'Gerard Berger zei toen al dat we De Vries moesten binnenhalen' Formule 1
Formule 1

'Gerard Berger zei toen al dat we De Vries moesten binnenhalen'

'Gerard Berger zei toen al dat we De Vries moesten binnenhalen'

AlphaTauri-teambaas Franz Tost kan alleen maar lovend spreken over Nyck de Vries. Volgens de Oostenrijker kan de Nederlander het licht aan het einde van de AlphaTauri-tunnel vormen. Het team kampte in 2022 met veel problemen, maar verwacht samen met De Vries de stijgende lijn te pakken te krijgen. Tost verwacht dan ook dat de 28-jarige alles snel onder de knie heeft.

Voorafgaand aan de wintertests in Bahrein leverde de AlphaTauri-teambaas al meer lovende woorden aan het adres van De Vries. Zo denkt Tost dat de ervaring en technische kennis van de Nederlander absoluut gaat helpen bij alle processen van het team. Daarom vindt Tost het niet correct om De Vries een 'rookie' te noemen. 'Het voelt niet alsof Nyck (de Vries, red.) een rookie is', vertelt Tost, geciteerd door De Telegraaf. 'Hij heeft heel veel ervaring en heeft in meerdere klassen kampioenschappen gewonnen. Vorig jaar heeft hij in meerdere Formule 1-auto's gereden.' Voordat De Vries instapte hij AlphaTauri heeft hij trainingen gereden bij Mercedes, Aston Martin, en Williams, en natuurlijk de race op Monza in de Williams-bolide gereden.

De Vries heeft op Misano al gereden in de AT04, maar de donderdag van de wintertest zal de eerste dag zijn waarop De Vries stevig aan de bak kan met zijn nieuwe bolide. Dat doet Tost denken aan de testdag in Abu Dhabi in 2022. 'Na die testdag kwam Nyck met veel technische feedback en hij had veel te klagen over de auto, gelukkig maar!' Gaat de Oostenrijker verder. 'Hij had veel punten, en dat vond ik wel leuk. Hij schudde de engineers even wakker. Ik hoop dat we hem een bolide kunnen leveren die doet wat hij wil.' De AlphaTauri-bolide van 2022 deed namelijk regelmatig verre van wat de coureurs wilden. De Italiaanse renstal kon de balans vaak niet vinden, en kampte met problemen met de remmen.

Tost ziet overeenkomsten tussen Verstappen en De Vries

De Vries is niet de enige Nederlander waarmee Tost heeft gewerkt. In 2015 en een gedeelte van 2016 reed Max Verstappen bij AlphaTauri, het team dat toen nog Toro Rosso heette. 'Toen Max nog aan het karten was zag je al dat hij een kampioen was. Mamma mia, wat heeft hij daar neergezet', looft de teambaas. 'Dat geldt ook voor Nyck, zijn controle en inhaalacties van de races die ik heb gezien waren absoluut fantastisch', gaat Tost verder. 'Gerard Berger zei toen al dat we hem moesten binnenhalen. Nyck tekende uiteindelijk bij McLaren en ging de Formule Renault rijden, iets wat ik niet had verwacht. Maar het is allemaal goedgekomen.'

Tost heeft het genoegen gehad om meerdere wereldkampioenen op te leiden tot Red Bull Racing-coureur, zo ook Sebastian Vettel. Verstappen en de viervoudig wereldkampioen zijn toch wel de beste coureurs met wie Tost ooit heeft gewerkt. 'Die twee coureurs zitten hetzelfde in elkaar', verklaart Tost. 'Ze zijn super gefocust op hun werk, het hele jaar draait om de Formule 1. Mensen onderschatten hoe cruciaal die discipline is. Dan heb ik het niet over op tijd aanwezig zijn. Een coureur als Max (Verstappen, red.) is heel innovatief, hij weet de zwakke punten en de sterke punten van zijn rivalen en is eerlijk richting zichzelf. Dat zijn de eigenschappen van een wereldkampioen.'

Actie: Pak 20 procent korting op F1TV Pro. Klik hier voor de aanbieding of bekijk onze Formule 1-live-kijken-pagina.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws