Franz Tost over werkdruk: 'Ben je helemaal gek!?' Formule 1
Formule 1

Franz Tost over werkdruk: 'Ben je helemaal gek!?'

Franz Tost over werkdruk: 'Ben je helemaal gek!?'

Franz Tost is niet blij met het geklaag over de werkdruk voor de teams in de Formule 1. De teambaas van AlphaTauri wordt beschouwd als een 'stoere jongen' in de industrie. Toen de eerste begon te mopperen over de stijgende druk, counterde hij, door collega's omschreven als een workaholic, in een interview uit 2019 met Formule 1-podcast Starting Grid dat het een voorrecht was om in de Formule 1 te werken en dat hij de druk op zijn personeel volkomen redelijk vond.

Een mening die niet is veranderd, zoals Tost nu verzekert in een exclusief interview bij Formel1.de. Daarom kan het hem 'niet schelen' dat hij soms wordt bekritiseerd om zijn harde mening. 'Dat is gewoon mijn overtuiging', benadrukt hij. 'Wij werken momenteel in een Formule 1 waar nog nooit zo weinig werk is geweest als nu', betoogt hij, verwijzend naar bijvoorbeeld de avondklokregeling tijdens raceweekends. Daarin staat dat de teams 's nachts op bepaalde tijden niet meer in de paddock mogen werken om het personeel te beschermen tegen overbelasting.

Avondklok wordt uitgebreid

De zogenaamde avondklok wordt nu uitgebreid naar donderdag vanaf 19.00 uur. Tost ergert zich hieraan omdat donderdagavond op het circuit 'normaal gesproken de avondmaaltijd is'. Dus, zei hij, toen hij op de hoogte werd gebracht van het idee door zijn sportdirecteur: 'Zeg me, zijn jullie echt allemaal compleet dom? Ik herinner me de Formule 1, je wisselde elke dag van motor, je had een vrijdagmotor, een kwalificatiemotor en een racemotor. Je bent niet voor 2 uur of 1 uur naar bed gegaan en om 6 uur weer opgestaan.'

'Er zijn minstens drie testdagen geweest tussen de races, met twee auto's, met soms dezelfde technici of monteurs. En nu hebben we 'Curfew', je mag niets meer aan de auto's schroeven, want het moet allemaal zo blijven. Ik vraag me af waar dit toe zal leiden. Serieus nu, de richting die we opgaan is over de top.'

Tost behoort tot de oude school van de Formule 1, sinds 2000 is hij werkzaam in de hoogste klasse van de autosport. Als track operations manager bij BMW moest hij persoonlijk ter plaatse zijn voor zowel races als tests en er werd 20 jaar geleden veel meer getest in de Formule 1. 'Als je praat met mensen die de Formule 1 van vroeger kennen, zijn ze het voor honderd procent met me eens', zegt hij. Hij ziet zijn vrouw tegenwoordig 'veel meer' dan tien jaar geleden: 'Vroeger kwam ik met de trein uit Milaan naar München en ging ik helemaal niet naar huis. Maar ik was het niet alleen, anderen deden het ook. En niemand klaagde', aldus Tost.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws