Haas tevreden na race in Melbourne: 'Het is geweldig om hier drie punten te halen' Formule 1
Formule 1

Haas tevreden na race in Melbourne: 'Het is geweldig om hier drie punten te halen'

Haas tevreden na race in Melbourne: 'Het is geweldig om hier drie punten te halen'

Haas beleefde in Australië een enigszins verrassend goed weekend en wist met beide coureurs in de punten te rijden. Het contrast bij het Amerikaanse team is enorm ten opzichte van vorig jaar, vinden de coureurs. ‘Vandaag werd ik wakker wetende dat ik een kans had om te vechten’, zegt Kevin Magnussen tegen Racefans.net.

De Deen haalde door de crash van George Russell zijn eerste punt van het seizoen in Melbourne terwijl teamgenoot Nico Hülkenberg twee punten haalde om bij zijn punt uit Jeddah op te tellen. In Saoedi-Arabië haalde de Duitser dit punt dankzij zijn teamgenoot, die zo’n beetje het hele achterveld afremde en daarmee Hülkenberg een gratis pitstop gaf. In Australië hielp hij hem weer door hem voor te laten gaan toen dat verzocht werd over de boordradio. Weer een staaltje sterk teamwerk door het team van Haas.

Haas weet dat het nu een kans heeft op gevechten

‘De virtuele safetycar hielp me niet’, geeft Magnussen aan. ‘Maar het hielp Nico wel, dus we konden hem terugbrengen in het gevecht. Het is geweldig om hier drie punten te halen.’ De Deen ziet ook dat het contrast met het 2023-seizoen enorm is. Destijds eindigden ze op de laatste plek in het constructeurskampioenschap, terwijl ze nu voorlopig zevende staan. Naast de vijf grote teams is Visa Cash App RB de enige rivaal die ze nog voor zich moeten laten. Yuki Tsunoda scoorde namelijk zes punten nadat Fernando Alonso door een straf werd terugverwezen naar de achtste plaats.

‘Het is heel bemoedigend en een andere manier om te gaan racen’, vertelt Magnussen over het nieuwe seizoen. ‘Vorig jaar werden we wakker op de dag van de race en wisten we al dat het niet goed zou gaan.’ Dit jaar is dat nog niet voorgekomen. ‘Vandaag werd ik wakker wetende dat ik een kans had om te vechten, en dat was waar’, aldus de Deen. ‘Onze race pace was sterker dan onze kwalificatie en we moeten in deze richting blijven werken.’

Hülkenberg was wederom dankbaar dat zijn teamgenoot hem hielp. ‘De eerste VSC hielp me en ik haalde een bolide in toen ik de pitstraat uitreed’, vertelt hij. ‘Dat heeft mijn race gemaakt, de virtuele safteycar en ons teamwork. Ik ben erg blij.’ Ook de Duitser, die vorig jaar vaak goed kwalificeerde maar in de race telkens terugviel, ziet dat Haas op dit gebied nu het tegenovergestelde presteert. ‘Ik voel me meer aangemoedigd vandaag, nu de auto beter voelt dan in de kwalificatie’, geeft hij aan. ‘Het is anders dan vorig jaar, maar het is praktisch zoals het nu is.’

Teamwork is de sleutel tot het succes van Haas

Haas-teambaas Ayao Komatsu had verwacht dat zijn renstal ergens achterin het veld zou rijden, zo niet helemaal achteraan. Na drie races valt dit echter enorm mee voor het team. Ook Komatsu beaamt dat teamwork de sleutel was voor de eerste dubbele puntenfinish voor Haas sinds de Grand Prix van Oostenrijk in 2022. ‘Na de kwalificatie, zei ik dat we verwacht hadden dat we een betere race pace hadden, maar dubbele punten is beter dan verwacht’, meent de Japanner. ‘Het laat zien dat je er moet staan. Je moet alles perfect doen om die laatste beschikbare posities te kunnen pakken.

Ondanks de opsteker in Melbourne, is Haas er nog niet volgens Komatsu. ‘Het liep niet perfect vandaag’, geeft hij toe. ‘Er waren een aantal dingen die we kunnen verbeteren, maar over het algemeen ben ik erg blij voor het team.’ Voor Hülkenberg en Magnussen heeft hij lovende woorden. ‘Beide coureurs reden een geweldige race en de pit crew leverde toen het nodig was’, prijst hij zijn team. ‘Zij kregen onze coureurs eruit voor onze competitie.’

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws