FIA verandert safety car-reglement na controverse tijdens GP Abu Dhabi Formule 1
Formule 1

FIA verandert safety car-reglement na controverse tijdens GP Abu Dhabi

FIA verandert safety car-reglement na controverse tijdens GP Abu Dhabi

De FIA zal voor het 2022-seizoen van de Formule 1 het safety car-reglement aanpassen, zo meldt RaceFans. Reden hiervoor is het voorkomen van controverse rondom het voorbij laten van lapped cars, zoals we al eerder zagen tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi van 2021.

Tijdens de safety car-fase aan het eind van de seizoensfinale van het vorige seizoen, besloot voormalig wedstrijdleider Michael Masi enkel de auto's tussen kopman Lewis Hamilton en Max Verstappen voorbij te laten. Normaliter mogen alle auto's die een ronde achterstand hebben de voorste wagens passeren, maar dit gebeurde in dit geval dus niet.

Het leverde de nodige controverse op. Met name Mercedes voelde zich zwaar benadeeld, gezien Verstappen direct achter Hamilton kwam te zitten en zodoende meteen kon inhalen in de allerlaatste ronde van de wedstrijd. De Duitse renstal protesteerde, maar kreeg vervolgens nul op het rekest van de FIA. Nu kiest het autosportorgaan alsnog voor maatregelen om ervoor te zorgen dat dergelijke situaties niet meer voorkomen.

Interpretatie van regel wordt anders

Zo zal het nu vast komen te staan dat alle auto's die een ronde achterstand hebben mogen, passeren tijdens de safety car-fase. In Abu Dhabi ontstond hier enige verwarring over, omdat het in het Engels stond genoteerd als 'any' en niet als 'all'. Red Bull Racing verdedigde de keuze van Masi toen door aan te geven dat any niet hetzelfde is als all. Dit werd toen gezien als de interpretatie van Masi, maar zal voortaan niet meer mogen worden gehanteerd.

Masi is immers zelf niet meer van de partij. De Australiër is door de FIA van zijn post als wedstrijdleider gehaald en vervangen door voormalig DTM- en WEC-wedstrijdleiders Niels Wittich en Eduardo Freitas. Het tweetal zal elkaar afwisselen gedurende het Formule 1-seizoen en zal daarnaast hulp krijgen van een VAR-systeem, dat steun moet bieden tijdens het maken van keuzes.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws