Formule 1 voert wijzigingen door om Spa-debacle in toekomst te voorkomen Formule 1
Formule 1

Formule 1 voert wijzigingen door om Spa-debacle in toekomst te voorkomen

Formule 1 voert wijzigingen door om Spa-debacle in toekomst te voorkomen

De Formule 1 zal voor aankomend seizoen een wijziging doorvoeren in de reglementen omtrent de uitslag en puntenverdeling van een Grand Prix die niet volledig is uitgereden. Dat wordt bekendgemaakt op de officiële site van de Formule 1 na overleg tussen de top van de sport en haar teams op maandagmiddag. Het doel is om een controversiële situatie zoals na de Grand Prix van België vorig jaar te voorkomen.

Die race werd toen niet uitgereden wegens hevige regenval. De wedstrijd had om 15:00u moeten beginnen en 44 ronden moeten duren. Uiteindelijk vond de Grand Prix op Spa Francorchamps pas plaats rond 18:00u en duurde het in totaal twee ronden - die ook nog eens achter de safety car werden verreden. Gezien de volledige raceafstand niet werd voltooid, werden er halve punten uitgedeeld aan de top tien. Max Verstappen 'won' wel de race, voor George Russell en Lewis Hamilton.

De manier van het afhandelen van de verregende race leverde flink wat scheve gezichten op binnen de sport en om die reden besluit de Formule 1 nu om in actie te komen. De controverse van de Grand Prix van België mag immers niet nog eens plaatsvinden. Daarom vindt er een wijziging plaats in hoe de punten worden verdeeld na een soortgelijke race. Zo zullen er geen punten meer worden uitgedeeld als een race niet minimaal twee ronden heeft geduurd zonder een (virtuele) safety car-fase.

Formule 1 voert nieuwe puntentelling door voor niet voltooide Grands Prix

Er zijn nog meer wijzigingen. Stel dat de raceleider meer dan twee ronden heeft voltooid, maar minder dan 25 procent van de wedstrijd, dan krijgt enkel de top vijf punten. De puntenverdeling gaat als volgt: 6-4-3-2-1. Als de raceleider meer dan 25 procent van de wedstrijd heeft voltooid, maar niet meer dan 50 procent, dan krijgt de top negen punten. Die puntentelling ziet er zo uit: 13-10-8-6-5-4-3-2-1.

Als laatste bestaat er ook nog de kans dat de raceleider meer dan 50 procent van de Grand Prix heeft voltooid, maar niet meer dan 75 procent. Dan krijgt de gehele toptien wel punten, maar ziet de verdeling er anders uit dan normaal: 19-14-12-9-8-6-5-3-2-1. Wanneer de raceleider wél meer dan 75 procent van de race heeft verreden, krijgt de top tien volgens de gebruikelijke wijze punten: 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws