Ford twijfelt niet aan kunnen van Red Bull zonder Newey: 'We gaan vol gas door' Formule 1
Formule 1

Ford twijfelt niet aan kunnen van Red Bull zonder Newey: 'We gaan vol gas door'

Ford twijfelt niet aan kunnen van Red Bull zonder Newey: 'We gaan vol gas door'

Mark Rushbrook, Global Director van Ford Motorsports, heeft voor het eerst gereageerd op het vertrek van topontwerper Adrian Newey bij Red Bull Racing. De Amerikaan verwacht dat het ook zonder Newey helemaal goed gaat komen als de twee partijen vanaf 2026 met elkaar in zee gaan. Rushbrook benadrukt zijn respect voor de 65-jarige ontwerper, maar de focus ligt op het motorproject, ook na het nieuws van Newey.

Terwijl Max Verstappen op vrijdag al is begonnen aan een dominant weekend in Miami, gaat het in de paddock maar over twee dingen: het vertrek van Newey en waar hij heen zal gaan. Verstappen en teamgenoot Sergio Pérez hebben al uitgelegd dat ze vertrouwen hebben in het technische team dat Red Bull nu heeft en dat de rol van Newey al een tijdje wat was veranderd, maar dat niemand buiten het team eigenlijk goed zal snappen hoe het in elkaar zit. Daarom lijkt het vertrek van de ontwerper veel dramatischer dan het is. Teambaas Christian Horner en adviseur Helmut Marko zeiden hetzelfde: ze betreurden het vertrek van Newey, maar met het technische team zit het wel goed.

Ford steunt wat er al is gezegd over het vertrek van Newey en spreekt ook haar vertrouwen uit in het technische team van Red Bull, waarmee ze gaan samenwerken vanaf 2026. 'We hebben superveel respect voor Adrian en zijn carrière, en voor alle dingen die hij bij verschillende teams heeft gepresteerd', begint Rushbrook in gesprek met Motorsport.com. 'We bewonderen hem en wensen hem het allerbeste toe', vervolgt de Amerikaan. 'Onze focus ligt echter volledig bij het motorproject voor 2026. Dat blijft onveranderd, ook na het nieuws. We gaan samen nog steeds vol gas door.' Terwijl Rushbrook wijst naar de focus op de motor, moet er straks ook een goed chassis komen. Zou Ford dan wel willen dat Newey er nog was?

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

adrian newey red bull racing miami 2024 rb20
Alle teams zouden dat rode notitieboekje maar al te graag willen bemachtigen. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images).

'Ik wil benadrukken dat het onderwerp continuïteit al besproken is in de eerste gesprekken die ik heb gevoerd met Christian', zegt Rushbrook. 'Mijn vraag aan hem was: hoe gaat Red Bull in 2026 succesvol blijven onder een nieuw reglement? Zoals bij ieder goed bedrijf of goed raceteam moet er altijd een plan klaarliggen voor de opvolging van bepaalde mensen. Je probeert mensen intern op te leiden en te laten groeien binnen de organisatie. Dat is in dit geval niet anders geweest. Dat is niet respectloos richting Adrian bedoeld, want hij is fantastisch, maar ieder team heeft wel plannen klaarliggen voor de opvolgers van bepaalde teamleden', verklaart de Ford-CEO.

Ford benadrukt vertrouwen in Red Bull

Bij Red Bull worden vaak de namen genoemd van technisch directeur Pierre Waché, hoofd aerodynamica Enrico Balbo en opkomende talenten zoals Ben Waterhouse. Red Bull benadrukt dat het tekenen door Ford geen garantie bood dat Newey nog bij het team zou zijn in 2026, aangezien zijn contract tot het einde van 2025 liep. Ford heeft echter volledig vertrouwen in het technische team in Milton Keynes, zelfs zonder de aanwezigheid van Newey. 'Ja, dat vertrouwen hebben we', antwoordt Rushbrook zonder twijfel. De Amerikaan vindt het logisch dat Red Bull op de toekomst heeft voorgesorteerd. 'Als ik het heb over de opvolging, dan staat natuurlijk niet per se vast dat een individu op een bepaald moment gaat vertrekken, maar er moet wel een plan voor de opvolging zijn.'

Zo legt Rushbrook uit dat hij verantwoordelijk is voor Ford Motorsport en dus ook verantwoordelijk is voor diegene die hem kan opvolgen op termijn. 'Dan zeg ik tegen mijn CEO Jim Farley: dit zijn de mensen die je in de gaten kunt houden. Hetzelfde is binnen Red Bull gebeurd', zegt de Amerikaan. Volgens Rushbrook blijft Ford onveranderd toegewijd aan Red Bull en het F1-project voor 2026, waarbij het werk aan nieuwe motoren bij alle fabrikanten al geruime tijd aan de gang is. Fords strategie om succes in de autosport te behalen, is om samen te werken met de beste teams in verschillende kampioenschappen. 'We denken dat we met Red Bull het beste team in de Formule 1 hebben gevonden. Het draait om de samenwerking, de situatie begrijpen en toegewijd zijn aan wat je moet doen om succesvol te zijn. Die dingen gaat met beide partijen gewoon door.'

Niets missen van Verstappen in 2024 en 2025? Sluit dan een abonnement af bij Viaplay.

Pakt Verstappen de overwinning in Miami? Krijg 50x of 100x je inzet bij een winstmarge van 10 seconden of meer! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws