Benetton te blijven. Het seizoen maakte hij niet af, al gold dat voor vrijwel alle teamgenoten die Schumacher had bij het team, en in 1995 werd Verstappen 'uitgeleend' aan Simtek, dat al vroeg dat jaar failliet ging. In onderstaande video blikken Jos zelf en vader Frans terug op het debuutseizoen van de Limburger. (Foto: Martin Lee)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws