F1-testdag 2 middagsessie | Zhou perst het maximale eruit, Verstappen na wederom sterke dag op P2 Formule 1
Formule 1

F1-testdag 2 middagsessie | Zhou perst het maximale eruit, Verstappen na wederom sterke dag op P2

F1-testdag 2 middagsessie | Zhou perst het maximale eruit, Verstappen na wederom sterke dag op P2

Zhou Guanyu sluit de tweede testdag in Bahrein af als snelste. De Chinese coureur wist in het laatste half uurtje het maximale uit de auto en de softband te halen, en dook nipt onder de tijd van Max Verstappen door. Verstappen liet wederom een uiterst sterke testdag zien, maar moest genoegen nemen met P2. Voor George Russell eindigde de middagsessie vroegtijdig, zijn Mercedes-bolide kampte met een probleem met de hydrauliek. Mercedes was de rest van de sessie niet op de baan te zien. Nyck de Vries was ook erg productief, hij sloot zijn tweede testdag af als vierde.

Verstappen laat zich direct weer zien bij zijn aantreden in de middagsessie. De Nederlander was als eerste buiten, en deed dat op de testband. De tweevoudig wereldkampioen had de snelheid direct goed te pakken, want in zijn eerste snelle ronde schoot hij direct door naar P3. Daar nam hij echter geen genoegen mee, want na twee afkoelronden zette hij nogmaals aan en kwam toen net tekort voor de eerste plek. Drieëndertig duizendsten was hij verwijderd van het heel snel overnemen van de eerste plaats.

Het duurde echter niet lang voor de Red Bull Racing-coureur wel bovenaan de tijdenlijst stond. Bij een nieuwe aanzet bleek de Nederlander veel sneller dan Sainz. Verstappen noteerde een 1.31,863, waarmee hij ruim zes tienden onder de tijd van de Spanjaard door ging. Dat gat werd nog groter voor de Ferrari-coureur die de ochtendsessie voor zijn rekening nam, want na enkele wijzigingen in de pitstraat ging de tweevoudig wereldkampioen nog eens twee tienden sneller, met een 1.31,650 die op de borden verscheen.

De Ferrari-coureur die de middagsessie voor zijn rekening nam, Charles Leclerc, reed zichzelf naar de vierde plek op een seconde van Verstappen. De Monegask reeg een stabiele ronde aaneen, maar was duidelijk nog niet bezig met de pure snelheid, er zit dus nog meer in. Verder werden er in de eerste anderhalf uur veel longruns gereden, waarbij onder meer ook Nyck De Vries veel op de baan te vinden was met zijn AlphaTauri. De Fries had na een kleine twee uur 36 ronden op het bord staan, en reed ook al een snellere tijd dan Tsunoda deed in de ochtend.

Verstappen doet rustig aan, tijden worden sneller

Met nog ongeveer twee uur te gaan was het Hülkenberg die even van zich liet zien, en op de zachtste compound de tweede tijd op de borden zette. De man die zijn comeback maakt bij het team van Haas reed een tijd die acht tienden langzamer is dan de tijd van Verstappen. De Nederlander deed het tot dan toe sowieso rustig aan, want hij noteerde pas achttien ronden in de eerste 2,5 uur van de sessie. Hij was daarin niet alleen, want ook onder meer Leclerc en George Russell hadden tot op dat moment niet veel ronden gereden.

Dat de baanomstandigheden beter werden, werd ook duidelijk in de rondetijden. Van de middagsessie waren er namelijk nog maar twee coureurs die niet in de top tien stonden, namelijk Russell en De Vries. De Nederlander heeft echter vooral longruns gereden en dus valt die tijd niet goed te vergelijken met de tijden die door anderen genoteerd zijn. Ook Oscar Piastri was lange tijd niet in de top tien te vinden, maar de Australiër wist zijn McLaren te pushen tot een tijd die 1,9 seconden langzamer was dan die van de lijstaanvoerder, waarmee hij op plek acht terecht kwam.

Rode vlag door uitvallen Russell

Met nog anderhalf uur op de klok is er een rode vlag te zien, en ditmaal niet als test. Het is Russell die is stilgevallen bij het uitkomen van bocht 10 en zijn auto aan de zijkant zette, na een probleem met de versnellingen. De auto van de Brit leek stil te blijven hangen in de vierde versnelling. Bij het uitkomen van bocht vier kreeg Russell duidelijk een foutmelding op zijn scherm, waarna hij langzaam verder reed. Bij het uitkomen van bocht 10 bleef de auto in de vierde versnelling hangen en moest hij hem aan de kant zetten.

De Vries laat van zich horen en zorgt voor unicum

Met nog een uur en een kwartier op de klok wordt de sessie weer hervat, en dat doet De Vries met verve. De Nederlander was lange tijd in de onderste regionen van de tijdenlijst te bekennen, maar nadat de baan weer vrij werd gegeven klokte hij de zevende tijd, op 1,495 seconden van zijn landgenoot. Daarmee blijft de uitgevallen Russell de enige coureur buiten de top tien die tijdens een middagsessie actief was. Toch valt ook Alpine tegen, want er worden weinig ronden afgewerkt door het team en Gasly blijft dan ook hangen op de tiende plaats vooralsnog.

De Vries gaat nog even door, want nadat hij naar binnen is geweest voor de zachte band weet hij een snelle ronde op het bord te zetten en is er een unicum te zien in de Formule 1, namelijk twee Nederlander op 1-2 in het klassement. De Fries noteerde namelijk de tweede tijd, op zeven tienden van Verstappen. Daar liet hij het niet bij, want even later haalde hij daar nog maar eens twee tienden vanaf. Even daarvoor was het Fernando Alonso die al dichterbij kwam aan Verstappen, want de Spanjaard zette zijn bolide op een kleine acht tienden van de Nederlander, waarna hij dus door De Vries verdreven werd naar plek drie. De Spanjaard verbeterde zichzelf vervolgens ook en sprong weer met een minimaal verschil over de AlphaTauri-coureur heen.

Toch kon De Vries ook de derde plaats niet vasthouden, want Guanyu Zhou heeft ook de softs onder zijn auto laten monteren en wist tussen het kleine beetje ruimte tussen Alonso en de Nederlander te springen, en pakt plek drie. Ondertussen kwam Verstappen net uit de pitstraat, waarbij het team gemeld heeft dat er een olielek zou zijn geweest bij de bolide van de Nederlander. Ondanks dat heeft hij nog altijd de eerste tijd in handen met ruim een halfuur nog te gaan.

Zhou in de Alfa Romeo aan het stampen, maar pakt ook een rode vlag

In het laatste halfuurtje van de middagsessie wist de Alfa Romeo-coureur nog te verrassen, hij kwam namelijk op de eerste stek terecht na een rondje met paarse sectoren. Hij dook veertig duizendsten onder de tijd van de Nederlander in de RB19. Verstappen was echter nog steeds op de baan, maar reed vermoedelijk met meer brandstof aan boord ten opzichte van Zhou, en de Red Bull-coureur stond ook op de mediumband.

De middagsessie werd nogmaals onderbroken door een rode vlag, dit keer voor Zhou. Zijn Alfa Romeo had een probleem toen hij de pitstraat uit wilde rijden. Bij het opschakelen schoot de versnellingsbak terug naar neutraal. De sessie werd slechts enkele minuten stil gelegd en Zhou werd teruggeduwd richting de pitbox van de Italiaanse renstal. Verstappen ging kort na het hervatten van de sessie weer naar buiten, net als De Vries, Hülkenberg, Leclerc, Piastri, en Gasly.

Met zes minuten op de klok werd de procedure van de staande start ook nog even getest. De procedure werd echter ook afgebroken, de coureurs mochten nog een rondje rijden om de banden verder op te warmen. Na het oefenen van de startprocedure zit de tweede testdag in Bahrein er alweer op. Zhou sluit deze dag af als snelste, Verstappen sluit aan in P2.

Actie: Pak 20 procent korting op F1TV Pro. Klik hier voor de aanbieding of bekijk onze Formule 1-live-kijken-pagina.

1 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws